Pretraga

Otkrivamo što profesori rade na zimskim praznicima

A- A+

Mada većina ljudi smatra kako profesori i nastavnici imaju u godini dana najviše slobodnih dana, kao i da je svaki odmor za učenike ujedno i odmor za njihove predavače – to ipak nije tako. Odlučili smo otkriti što zapravo rade profesori za vrijeme praznika, odnosno koje obaveze imaju u razdoblju između dva polugodišta.

Zimskim praznicima vesele se deseci tisuća učenika diljem zemlje, no unatoč uvriježenom mišljenju da se između polugodišta odmaraju i njihovi profesori, realnost je malo drugačija. Naime, zimski raspust je razdoblje u kojem su isključivo učenici bez obaveza te pune baterije za nove pobjede, dok njihovi predavači cijelo to vrijeme dolaze na sjednice, usavršavanja i seminare.

Odlučili smo upitati profesorice iz srednjih škola da nam ukratko predoče koji posao obavljaju u vrijeme zimskih praznika.

Izdvojeni članak

Ljetni posao kao tajna uspjeha: Adolescenti koji rade za vrijeme praznika u velikoj su prednosti

Na zimskim praznicima odmaraju samo učenici

Ana Đordić profesorica je hrvatskog jezika u XIII. gimnaziji u Zagreb, a nadolazeći učenički raspust provest će, kao i ostale njene kolege, radno. Kako otkriva, prva od obaveza na red dolazi u utorak 23. prosinca, kada će se u školi u kojoj predaje održati sjednica Nastavničkog vijeća. Na istoj će, kako profesorica hrvatskog jezika otkriva, ravnatelj XIII. gimnazije Želimir Čečura predložiti plan rada nastavnika tijekom zimskih praznika.

– Obveze tijekom praznika su odlasci na seminare i stručna usavršavanja, priprema  drugog polugodišta, sjednice Razrednog vijeća i Nastavničkog vijeća te pisanje izvješća za roditelje, objasnila nam je profesorica Đordić naglašavajući kako su zimski praznici namijenjeni isključivo učenicima.

Podugačak niz obaveza koje profesore čekaju u vrijeme raspusta

Potom smo zatražili od Lidije Kralj, profesorice matematike i informatike OŠ Veliki Bukovec, da nam otkrije što sve mora obaviti u razdoblju dok se njeni učenici odmaraju.

– Očekuju me sjednice svih razreda u kojima predajem,
davanje mišljenja o napretku učenika,
vođenje evidencije o napretku učenika u e-dnevniku, statistike ispita znanja i detaljnije analize ispita kako bih mogla pripremiti dodatne sadržaje za ponavljanje i uvježbavanje u drugom polugodištu. Potom treba pripremiti digitalni sadržaj za individualno učenje matematike za sve moje razrede
kako bi učenici imali interaktivne sadržaje napravljene po njihovoj mjeri i na drugačiji način, ističe profesorica Kralj koja je napisala nekoliko udžbenika iz informatike i matematike za osnovne i srednje škole, ali i autorica više edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike.

Dodala je kako u vrijeme zimskih raspusta ide na stručna usavršavanja iz matematike, primjene računala u nastavi, sigurnosti djece na internetu te pedagoške kompetencije. Potom na red dolazi pripremanje radnih materijala za nastavu poput timskih radova, origami radionice ili optičke iluzije.

Među mnogobrojnim obavezama koje kucaju na vrata profesorici matematike i informatike u Bukovcu, svoje mjesto našlo je i pisanje mjesečnih planova za redovnu nastavu, prilagođene programe i individualizirane programe, ali i kako Lidija Kralj kaže, treba negdje naći i vremena za druženje s obitelji.