Pretraga

Poznat datum isplate regresa zaposlenicima škola: Svi na račun dobivaju isti iznos

A- A+

Kako su izvijestila dva sindikata u prosvjeti, Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat Preporod, isplata regresa zaposlenicima bit će 21. lipnja, posljednjeg dana nastave u ovoj školskoj godini. Svi zaposlenici dobit će po 300 eura. Podsjetimo da su ranije Vlada i sindikati dogovorili taj iznos samo za članove reprezentativnih sindikata, dok su nečlanovi trebali dobiti 50 eura manje. No, zakonsku odredbu koja je to omogućila ukinuo je Ustavni sud.

euri u novčaniku

Foto: srednja.hr

Regres za 2023. godinu u iznosu od 300 eura bit će isplaćen u srijedu, 21. lipnja 2023., izvijestili su Sindikat Preporod i Sindikat hrvatskih učitelja. Kako stoji u obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja poslanoj školama, zbrojne naloge škole trebaju napraviti najkasnije do 19. lipnja u podne, nakon čega FINA zaključava obračune.

– Skrećemo pozornost da je pravo na regres za godišnji odmor uvijek vezano uz stvarno korištenje godišnjeg odmora te pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg. Međutim, oni zaposlenici koji nisu koristili godišnji odmor za 2023. godinu te im je umjesto korištenja godišnjeg odmora isplaćena novčana naknada za neiskorišteni godišnji odmor nemaju pravo na regres, stoji u obavijesti MZO-a školama koju je objavio Sindikat Preporod.

Izdvojeni članak
Sanja Šprem

Sindikati bijesni: ‘Kad idete u tramvaj isprintajte odluku Ustavnog suda, upravo je legalizirao švercanje’

Podsjetimo, o regresu se posljednjih tjedana puno govorilo. Najprije su reprezentativni sindikati javnih službi s Vladom dogovorili povećanje regresa za ovu godinu sa 199 eura na 300 za članove reprezentativnih sindikata odnosno 250 za one koji nisu članovi. Dakle, dogovoren je 50 eura veći iznos za članove reprezentativnih sindikata i to je potvrđeno potpisivanjem drugog dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru. No, u međuvremenu su četiri nereprezentativna sindikata zatražila ocjenu ustavnosti dijela Zakona o radu kojim je to omogućeno.

Ustavni sud u konačnici je ukinuo članak zakona koji je dozvoljavao ugovaranje prava u većem iznosu za članove reprezentativnih sindikata jer je većina sudaca smatrala da je ta odredba, među ostalim, diskriminatorna. Sindikate je to naljutilo te tvrde da je takva odluka Ustavnog suda skandalozna, o čemu više možete čitati ovdje.