Pretraga

Konačan odgovor na vječno pitanje: Je li moguće umrijeti od slomljenog srca

A- A+

Ako ste od onih koji su barem jednom u životu pretrpjeli gubitak voljene osobe, zasigurno ste patili od sindroma slomljenog srca. Osjećaj boli u prsima, anksioznost, mučnina i glavobolja sastavni su dijelovi sindroma. Na pitanje može li se od slomljenog srca i umrijeti, kao što je primjerice Hasanaginica, odgovaraju znanstvenici Muzeja za znanost iz Chicaga.

Foto: Flickr; Rosmarie Voegtli

Izdvojeni članak

Antropolozi: romantična ljubav ima sve karakteristike ovisnosti o kokainu

Gubitak voljene osobe često vodi do depresije, a posljedice prekida veze mogu trajati mjesecima ili pak godinama.

– Istraživanje je pokazalo kako gledanje fotografije voljene osobe nakon prekida aktivira dio mozga koji je aktivan i kod ovisnika o kokainu i fizičkog osjeta boli. To bi značilo da slomljeno srce zaista može uzrokovati fizičku bol i slično se manifestira kao i liječenje od ovisnosti o drogama, kažu stručnjaci.

Naime, kada je osoba zaljubljena u njenom se tijelu aktiviraju hormoni sreće, dopamin i oksitocin. Nakon prekida, razine tih hormona naglo opadaju, a raste razina kortizola, hormona stresa. Visoke razine kortizola mogu uzrokovati anksioznost, mučninu, glavobolju, povećanje tjelesne težine. 

– Fizička bol tu ne staje. Stresni ili traumatični događaji mogu uzrokovati ‘sindrom slomljenog srca’. Tijelo proizvodi hormone koji remete rad srca, što može uzrokovati bol u prsima i simptome slične srčanom udaru. Istraživanja su pokazala kako osobe koje izgube voljenu osobu imaju puno veće šanse u narednih 30 dana doživjeti srčani udar, od onih koji nisu prošli kroz isto, zaključuju znanstvenici.

Zaključak je jednostavan – ljubav je droga, a slomljeno je srce tijelo u apstinencijskoj krizi.