Pretraga

Ministarstvo traži da se u školama poveća broj sati tjelesnog i uvede obvezna obuka plivanja

A- A+

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, pokrenula je inicijativu kojom od Ministarstva obrazovanja traži povećanje satnice tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama. To Ministarstvo želi i da se za najmlađe učenike vrati obavezna obuka plivanja. Za sve bi se trebao mijenjati kurikulum tjelesnog, a iz Ministarstva obrazovanja kažu kako podržava svaki oblik fizičke aktivnosti.

Foto: Unsplash

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac pokrenula je inicijativu koja predviđa niz mjera koje imaju za cilj povećanje tjelesne aktivnosti, posebice kod djece i mladih. Dio inicijative usmjeren je posebno prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Više sati tjelesnog, učenje plivanja ponovno obavezno

Njome se traži i značajno povećanje fonda sati predmeta tjelesne i zdravstvene kulture. Također, namjera je i da se u školski sustav ponovno vrati davno ukinuta obvezna obuka plivanja za svu djecu u nižim razredima osnovnih škola.

– S obzirom na činjenicu kako se Hrvatska nalazi među zemljama Europske unije s lošim pokazateljima tjelesne aktivnosti opće populacije, u Nacionalnom programu športa 2019.-2026., prvom strateškom dokumentu u području sporta u povijesti Republike Hrvatske, predviđen je niz mjera kojima je cilj poboljšanje tjelesne aktivnosti opće populacije, a posebno djece i mladih. Uslijed nužnih ograničenja tjelesne aktivnosti za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa i činjenice da je djeci i mladima morao biti smanjen opseg redovitih tjelesnih aktivnosti, mišljenja smo kako su, uz već propisane, potrebne dodatne aktivnosti koje bi dovele do poboljšanja tjelesne aktivnosti kod mlađe populacije, kažu za srednja.hr iz kabineta ministrice turizma i sporta.

Podsjećaju i da je Ministarstvo turizma i sporta već pokrenulo nekoliko inicijativa za povećanje tjelesne aktivnosti djece i mladih – od redovitih nastavnih te izvannastavnih aktivnosti u školskom sustavu, preko organizirane sustavne obuke neplivača pa do nadogradnje programa koje provodi Hrvatski školski sportski savez poput Univerzalne sportske škole i Vježbaonice.

– Hrvatska se, prema istraživanjima, s brojem sati nastave TZK nalazi u donjem europskom razredu te smatramo kako bi se povećanjem prilika za tjelesnu aktivnost djece u školama, a s obzirom na činjenicu kako se velik dio djece i mladih bavi tjelesnom aktivnošću isključivo kroz sustav obrazovanja, napravio velik korak k povećanju tjelesne aktivnosti kod djece i mladih. Većoj tjelesnoj aktivnosti doprinijelo bi i vraćanje obvezne obuke neplivača, koja je do 2010. godine bila dio Državnog pedagoškog standarda, smatraju u Ministarstvu turizma i sporta.

Uskoro će, kažu nam, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, preciznije definirati sve mogućnosti ostvarenja spomenutih prijedloga, uključujući i kroz izradu Akcijskog plana za zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje.

– Ministarstvo turizma i sporta već provodi i financira nekoliko konkretnih programa i projekata kojima potiče veću tjelesnu aktivnost opće, a posebno mlađe populacije. Za programe Hrvatskog školskog sportskog saveza, Univerzalnu sportsku školu i Vježbaonicu, u koju je uključeno više od 800 škola u Republici Hrvatskoj planirano je sedam milijuna kuna u 2021. godini. Za projekt Hrvatska pliva, koje je Ministarstvo turizma i sporta prošle godine pokrenulo s Hrvatskim plivačkim savezom, planirano je tri milijuna kuna u 2021. godini, dok je za natječaj za poticanje programa lokalnog sporta planirano 16 milijuna kuna. Zahvaljujući navedenom natječaju u protekle četiri godine bilo je omogućeno besplatno bavljenje sportom za više od 120.000 korisnika. Sve spomenute aktivnosti Ministarstvo će i dalje nadograđivati, međutim istovremeno i pokrenuti dodatne aktivnosti, svjesni činjenice koliko je sport važan za fizičko, ali i mentalno zdravlje djece i mladih, ističu iz Ministarstva turizma i sporta.

 

Izdvojeni članak

‘Zalomi’ im se menstruacija 4x mjesečno, motorički su slabije nego prije 10 godina, no uz čarobne formule profesora učenice ipak vole tjelesni

Na potezu MZO: ‘Podržavamo svaki oblik fizičke aktivnosti’

Ministarstvu obrazovanja uputili smo upit oko ove inicijative Ministarstva turizma. Pitali smo ih kakav je njihov stav po tom pitanju te koji će biti prvi koraci u Ministarstvu obrazovanja.

Zanimalo nas je i hoće li se zbog predloženog povećanja fonda sati povećati i broj nastavnika tjelesnog u školama, te tko će najmlađe učenike voditi na obaveznu obuku plivanja. Dobili smo tek šturi odgovor u kojem podržavaju fizičku aktivnost s ciljem očuvanja zdravlja.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava svaki oblik fizičke aktivnosti i svjesno je njene važnosti za zdravlje. Ministarstvo turizma i sporta uputilo nam je zamolbu u svezi poticanja zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja kroz odgojno- obrazovni sustav. Želimo istaknuti kako, naime, Hrvatska ima značajno najmanji broj sati obvezne nastave u Europi sukladno Eurydice izvješću, dakle ne radi se samo o nastavi tjelesnog. S tim u svezi, u pripremi je projekt cjelodnevne nastave gdje će se onda razmotriti i to pitanje pri čemu je važno uzeti u obzir kadrovske i financijske mogućnosti, odgovaraju nam iz Ministarstva obrazovanja.