Pretraga

Pao dogovor sindikata i Vlade: Ništa od štrajka, evo za koliko raste osnovica plaće i što je još dogovoreno

A- A+

Osnovica plaće u javnim službama rast će za četiri posto, a nakon rujna ide se u nove pregovore, dok će putni troškovi iznositi 1,35 kuna po kilometru, rezultat je današnjeg sastanka sindikata i Vlade. Sindikati javnih i državnih službi već mjesecima vode pregovore s Vladom oko sklapanja temeljnog kolektivnog ugovora za oko 180 tisuća zaposlenika, od kojih je značajan broj njih iz obrazovnog sektora. Najveći spor vodio se oko pitanja povećanja osnovice zbog čega su i prijetili štrajkom, ali ovog je utorka dogovor ipak postignut.

Foto: Unsplash | Screenshot HRT

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je 14. po redu sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i predstavnika sindikata, o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. To uključuje i zaposlenike u sektoru školstva. Glavnina pregovora vrtjela se oko povećanja osnovice plaće – sindikati su tražili momentalno povećanje od četiri posto i nove pregovore u svibnju, Vlada im je do sada nudila rast osnovice za dva posto. No, sada su se u Vladi predomislili.

Postignut dogovor oko osnovice, prijevoza i sistematskog

Na sastanku je ovog utorka sudjelovao i premijer Andrej Plenković. Dogovoreno je kako će osnovica plaće u javnim službama rasti za četiri posto, a nakon rujna ide se u nove korekcije, dok će putni troškovi iznositi 1,35 kuna po kilometru.

– Uspjeli smo postići dogovor oko tri bitne točke. Prvo je da smo uvećali iznos sredstava za sistematske preglede s 500 na 1.200 kuna. Isto tako, postigli smo dogovor oko povećanja troška za prijevoz. Do sada je taj trošak bio jednu kunu, danas smo postigli dogovor da on ide na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva. I konačno, najbitnija stvar – osnovica – kompromis je postignut da s 1. svibnjem dižemo osnovicu za četiri posto, to će doći s plaćom za svibanj, rekao je premijer Plenković.

Dodao je kako će u narednom razdoblju suradnici u ministarstvima zajedno sa sindikalnim predstavnicima izraditi tekst Temeljnog kolektivnog ugovora koji će se potpisati. O osnovici će se još raspravljati do kraja godine.

– Nastavak razgovora o temi osnovice dogovoren je za zadnji tjedan rujna, dakle nakon ljeta, na početku jeseni, kako bismo  uzeli u obzir tadašnje, buduće ekonomske okolnosti, vidjeli što još možemo učiniti kako bismo poboljšali ekonomski i socijalni položaj naših zaposlenika, rekao je Plenković.

Izdvojeni članak
prosvjed nastavnika 25.11.2019.

Ovo su prosječne i medijalne plaće učitelja i nastavnika: Od štrajka porasle za više od tisuću kuna

Većini sindikata ponuda je prihvatljiva

Dodao je da će sindikati u osnovnim i srednjim školama provesti referendum među članstvom oko rezultata pregovora. U ime sindikalne strane govorila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

– Većini sindikalnih čelnika prihvatljiva je ova ponuda Vlade RH. Zbog naših statutarnih obveza, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja provest će referendum među svojim članovima, no paralelno ćemo od sutra raditi na samom tekstu Temeljnog kolektivnog ugovora, kako bi u zadovoljavajuće vrijeme uspjeli realizirati sam tekst TKU, rekla je Šprem.

Dodaje kako je kompromis postignut oko toga da povišica ne ide od 1. travnja nego 1. svibnja, što je ovog vikenda. Potpisivanje se očekuje u petak.

– Svjesni smo da je postoji rast BDP-a. Od početka pregovora rast inflacije je sve veći i veći, došli smo na 7,3. Mi sigurno nećemo kao sindikalni čelnici ni sindikati dozvoliti smanjenje cijene rada i kupovne moći naših zaposlenika. Ako nastavljamo razgovore, a sigurno ćemo ih nastaviti nakon turističke sezone, nitko ne veli da mora biti 2+2 posto, može biti i 4. Sve će ovisiti o ekonomskim pokazateljima i to je jasno definirano. Nitko ne zna što će biti sutra, a kamoli što će biti najesen, rekla je Šprem.

Dodaje da su sindikalni čelnici dali svoj maksimumu u ova četiri i pol mjeseca pregovaranja.

– Pomaka nismo imali drastičnih, vidjeli smo i danas da je teško doći do zadovoljavajućih rješenja. No, kao što to premijer voli reći, ovo je kompromisno rješenje, kaže Šprem.

Konferenciju za medije o rezultatima pregovora možete poslušati u videu ispod: