Pretraga

Osoba mjeseca: Popričali smo sa zagrebačkom ravnateljicom koja je svoje školarce spasila od izleta s pijanim vozačem

A- A+

Veliku odgovornost imaju nastavnici i ravnatelji škole prilikom odlaska razreda na ekskurziju jer mnogo toga što može poći po zlu jednostavno nije moguće spriječiti. No, postoje načini smanjenja rizika, a to je prepoznato i u OŠ Zapruđe. Naime, ravnateljica škole, Ružica Vitman Sović prije svakog izleta poziva prometnu policiju koja provjerava ispravnost vozila i samog vozača. Tako je već u dva navrata spriječila da osnovce njene škole na izlet vozi osoba pod utjecajem alkohola, čime je možda spriječena i veća nesreća. Zbog takve prakse, koja je izuzetak, a ne pravilo, svakako je zaslužila titulu osobe mjeseca.

OŠ Zapruđe, google maps

Iz jednog ne baš lijepog događaja, rodila se u Hrvatskoj javnosti ovih dana jedna pozitivna priča – ona o praksi ravnateljice OŠ Zapruđe. Kako je doznao portal 100posto.hr, mali školarci iz te škole prije par su dana trebali na izlet na Brijune, a kao i svakoga puta, ravnateljica škole Ružica Vitman Sović pozvala je prometnu policiju da provjeri ispravnost vozila i samoga vozača.

Utvrdila je tako policija da je vozilo ispravno, ali vozač baš i ne – u krvi mu je nađena nedopuštena koncentracija alkohola. S odgodom od sat i pol đaci su ipak krenuli na izlet, a vozio iz je drugi vozač, koji je prije vožnje provjeren na isti način.

Prije tri godine također je poslan vozač pod utjecajem alkohola

Izdvojeni članak

Osoba mjeseca: Profesor teologije i samohrani otac u Potjeri dao pa ispunio veliko obećanje

Nesreću je teško spriječiti, ali njen rizik svakako je moguće umanjiti, što do kazuje i ovaj pozitivan primjer. Ravnateljica OŠ Zapruđe o sigurnosti učenika na ovaj način brine već godinama.

– Iako na mnoge stvari ne možemo utjecati, ipak ono što je u našoj mogućnosti jest da se pobrinemo za sigurnost u samom polasku. Prije nekoliko godina, na Vijeću roditelja povela se rasprava oko toga što bismo sve mogli učiniti da učenici sigurno putuju na terenske nastave i ekskurzije. Tako da je to višegodišnja praksa, te svaki puta jedan dan prije polaska iz škole uputimo prometnoj policiji s našeg područja dopis u kome ih obavještavamo o putovanju učenika. Uvijek navedem dob učenika, broj učenika, pravac kretanja, te točno vrijeme polaska, kazala nam je ravnateljica Vitman Sović.

Pregled se uglavnom redovito odvija, a do sada nije izvršen svega dva puta. Na ovaj je način moguća nesreća jednom već spriječena.

– Jedan puta se također otkrilo, prije tri godine, da je vozač pod utjecajem alkohola. I tada je došao drugi vozač, koji je također testiran. Učenici su i tada odradili kompletan program prema planu, a agencija s nama više ne radi. Tada slučaj nije dospio u medije, a ni tada kao ni sada sigurnost učenika nije bila ugrožena jer sam i tada kao i sada inzistirala na dolasku drugog vozača, prisjeća se ravnateljica.

Učitelji sve ćešće odbijaju voziti učenike na izlet

Izdvojeni članak

[Intervju] Upoznajte najboljeg profesora fizike u 2016. godini

Dodaje, odlazak učenika na terenske nastave je posebno osjetljivo pitanje jer zahtjeva velik trud u planiranju, organizaciji i provedbi, ali i fizički i psihički napor za svakog učitelja, kao i velika odgovornost za sigurnost učenika.

– Moram navesti da učitelji sve češće odbijaju voditi učenike na terenske nastave zbog napora i velike odgovornosti, kaže nam ravnateljica.

Ovaj posljednji slučaj, iako su školarci ipak otišli na Brijune, još uvijek nije do kraja riješen. Ravnateljica Vitman Sović uz roditelje će se s agencijom pokušati dogovoriti oko moguće naknade zbog propusta.

– Upriličit ću sastanak roditelja i predstavnika agencije koji de imati prilike očitovati se i dogovoriti o mogućoj nadoknadi za kašnjenje na polasku i dolasku s putovanja. Naravno roditelji su bili vrlo uzrujani, uvijek iz straha da se djeci nešto ne dogodi. Ja vjerujem da de biti postignut dogovor koji bi zadovoljio roditelje, jer je učenicima bilo na terenskoj nastavi vrlo lijepo, poučno i na kraju i zabavno, objasnila nam je.

Ravnateljica Vitman Sović u OŠ Zapruđe radi već 33 godine

Izdvojeni članak

Pet cool profesora koji su popravili hrvatsko društvo

Inače, Ružica Vitman Sović u Osnovnoj školi Zapruđe radi od rujna 1984. godine, a diplomirana je učiteljica razredne nastave s pojačanim predmetom likovna kultura.

– Ravnateljica sam od 2002. godine. Do tada sam radila u razrednoj nastavi kao učiteljica. Stjecajem okolnosti (pogibija bivše ravnateljice u prometu) prihvatila sam se posla ravnateljice škole, jer sam joj do tada bila zamjenica. Eto i do danas je to moj posao, kaže ravnateljica.

A da taj posao zajedno s nastavnicima u njenoj školi obavlja besprijekorno dobro, svjedoče i razni projekti koji se u OŠ Zapruđe pod njenim vodstvom provode. Trenutno ondje završava Erasmus+ projekt: Inspiring studies and future careers iz čega proizlazi i Dan karijera koji će, kako kaže ravnateljica ostati kao trajna vrijednost u njihovoj školi za sve buduće generacije koje se pripremaju na srednjoškolsko obrazovanje.

– Osim ovih, naše učiteljice su se uključile i u eTwining projekte koji se provode također na međunarodnoj, ali i nacionalnoj razini s mnogim školama. To su projekti: 20 dana dobrote, 100 dana škole, Dan obitelji, Dan jabuka, Naše planine. Također se pripremamo na otvorenje školskog vrta za koji se pripremamo već godinu dana, a trenutno je tek u fazi nastajanja. Kao i mnoge škole koje su se odlučile otvoriti prema međunarodnoj suradnji, i mi smo otvoreni za razmjenu iskustava u radu učitelja. Tako će u našoj školi boraviti tri učitelja iz Španjolske u okviru K1 projekta tzv. – jobshadowing od 20. – 24. studenog 2017. te pratiti rad učitelja koji odgovaraju njihovoj stručnosti i interesu, nabraja ravnateljica.

Sve to, napominje, dodatni je posao za učitelje, no učenicima otvara mnoge mogućnosti: od poboljšanja jezičnih kompetencija do bolje informiranosti za danje školovanje. Ovi projekti u OŠ Zapruđe važni su i za razvoj kritičkog mišljenja i boljeg snalaženja u učenju, kao i uporabi informatičke tehnologije koja im može olakšati učenje.

– Učitelji se dodatno educiraju kako bi mogli pratiti napredak u novim pristupima poučavanju i novim strategijama koje podrazumijevaju mentorstvo u prenošenju gradiva. To podrazumijeva puno priprema i promišljanja kako na najjednostavniji i prepoznatljiv način učenicima objasniti i približiti gradivo. U tome ih potpuno podržavam, kazala nam je za kraj osoba mjeseca i ravnateljica koju bi poželio svaki osnovac, učitelj i roditelj.