Pretraga

Radnici na mjestu savjetnika za obuku konja, čiji koeficijent nastavnici uspoređuju sa svojim, ne postoje

Nastavnici su na društvenim mrežama, nakon objave koeficijenata, izrazili veliko nezadovoljstvo onime što je Vlada ponudila. Najviše ih je, prema reakcijama na Facebooku, zaboljelo to što stručni savjetnik za trening i obuku konja ima veći koeficijent od učitelja. Mnogi su komentirali kako je zbog 0,23 razlike u koeficijentu bolje raditi na ergeli, nego biti nastavnik. No, taj posao mogu raditi samo dvije osobe u državi. Državnoj ergeli Đakovo i Lipik poslali smo upit na ovu temu i saznali da na tom radnom mjestu trenutno uopće nema zaposlenih. Jer na tržištu takav stručni kadar – ne postoji.

konj dresura

Foto: Canva

Na mjestu stručnog savjetnika za trening i obuku konja u cijeloj Hrvatskoj mogu raditi samo dvije osobe. Upravo su se zbog ta dva radna mjesta, odnosno zbog novog predloženog koeficijenta za taj posao, pobunili nastavnici. Naime, njihov je koeficijent za 0,23 veći od onoga koji je Vlada njima predložila za učitelja bez napredovanja u sklopu donošenja nove Uredbe o koeficijentima složenosti posla. Mnogi su se uvrijedili zbog toga te su komentirali da je isplativije raditi na ergeli, nego u školi.

‘Navedena radna mjesta u Uredbi su navedena kako bi eventualno u budućnosti mogli zaposliti nekoga’

Neki su čak omalovažavali ovu malobrojnu i slabo utjecajnu profesiju, uspoređujući kako je posao nastavnika – barem po pitanju koeficijenata – daleko složeniji od dresure konja. Kako bismo saznali što je točno stručni savjetnik za trening i obuku konja, javili smo se Državnoj ergeli Đakovo i Lipik, a onda su nam otkrili kako takvo radno mjesto zapravo još niti ne postoji.

– Državna ergela Đakovo i Lipik na navedenom radnom mjestu nema zaposlenih, pošto na tržištu nema takvog stručnog kadra. Navedena radna mjesta u Uredbi su navedena kako bi eventualno u budućnosti mogli zaposliti nekoga na to radno mjesto, otkrili su nam iz ergele.

Izdvojeni članak
nastavnici i voditelji ergele

Jesu li konji pametniji od nekih nastavnika?

‘Ne može se uspoređivati s drugim radnim mjestima drugih institucija, pa tako ni nastavnika’

Objasnili su kako je za navedeno radno mjesto, koje su mnogi nastavnici ponižavali, uvjet visoka stručna sprema Kineziološkog fakulteta i to smjer izobrazba trenera – specijalistički diplomski stručni studij kao i trenerska licenca od FEI ili nacionalnog konjičkog saveza ili ovlaštenog tijela. Iz ergele su se osvrnuli i na salvu komentara nastavnika.

– Ako Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama bude usvojena, nadamo se da ćemo u budućnosti moći zaposliti nekog na navedeno radno mjesto. Bitno je i naglasiti kako se radi o radnom mjestu za koje su potrebna specifična znanja, vještine i dugogodišnje iskustvo u radu s konjima te su predviđena smo dva radna mjesta ukupno na razini cijele Republike Hrvatske (vožnja zaprega, dresurno jahanje) te se ne može uspoređivati s drugim radnim mjestima drugih institucija, pa tako ni nastavnika kojih ima i nekoliko tisuća, čime ne umanjujemo njihovu vrijednost i rad, poručili su iz ergele.

Podsjetimo, Vlada je predstavila nove koeficijente prije tjedan dana, a sindikati imaju još otprilike tjedan dana da iznesu svoje službeno mišljenje o prijedlogu. Iako neki nastavnici zazivaju štrajk zbog koeficijenata, tu odluku mogu donijeti samo sindikati.

Biste li bili spremni štrajkati zbog predloženih koeficijenata?