Pretraga

Uskoro novi pregovori Vlade i sindikata oko plaća, ministar: Spremni smo na podizanje osnovice

A- A+

Temeljem dogovora Vlade i sindikata u javnim službama, što obuhvaća i zaposlenike škola, osnovica plaće porasla je proljetos za četiri posto. No, dio dogovora oko Temeljnog kolektivnog ugovora je i da se pregovarački odbori obaju strana ponovno sastanu najesen te da se još jednom ove godine razgovara o povećanju osnovice. Ministar rada, Marin Piletić, potvrdio je kako je Vlada spremna povećati osnovicu, ali nije želio iznositi konkretne brojke.

Marin Piletić | foto: mirovina.hr/srednja.hr

Sindikati državnih i javnih službi, kojima pripadaju i zaposlenici obrazovnog sektora, ove jeseni ponovno će sjesti za stol s članovima pregovaračkog odbora Vlade. Tema će biti novo povećanje osnovice plaće u tim službama. Među ostalim, pregovaraju s novim ministrom rada, Marinom Piletićem, koji je sinoć gostovao u emisiji RTL Danas, a pritom je odgovarao na pitanje o tim pregovorima.

– Pričekat ćemo projekcije koje već sada priprema Ministarstvo financija da vidimo koje su realne mogućnosti. O svemu tome nakon što budemo razgovarali s predstavnicima sindikata također ćemo izvijestiti hrvatsku javnost. Ne očekujem da će pregovori biti dugi onoliko koliko je bilo potrebno za sklapanje novog Temeljnog kolektivnog ugovora. Ono što je neupitno je da će Vlada itekako biti spremna na podizanje osnovice u državnim i javnim službama, ali koliko će to biti rezultat pregovora onih koji trebaju biti za stolom, rekao je Piletić za RTL.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Novi pregovori u rujnu: Sindikati žele da plaće u javnom sektoru rastu kako se povećavaju cijene

Podsjetimo, krajem prošle i početkom ove godine odvili su se poprilično dugi pregovori oko novog Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike državnih i javnih službi, što obuhvaća i sedamdesetak tisuća onih u školstvu. Najveći spor vodio se oko podizanja osnovice plaće. Sindikati su tražili povećanje za osam posto, a na kraju je proljetos došlo do kompromisa u pregovorima – s 1. svibnjem osnovica je porasla za četiri posto, s time da su novi pregovori zakazani su za ovu jesen.

Sa sindikalne strane su se u međuvremenu mogli čuti prigovori da je dosadašnji rast već ‘pojela’ inflacija, a neki prijedlozi išli su u smjeru toga da bi osnovica trebala rasti s povećanjem stope inflacije.

Konferenciju za medije održanu nakon pregovora održanih proljetos možete vidjeti ispod: