Pretraga

Prvi istup Musić Milanović nakon afere s poklanjanjem ocjena: ‘Ne znam bih li opet to napravila’

A- A+

Završetak protekle nastavne godine obilježila je velika afera u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, u kojoj su nakon dopisa supruge predsjednika Republike, Sanje Musić Milanović, njenom sinu podignute dvije ocjene. Zbog toga je prošao s 5,0. Musić Milanović prvi puta je pred kamerama komentirala slučaj, kazavši kako ‘ne zna bi li to opet napravila’ i da to ‘ovisi od situacije’.

Screenshot: RTL

U sinoćnjoj epizodi RTL Direkta gostovala je Sanja Musić Milanović, a na kraju gostovanja kratko se osvrnula na aferu u kojoj su njenom sinu, nakon pritiska koji je vršila na školu, promijenjene ocjene iz dva predmeta, čime je školsku godinu završio s prosjekom 5,0.

Musić Milanović: ‘Ja sam taj mail poslala zaista u dobroj vjeri’

– Gledajte, ja sam taj mail poslala zaista u dobroj vjeri. Ja vam na cijelu tu priču gledam, roditelji i nastavnici su tu sa zajedničkim ciljem, a to je odgoj i obrazovanje djece. Uočila sam, po mojem mišljenju, na određene stvari na koje sam htjela ukazati i zapravo imala sam isključivo jedan cilj. Ukazati na nešto što sam primijetila da stručne službe te škole procijene je li tomu tako ili nije. I ako je, tijekom ljetnih mjeseci eventualno nađu način da se poboljša kvaliteta nastave jer to je za svu djecu dobro, komentirala je Musić Milanović za RTL.

Na potpitanje bi li opet napravila isto odgovorila je:

– To mi je jako teško u ovom trenutku odgovoriti. Ne znam bih li opet napravila. Ovisi od situacije, rekla je Musić za RTL.

Izdvojeni članak
sanja musić milanović

Ipak još nije gotovo: USKOK istražuje skandal s poklanjanjem ocjena u Klasičnoj gimnaziji

Profesorica matematike dobila opomenu pred otkaz, USKOK provodi izvide

Podsjetimo, ona je školi poslala dopis nakon što su ocjene već zaključene u kojemu propituje ispravnost nekih postupaka nastavnice matematike, kao i zaključnu ocjenu. Kako je navela u tom dopisu, bilo joj je problematično joj je što je nastavnica izostala s nastave nekoliko tjedana kad je pripremala stručni ispit, a škola za to vrijeme nije osigurala zamjenu. Po povratku nastavnice, prema navodima Musić Milanović, učenici, među kojima je i njen sin, pisali su ispit u kojem se ocjenjivalo znanje iz gradiva koje nitko nije ispredavao. Njen sin, pisala je, imao bi aritmetički sredinu za zaključnu peticu iz matematike da se ne gleda ocjena iz ispita s neispredavanim gradivom.

U konačnici je njenom sinu zaključna ocjena iz matematike s vrlo dobar povišena na odličan, a podignuta mu je i ocjena iz latinskog jezika pa je prošao s 5,0. Nakon što je sve dospjelo u javnost, Ministarstvo je u školu poslalo inspekciju, a profesorica matematike izjavila je inspektoru da je na nju vršen pritisak kako bi promijenila ocjenu. Tijekom inspekcijskog nadzora provedenog u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu uočen je niz administrativnih propusta u radu škole, odnosno ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić. Izdan je prekršajni nalog ravnateljici i školi te joj je predloženo da pisano upozori nastavnicu matematike. No, poklonjene ocjene sinu predsjednika Republike nisu poništene – u izvješću inspekcije stoji da su ocjene formalno-pravno valjane jer su zaključne ocjene bile donesene prije održavanja sjednice Razrednog vijeća, koje potvrđuje ocjene.

Ravnateljica je, kako joj je inspekcija i predložila, nastavnici matematike krajem kolovoza uručila opomenu pred otkaz. Uz navedeno, policija po nalogu USKOK-a provodi tajne izvide u ovoj aferi poklanjanja ocjena.