Pretraga

Građanski odgoj u praksi: Riječki učenici upoznali se, družili i pjevali s izbjeglicama iz Afganistana

A- A+

Grad Rijeka ove je školske godine u 22 od 24 osnovne škole uveo Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost. Nakon prošlogodišnje eksperimentalne provedbe programa i velikog interesa, od rujna 2017. obrazovanje za odgovorne građane provode skoro sve riječke osnovne škole. A kako u praksi izgleda Građanski odgoj, iskusili su učenici riječke Osnovne škole San Nicolo, koji su se upoznali i družili s izbjeglicama iz Afganistana. Razmijenili su svoje priče i pjevali, a većini učenika ovo je bio prvi susret s izbjeglicama i tražiteljima azila u Hrvatskoj.

Riječki učenici tijekom upoznavanja i druženja s izbjeglicama iz Afganistana | Foto: Screenshot Youtube

U sklopu nastave Građanskog odgoja i obrazovanja, učenici 6. razreda riječke Osnovne škole San Nicolo upoznali su se i družili sa sedmero izbjeglica iz Afganistana koji su zatražili azil u Hrvatskoj. Boravak izbjeglica u Rijeci i njihovo druženje s učenicima odvilo se u organizaciji Grada Rijeke i udruge Are You Syrious?.

Učenike je za ovaj susret pripremila njihova nastavnica Građanskog odgoja Erika Jurišević i ukratko im pojasnila složena zbivanja na afganistanskom tlu.

20-godišnji Mohammad: Stvarno volim hrvatske ljude, želim raditi ovdje i zasnovati obitelj

Izdvojeni članak

Rijeka predvodnica građanskog odgoja: Učenici oduševljeni gradivom, tražili veću satnicu i deblju knjigu

– Ovi učenici su već godinu dana pohađali Građanski odgoj kroz eksperimentalnu godinu, a ove godine smo dobili mogućnost da idemo dalje. Pripremila sam učenike o zbivanjima u Afganistanu, pogledali smo koji se tamo resursi nalaze, populaciju, a ovo druženje htjela sam napraviti kao problemsku, u biti iskustvenu nastavu. Da ne pričamo samo o migracijama, nego da i upoznamo takve ljude, rekla je Jurišević tijekom druženja učenika sredinom prosinca prošle godine.

S riječkim učenicima, između ostalih, družili su se 20-godišnji Mohammad Javid AyobiMustafa Safi iz Afganistana.

– 10 mjeseci sam ovdje u Hrvatskoj, deportiran sam iz Švicarske. Stvarno volim hrvatske ljude, to su dobri ljudi, bolji nego u drugim europskim zemljama. Želim raditi ovdje, želim ovdje zasnovati obitelj, ispričao je Mohammad, a njegov kolega Mustafa dodao je da je put do Hrvatske bio dugačak i težak. I Mustafi se sviđa Hrvatska, kaže da je ovdje sretan i nada se da će moći ostati i dobiti azil.

Učenici pod dojmom susreta i druženja

Izdvojeni članak

Ovaj hrvatski grad ide dobro utabanim stopama Rijeke i uvodi Građanski odgoj u osnovne škole

Kroz razgovor, riječki su se učenici upoznali s njihovim problemima, putom do Hrvatske, a razmijenili su priče i o lokalnim običajima pa se tako i zapjevalo. Sami učenici bili su pod dojmom susreta.

– Mislim da im je bilo stvarno teško pustiti cijelu obitelj i sve i nadam se da će se sada dobro osjećati ovdje i ovo je prvi put da upoznajem takve ljude, rekla je učenica Matea, a njen razredni kolega kazao je kako si uopće ne može zamisliti kroz što su sve prošli.

Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj istaknula je kako je Grad Rijeka u ovom smislu htio biti proaktivan, a iz udruge Are You Syrious? istaknuli su kako integracija azilanata i tražitelja azila ide naprijed te da su svi oni spremni započeti život na boljem mjestu.