Pretraga

Kakav, doslovno, vrh nastavnik: Popeo se na planinu pa održao online sat geografije

A- A+

Učenici osmog razreda Osnovne škole Srinjine prošlog su tjedna imali jako zanimljiv blok sat geografije. Njihov učitelj Mate Dedić nakratko se pridružio humanitarnom planinarenju pa sa sv. Jurja na Perunu održao online sat.

daniel lončar mate dedić ranko dragičević

Daniel Lončar, Mate Dedić i Ranko Dragičević
Foto: Facebook stranica 1100 kilometara za 1100 terapija

Mate Dedić, učitelj povijesti i geografije u Osnovnoj školi Srinjine, prošle je srijede poduzeo nesvakidašnji potez. Popeo se na sv. Jurja na Perunu pa gore svojim učenicima održao online sat geografije.

Dio vrijedne humanitarne akcije

Učinio je to nakratko se pridruživši Danielu Lončaru i Ranku Dragičeviću, bračkim planinarima u hvalevrijednoj humanitarnoj akciji planinarenja 1100 kilometara kako bi skupili donacije za 1100 terapija za djecu s poteškoćama u udruzi Brački pupoljci.

– Sat je održan za nastavni predmet Geografija, učenicima osmog razreda. Upravo smo započeli s nastavnom cjelinom Nizinska Hrvatska, što je značilo da se u ovom razgovoru moglo pokriti prethodne nastavne cjeline Primorska Hrvatska i Gorska Hrvatska, ali iz aspekta hodača kroz navedena područja, i to planinske krajeve. Nastavni sat je nazvan „Via Adriatica“, kao svojevrsni tematski sat, ispričao nam je Dedić.

Učenici nisu bili prethodno obaviješteni da će se sat održati s vrha planine pa su ostali malo iznenađeni. U početku su, prepričava nam Dedić, bili malo sramežljivi, no Daniel i Ranko su ih ubrzo zainteresirali zanimljivim pričama o njihovom humanitarnom putovanju. Komentare učenika očekuje u srijedu, kada ima blok sat geografije, a tad će ih, najavljuje nam, obavijestiti i o napretku humanitarne akcije bračkih planinara.

Izdvojeni članak
daniel lončar i ranko dragičević

Brački planinari u jedinstvenom pothvatu već skupili preko 90.000 kuna za djecu s poteškoćama

Želio je da pozitivu osjete i osmaši

– Osnovna ideja bila je upoznati učenike s osobama koje prolaze ovu zahtjevnu stazu, a humanitarna strana priče bila je izuzetno vrijedan dodatak tomu. U razgovoru i druženju s prethodnim hodačima dobio sam jako mnogo u smislu pozitivnih poruka i uvida u drugačiji način razmišljanja, kao i uvida u mentalnu snagu koju te osobe posjeduju. Svi su odreda skromne i samozatajne osobe, koje su zaslužile mnogo više od 5 minuta medijske pozornosti, priča nam Dedić.

Želio je, pojašnjava, da djelić te pozitive dožive i njegovi osmaši, koji su trenutačno na online nastavi. Na taj način i akcija 1100 kilometara za 1100 terapija dobiva, ističe, ipak tek djelić zaslužene pozornosti.

– Važno je napomenuti da je sama akcija krenula davno prije 2021.g. Ova humanitarna priča doslovno je dugogodišnja borba za dostojanstvo i razumijevanje koju je u ime djece s teškoćama u razvoju pokrenula udruga Brački pupoljci. Nažalost, još se jednom pokazalo da smo kao društvo pali na testu brige za one koji su najosjetljiviji. Pojedinačne akcije očito su jedini način da se neke stvari konačno pokrenu. U velikom broju bitaka do sada su ostvarili pobjedu, ali ova akcija ne smije završiti s Danielovim i Rankovim dovršavanjem Via Adriatice, njima je potrebna stalna podrška javnosti i institucija, poslao je poruku učitelj povijesti i geografije Mate Dedić.

‘Bilo je važno poštovati njihov tempo’

Kaže kako velik broj nastavnika nastoji ‘začiniti’ nastavni sat, no provedba jako često ovisi o dosta faktora. Dobre ideje učitelji međusobno dijele, kako u neformalnim druženjima tako i na stručnim skupovima. I njegova je ideja ovisila o brojnim faktorima i u startu nije bilo razvidno da će sve proći glatko.

– Realno, bilo je 10% šansi da ovo uspije. Inače planinarim, a staza Via Adriatica prolazi planinarskim stazama koje inače održava moje planinarsko društvo, PD “Perun” iz Podstrane. Dan ranije išao sam Bračane samo dočekati i pozdraviti na stazi prije posla. Taj sam dan imao 6 nastavnih sati, više od toga nisam im imao priliku pružiti. Ipak, odgodili su prolazak ove trase za idući dan. Tada mi se počelo otvarati… Zahvaljujem ovim putem Darku Gavriću Čerči za pravovremene informacije. Zatražio sam dozvolu od ravnateljice da održim sutradan sat izvan školske zgrade, što je odobreno, priča nam Dedić.

Prošlu srijedu nasmiješile su mu se okolnosti. Imao je samo taj blok sat, vrijeme nije bilo oblačno, a Ranko i Daniel objeručke su prihvatili tu suradnju. Uza sve to, nadodaje naš sugovornik, važno je bilo poštovati i tempo kojim su brački planinari išli.

– Oni putuju mjesec dana s ogromnim teretom, nastojeći ispuniti dogovoreni plan kojim bi stigli do zaklona i okrjiepe. Ako im se nameće dodatna obveza i remeti planirana ruta, taj im se dan (i nekoliko idućih dana), zakompliciraju do mjere da se njihov put produlji za nekoliko dana, ili ih se dovede u situaciju da nemaju zaklon za tu večer. Srećom, upravo kada bi im bilo vrijeme za kratki odmor, otvorila se mogućnost za kratki razgovor. Sreća i susretljivost su u cijeloj ovoj priči igrali izuzetno veliku ulogu, zaključio je Dedić.