Pretraga

Milanović profesoricu nazvao ‘protuhom’ i ‘lažljivicom’, nastavnici ga prozvali: ‘Ispričavamo se što Vas nismo bolje naučili’

A- A+

Bura oko poklanjanja ocjena predsjednikovu sinu nakon dopisa Sanje Musić Milanović se ne stišava. Jutarnji je objavio kako Musić Milanović nije samo slala dopis školi, nego je i osobno otišla u školu nakon zaključenja ocjene. Odgovarajući na pitanja o tome, predsjednik RH Zoran Milanović oštro se obrušio na umirovljenu profesoricu koja je tvrdila da se slično događalo i u slučaju predsjednikova starijeg sina, nazvavši je ‘protuhom’ i ‘lažljivicom’. Te je izjave osudila nastavnička mreža Školska zbornica.

Foto: Ured predsjednika/srednja..hr

Iako je prosvjetna inspekcija završila nadzor u Klasičnoj gimnaziji Zagreb te odlučila da se poklonjene ocjene predsjednikovu sinu neće poništavati, bura oko slučaja se ne stišava. Jutarnji list piše kako Sanja Musić Milanović nije samo slala mail školi u kojem je kritizirala rad nastavnice matematike koja je njezinu sinu zaključila četvorku, nego je i samo nekoliko sati nakon zaključenja ocjene došla osobno u zagrebačku Klasičnu gimnaziju na sastanak s ravnateljicom, a nakon toga je i zvala školu.

Milanović o umirovljenoj profesorici matematike: ‘Znamo tko je ta protuha’

Napise Jutarnjeg danas je komentirao i predsjednik Zoran Milanović kazavši da ‘nema pojma’ je li njegova supruga bila i u školi nekoliko sati nakon zaključenja ocjena, a ne samo poslala mail.

– Citiraju nekakvu anonimnu profesoricu koja je u penziji. Štite identitet nekakve lažljivice, ali identitet djeteta, to nije bitno. Mi, naravno, znamo tko je ta protuha, ona je slala po 14 djece na popravni ispit. Toliko o profesorima. Ona će komentirati kakvu je ocjenu imao moj stariji sin Jakov. Imao je 4. Ali bio je jedini koji je imao četiri, svi ostali su imali 3 ili jedan. Kakav je to profesor, rekao je Milanović, prenosi N1 televizija.

Ističe, da je znao za mail, učinio bi sve da se on ne pošalje.

– A što piše u njemu? Gdje je tu pritisak? Moja žena je napisala dopis u kojem je pokazala na brojne nepravilnosti. Po njezinom, kaže Milanović.

Ponavlja da ne zna što bi Musić Milanović radila u školi nakon zaključenja i dodaje – nastavnica matematike koja je promijenila ocjenu morat će sada reći policiji tko je na nju vršio pritisak, što je rekla prosvjetnoj inspekciji.

– I kako se to vrši pritisak u sustavu elektroničkog ocjenjivanja, ja to ne znam. Skini mi se s kičme više, rekao je Milanović.

Izdvojeni članak
učionica

Nastavnici ispričali kako su ih roditelji pritiskali za ocjene: ’Nalijeće na mene, pokazuje pištolj za pojasom’

Nastavnici: ‘Ispričavamo što Vas nismo bolje naučili i odgojili’

Njegov istup osudili su članovi Facebook grupe Školska zbornica, koja broji 22 tisuće prosvjetara.

– U svojoj izjavi prilikom obilaska požarišta kod Zatona komentirali ste i priču o ocjenama Vašeg sina. Tom prilikom ste na grub i neprimjeren način napali nastavnicu u mirovini koja je predavala Vašem starijem sinu. Učitelji i nastavnici okupljeni u grupu Školska zbornica su, najblaže rečeno, zgranuti ovakvim Vašim postupkom. Od Predsjednika jedne države očekuje se da poštuje i štiti dostojanstvo svih njezinih građana, a ne da ih naziva ‘protuhama’. Kakva god bila ta umirovljena nastavnica Matematike, nije zaslužila takav tretman od jednog Predsjednika države, poručuju iz Školske zbornice.

Predsjednika su podsjetili i da se često poziva na ustav i brani svoje ustavne ovlasti te mu odvratili pažnju na članak 35. Ustava  koji kaže: ‘Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegovog osobnog i obiteljskog života, ugleda i časti’.

– Vi ste kao Predsjednik države dužni dati primjer da se učitelje i nastavnike treba uvijek poštivati, a Vi radite suprotno. Štoviše, novim mladim generacijama dajete primjer kako učitelje i nastavnike koji su strogi i koji imaju visoke kriterije treba nazivati ‘protuhama’ i javno vrijeđati. Ako su postojale neke nepravilnosti u radu dotične umirovljene nastavnice, onda ste na njih trebali reagirati kada je za to bilo vrijeme i na za to primjeren način.  Ili možda mislite da bolje znate kako bi nastavnici trebali obavljati svoj posao i po kojim kriterijima ocjenjivati? Ako je takav način komunikacije prema građanima države kojoj ste predsjednik Vašeg odgoja i obrazovanja, onda Vam se najdublje ispričavamo što Vas nismo bolje naučili i odgojili. S nadom da ćete se ubuduće bolje odnositi prema onima koji obrazuju i odgajaju djecu države kojoj ste predsjednik i da ćete se boriti za poboljšanje njihovog materijalnog i pravnog položaja u društvu koje ih ne cijeni, srdačno Vas pozdravljamo, stoji u priopćenju Školske zbornice.

Podsjetimo, osim što inspekcijski nadzor nije rezultirao poništenjem ocjene predsjednikova sina, ravnateljica je dobila prekršajni nalog te joj se predlaže da pisanim putem upozori nastavnicu matematike. A u jeku svega nastavnici su počeli na društvenim mrežama, putem grupe 45 minuta, anonimno dijeliti svoje priče o vršenju pritiska oko ocjena, o čemu više možete čitati ovdje.