Pretraga

Ovo nije random fotka s neta, nego zagrebački gimnazijalci negdje daleko na terenskoj nastavi u Finskoj

A- A+

Pogledom na Facebook stranice zagrebačke IX. gimnazije prije nekoliko dana, očarali smo se uočenim prizorima. Na njima je nekolicina učenika u toploj zimskoj opremi, na debelom snježnom pokrivaču, a kako se iščitava iz posta, fotografije su nastale na obali Baltika, točnije u i oko Jakobstada u Finskoj.

foto: Facebook IX. gimnazija

U opisu glalerije stoji ‘Današnji dan proveli smo na snijegu i ledu – najprije u Arktičkom muzeju Nanoq, a zatim hodajući po zaleđenom Baltiku.’ Iz toga se iščitava dio priče, no željeli smo saznati koji je bio povod ovom izletu i spada da je riječ o zanimljivoj i vrlo korisnoj višenacionalnoj suradnji.

– Posjet Finskoj organizirali smo u okviru Erasmus+ projekta kojeg trenutno provodimo u našoj školi. Sudjelovalo je troje učenika 1. B razreda i dvije profesorice, Arjana Blažić, koordinatorica projekta i Tihana Urbić Bujadinović. Naš Erasmus+ projekt pod nazivom ‘From Me To We – Networks for Empowering Teachers and Students’ trajat će od tri godine, od 2017. – 2020., a zajedno sa školama partnerima iz Finske, Španjolske, Italije, Poljske i Njemačke razvijat ćemo temeljne kompetencije kod učenika i nastavnika (soft skills), rekla nam je upravo koordinatorica projetka Arjana Blažić.

Izdvojeni članak

Tko kaže da ne znaju s ljudima? FER-ovci podučavaju studente društvenim i drugim mekim vještinama

Inače takozvane meke ili temeljne vještine (soft skills) nastaju kao spoj društvenih i komunikacijskih vještina, stavova, karakternih crta ličnosti te razine socijalne i emocionalne inteligencije.

Postaju sve cjenjenije na tržištu rada, budući da se ne mogu naučiti kroz redovno obrazovanje, a ovakvi projekti su očito jedan od načina na koji se razvoj i važnost ‘mekih vještina’ nastoji poticati.

Kada znamo da su soft skills primjerice kvalitetna suradnja s drugima, učinkovito planiranje, uspješna organizacija i prezentacija projekata, davanje povratnih informacija o određenom predmetu (seminaru, projektu, poslu), jasno je zašto su u svakom kolektivu te kvalifikacije na cijeni.

Meke se vještine svakako stječu proširivanjem vidika te upoznavanjem drugih i drugačijih pa ne sumnjamo da je posjet zemlji tisuću jezera bio vrlo koristan gimnazijalcima i profesorima iz IX. A nekoliko već spomenutih prizora s njihove avanture, dijelimo s vama uz odobrenje koordinatorice Blažić.

foto: Gimnazijalci iz IX. s kolegama uživaju u zimskim radostima