Pretraga

Natjecanja u znanju su odgođena, provjerili smo što će biti s najvećim za strukovne škole

A- A+

Budući da se Državno natjecanje učenika strukovnih škola, zvano WorldSkills Croatia, bazira na prezentaciji strukovnih vještina i rješavanju zadataka u pojedinačnim profesijama, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pripremila je tri modela ne bi li omogućila da se WorldSkills ove godine ipak održi. Jedan od modela predviđa i da se dio natjecanja provede online, no fizički dolazak na dio natjecanja ipak bi trebao biti nužan.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo na WorldSkills Croatia 2019. | foto: Marko Matijević; srednja.hr

– Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih razradila je modele provedbe natjecanja učenika strukovnih škola s ciljem i željom da se ista održe u školskoj godini 2020./21., uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, kažu iz te agencije.

Agencija za odgoj i obrazovanje zbog epidemioloških je mjera zatražila pomicanje termina natjecanja za učenike pa smo Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pitali što će biti sa strukovnim natjecanjima koji su u njihovoj organizaciji. Naime, dodatan problem pri njihovoj organizaciji natjecanja predstavlja činjenica što se Državno natjecanje učenika strukovnih škola, zvano WorldSkills Croatia, bazira na prezentaciji strukovnih vještina i rješavanju zadataka, što se ne može odvijati online.

 

Izdvojeni članak

Agencija od Ministarstva traži da se odgode natjecanja za učenike: Poduzimamo sve kako bi svi učenici mogli sudjelovati

‘Pratit ćemo epidemiološku situaciju’

– Posebnost novog modela natjecanja učenika strukovnih škola, uvedenog 2019. godine, za razliku od natjecanja u općem obrazovanju, je taj što je naglasak na praktičnim vještinama i demonstraciji tih vještina od strane učenika. Ovakav aspekt provedbe natjecanja značajno je otežan u uvjetima izazivanih epidemijom. Plan Agencije je bio da se natjecanja pomaknu što je kasnije moguće kako bi se izbjegli zimski mjeseci kad se očekivalo pogoršanje epidemiološke situacije. Međutim, s obzirom na nove okolnosti i činjenicu da su srednje škole upućene da nastavu organiziraju online, morat ćemo dodatno pomaknuti rokove te je trenutačni plan da se Državno natjecanje održi sredinom svibnja, a izlučna natjecanja (školska i međužupanijska) u ožujku i travnju. Pratit ćemo epidemiološku situaciju i pravodobno vršiti prilagodbe, najavljuju iz ASOO-a.

Tri modela: Sva tri predviđaju fizički dolazak

Otkrivaju nam kako planiraju organizirati zajedničko natjecanje u svim disciplinama na jednome sajamskome prostoru u svibnju 2021. naziva Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2021., za koji su pripremili i tri scenarija.

Prvi, zvan model A, uključuje organizaciju trodnevnog događanja na jednome mjestu uz sudjelovanje svih sudionika te uz ili bez prisustva posjetitelja te uz pridržavanja epidemioloških mjera usuglašenih s HZJZ-om. Model B obuhvaćao bi organizaciju događanja na jednome mjestu u skraćenom trajanju, uz sudjelovanje svih sudionika u tri skupine (svaka po jedan dan) te uz prisustvo posjetitelja ili bez njih te uz pridržavanja epidemioloških mjera usuglašenih s HZJZ-om. Treći, model C bila bi također organizacija događanja na jednome mjestu, ali u skraćenom trajanju za dio sudionika u tri skupine (svaka po jedan dan) dok bi dio bio u online okruženju, također uz ili bez prisustva posjetitelja te uz pridržavanja epidemioloških mjera usuglašenih s HZJZ-om.