Pretraga

Završen prvi sastanak Vlade i sindikata oko plaća: Ni jedna strana nije iznijela svoju ponudu

A- A+

Kako je i bilo dogovoreno proljetos, nakon potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora, sindikati i Vlada ponovno se sastaju kako pregovarali o novom povećanju osnovice plaće u javnim službama, što obuhvaća i zaposlenike u školstvu, na institutima i na fakultetima. Prvi sastanak održan je danas, a iako se očekivalo da će barem jedna strana izaći sa svojom ponudom oko postotka povećanja, to se – nije dogodilo. Tek je dogovoreno da će se osim o rastu osnovice do kraja 2022. razgovarati i o porastu za 2023.

Sanja Šprem | screenshot: HRT

Današnji sastanak Vlade i sindikata nije baš bio plodonosan – niti jedna od dviju strana nije iznijela svoju ponudu oko postotka povećanja osnovice. Podsjetimo, proljetos je prilikom potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora dogovoreno kako će se osnovica povećati za četiri posto, dok su sindikati tražili osam. Kompromis je bio u tome da se pregovori nastave ove jeseni, nakon turističke sezone i to je bila tema kroz čitavo ljeto, a prvi sastanak održan je ove srijede.

Niti jedna strana nije iznijela svoju ponudu

Kako prenosi HRT, ponuda Vlade trebala bi se naći na stolu sljedeći tjedan, kada će i sindikati otkriti što traže. Ministar rada Marin Piletić, prenosi HRT, nakon sastanka je podsjetio je da je Vlada u šest godina državnim i javnim službama povećala osnovicu za više od 23 posto.

– Intervenirat ćemo i kroz povećanje osnovice plaće i javnim i državnim službenicima, a riječ je o gotovo 250.000 ljudi. I na taj način ćemo nastaviti naš socijalni dijalog, kazao je Piletić, prenosi HRT.

Sanja Šprem, predsjednica Matice hrvatskih sindikata i predsjednica najvećeg sindikata u školstvu, Sindikata hrvatskih učitelja, rekla je da je dogovoreno da se osim o rastu osnovice do kraja ove godine razgovora i o porastu u idućoj godini.

– Ubrzanje pregovora mora ići kako bi rast osnovice zaposlenici u javnom sektoru imali već s 1. listopada. Također u pregovorima nećemo obuhvatiti samo zaostatak odnosno razliku osnovice za 2022., nego se pregovara i o rastu osnovice za 2023., rekla je Šprem i dodala da su ekonomski pokazatelji na strani sindikata, prenosi HRT.

Izdvojeni članak

Pregovori oko plaća kreću idući tjedan, sindikati članovima: ‘Morat ćete odlučiti želite li se uključiti u borbu’

‘Vlada u pregovore ulazi ‘otvorena srca’ i ‘zatvorena novčanika’

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod na webu sindikata objavio je dosta detaljan izvještaj sa sastanka. Kako opisuje, prvu riječ imao je zapravo ministar financija Marko Primorac koji je sindikatima rekao da situacija u proračunu nije tako dobra kao što se to misli jer su uz prihode rasli i rashodi.

– Među rashodima ministar je posebno spomenuo 750 milijuna kn za povećanje mirovina, 1,5 milijardi kuna za 4-postotno povećanje plaća iz svibnja i  čak dvije milijarde kuna za izgubljeni arbitražni spor oko INA-a.  Prije nego je napustio pregovore od Primorca smo čuli da Vlada u pregovore ulazi ‘otvorena srca’, a ja bih, zbog kasnijeg sadržaja sastanka, dodao i ‘zatvorena novčanika’, piše Stipić u izvještaju.

Navodi i da nikakav dogovor oko postotka povećanja nije ranije postignut među sindikatima te su oni ostali pri stavu da prvo Vlada izađe sa svojom ponudom, nakon čega se ‘sastanak se pretvorio u uglavnom jalovo nadmetanje dviju strana o pitanjima koja izlaze izvan okvira samih pregovora’.

– Je li politika Vlade smanjenje postojeće cijene rada u javnim službama, ako jest koliko to Vlada namjerava smanjiti cijenu rada i namjerava li Vlada odvojeno ili skupno pregovarati o smanjenju vrijednosti osnovice unatrag pet mjeseci, definiranju osnovice do kraja 2022. ili visini osnovice u 2023. – tri su pitanja koja je predstavnicima Vlade uputio Željko Stipić. Dodao je da će od tih odgovora ovisiti visina sindikalnih zahtjeva. Predstavnici Vlade su odgovorili samo na treće pitanje i to tako da oni žele u paketu riješiti sva tri problema. Nije odgovoreno ni na još jedan Stipićev prijedlog kojim se zatražilo da se što prije u pregovore uključi premijer jer je on jedina osoba koja je u stanju konkretno završiti pregovore, navodi Stipić u izvještaju sa sastanka.