Pretraga

Najlošiji ministar obrazovanja Šustar pozdravio školarce uz ambiciozne planove za novu školsku godinu

A- A+

Ministar Predrag Šustar, ostao on u svojoj stolici nakon 11. rujna ili ne, definitivno će ostati zapamćen. Na samom početku mandata pokušao je smanjiti subvenciju za prijevoz učenika, a poznate su i afere oko državne stipendije i stipendije NZPUSS-a koje su isplaćene tek krajem akademske godine. Ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem dala je ostavku, a Šustar je prosvjed podrške kurikularnoj reformi nazvao feštom. Isti taj ministar đacima je poželio sreću u novoj školskoj godini uz poruku da i ove godine cilj MZOS-a ostaje ‘sustavno kvalitativno unaprjeđivanje odgojno-obrazovnoga i cjelokupnoga školskoga i nastavnog rada’. Njegovo pismo prenosimo vam u cijelosti.

Foto: Srednja.hr

Poštovani učitelji i nastavnici, odgojitelji, odgajatelji, stručni suradnici i ravnatelji, draga djeco i učenici, dragi roditelji,

zadovoljstvo mi je i radost što vas mogu pozdraviti na početku ove pedagoške i školske godine.

Prije svega, pozdravljam ovogodišnje ‘prvašiće’ želeći im dobrodošlicu u školske klupe, kao i početak jednog novog djetinjstva ispunjenog izazovima i radostima te učitelje i nastavnike koji će im, zajedno s roditeljima, biti istinska potpora u učenju

Izdvojeni članak

Inicijativa Hrvatska može bolje sastavila listu 7 grijeha ministra Šustara

I ove godine sustavno kvalitativno unaprjeđivanje odgojno-obrazovnoga i cjelokupnoga školskoga i nastavnog rada ostaje temeljni cilj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U tu svrhu, tijekom ove pedagoške i školske godine pristupit ćemo izradi i donošenju zakona i pravilnika, kao i novih propisa iz područja odgoja i obrazovanja kojim će se otvoriti još veći prostor osobne inicijativnosti, stvaralaštva i djelotvornoga odgojno-obrazovnog rada te vas molim da se aktivno i odgovorno uključite u njihovo oblikovanje i provedbu. Time ćemo pokazati kako Hrvatska ima vrsne i vrijedne učitelje i nastavnike, odgojitelje i odgajatelje, stručne suradnike i ravnatelje – a to znači i visokokvalitetne dječje vrtiće i škole – koji su istinski nositelji i promicatelji pozitivnih promjena u društvu. Jer, upravo ste vi i vaš predan rad pokretač realizacije punog potencijala naše djece i učenika što, u konačnici, utječe na njihov uspjeh u školi – toliko puta potvrđen na domaćim i međunarodnim natjecanjima – kao i na odabir njihovoga životnog puta.

Odgoj i obrazovanje je najbolji način razvoja ljudskih potencijala, javno je dobro i nedvojbeno mora konačno i konkretno postati hrvatski državni prioritet. Ono je ključ za uspješno stvaranje modernoga građanskog društva, a razvoj osobnih potencijala i njihovo korištenje za vlastitu dobrobit i za dobrobit gospodarstva i društva u cjelini, dugoročan je zalog naše budućnosti.

Stoga je od izuzetne važnosti da kao društvo, u suradnji s roditeljima i skrbnicima, ustrajemo u uspješnom odgoju i obrazovanju naše djece i učenika temeljenom na nacionalnim i europskim vrednotama te na svijesti o bogatstvu i jedinstvenosti svake osobe.

Budući da samo međusobnim uvažavanjem i ustrajnim radom, zalaganjem i povjerenjem možemo unaprijediti odgojno-obrazovni sustav, vjerujem da ćemo i ove pedagoške i školske godine nastaviti uspješnu suradnju spremno prihvaćajući i savladavajući nove izazove.

S tim u svezi, svoj djeci i učenicima te njihovim roditeljima i skrbnicima, učiteljima i nastavnicima, odgojiteljima, odgajateljima, stručnima suradnicima i ravnateljima, kao i ostalim dionicima odgojno-obrazovnog sustava, u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i u svoje osobno ime, želim poticajno okružje te uspješnu novu pedagošku i školsku godinu.

U učenju i poučavanju želim vam ushićenost, kreativnost, marljivost i odlučnost, a na putu k novim znanjima neka vas prate zaigranost, radoznalost i međusobno uvažavanje.

Na kraju, molim sve sudionike u prometu da tijekom cijele godine, a posebice sljedećih tjedana, prilikom izlaska na ceste, osobito u blizini vrtića i škola, posebnu pozornost obrate na našu djecu i učenike.

Vaš ministar

Predrag Šustar