Pretraga

Prije dvije godine održan veliki prosvjed nastavnika: ‘Energija koja strujala ulicama bila je opipljiva’

A- A+

Školska godina 2019./2020. bila je jedna od najburnijih školskih godina u povijesti Hrvatske. Prvi prelazak na online nastavu pamtit će se još dugo, ali jednako tako ostaje zapamćen i dugotrajni štrajk prosvjetara u potkraj 2019. godine. Na današnji dan, 25. studenog prije dvije godine, održan je i jedan od najvećih prosvjeda zaposlenika škola. ‘Energija koja je tog ponedjeljka strujala ulicama Zagreba bila je opipljiva’, prisjećaju se danas iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Prosvjed na Trgu / Foto: Marko Matijević, srednja.hr

Događaj koji je obilježio 2019. godinu i koji će se još dugo pamtiti i prepričavati najdulji je štrajk zaposlenika u školama. Sve je krenulo još prije početka nastave, kada su dva većinska školska sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, zatražili povećanje koeficijenta složenosti poslova za prosječnih 6,11% i to za nastavno i nenastavno osoblje. Vladajući su u procesu mirenja odbijali pregovarati o koeficijentima, kulminiralo je to štrajkom i tog 10. listopada većina vjerojatno nije mogla ni slutiti da će on potrajati dugih 36 radnih dana.

Toga dana obznanjeno je kako će se u školama štrajkati prema u Hrvatskoj do tada neviđenom modelu, cirkularno. Svakoga dana štrajkalo se u nekoliko županija, po ciklusima. Stigao je 25. studeni. Do tog datuma pomaka u pregovorima Vlade i sindikata nije bilo, što je kulminiralo velikom prosvjedom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje je nekoliko desetaka tisuća prosvjetara stiglo s porukom – hoćemo veći koeficijent i ne odustajemo dok Vlada ne ispuni naš zahtjev.

‘Tada se nismo dijelili na članove i nečlanove’

Tog su se datuma prisjetili u Sindikatu hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama (NSZSSH).

– Na današnji dan 25. studenog 2019. na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji dva najveća sindikata u prosvjeti – Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata hrvatskih učitelja održan je veličanstveni prosvjed kojem su se pridružili i drugi sindikati, ali i velik dio sindikalno neorganiziranih zaposlenika sustava
obrazovanja, kao i brojni građani naše domovine svjesni važnosti obrazovanja. Prosvjed je bio kruna višetjednog štrajka koji je u početku bio organiziran kao cirkularni štrajk, a u konačnici je prerastao u opći štrajk, navode iz SHU-a i NSZSSH-a.

U sindikatima su uvjereni kako se tada pokazalo ‘da se niti jedan radnik ne može izboriti sam za bolji status, ali organizirani u sindikate te zajedništvom i aktivizmom svih članova sindikata možemo učiniti čuda.’

– Energija koja je tog ponedjeljka strujala ulicama Zagreba bila je opipljiva. Pritisak sindikata urodio je plodom i izborili smo povećanja plaća za više od 12%, što kroz osnovicu, što kroz koeficijente ili dodatak na plaće. Taj prosvjed, na blagdan Sv. Kate, pokazao je kakva je snaga ujedinjenih sindikata. Tada se nismo dijelili na članove i nečlanove, na članove ovog ili onog sindikata, a zajedništvo je bilo neslomljivo i ključ našeg uspjeha, piše u priopćenju dva školska sindikata.

Izdvojeni članak

Obrazovni štrajk obilježio je 2019. godinu, donosimo pregled naših 230 tekstova

Osvrnuli se na osnivanje novog sindikata

Ističu da borba za prava radnika nije prestala uspješno okončanim štrajkom, nego se ona nastavlja i kroz započete pregovore za Temeljni kolektivni ugovor (TKU), ali i kroz skore pregovore za granske kolektivne ugovore. Podsjetimo, drugi sastanak oko TKU-a održan je ovoga tjedna, a bilo je riječi i o promjenama po pitanju materijalnih prava zaposlenika javnih službi, o čemu više možete čitati ovdje.

– To zajedništvo iz 2019. trebat će nam sada kao što nam je trebalo i tada. Borba za bolji materijalni i društveni položaj zaposlenika u sustavu obrazovanja te potreba za uređenim sustavom i boljim obrazovanjem u korist svih dionika sustava, a na zadovoljstvo naših zaposlenika, učenika i roditelja nikad ne smije prestati. Zato smo, kao dva najveća obrazovna sindikata u Republici Hrvatskoj ponosni što smo obrazovanje stavili u fokus kao ključno te smo nametnuli pitanje važnosti obrazovanja, ističu sindikalisti.

Na kraju priopćenja kojim se prisjećaju štrajka iz 2019. osvrnuli su se i na osnivanje novog sindikata u školama, koji je već najavio štrajk zbog obveznih COVID potvrda za zaposlenike u školama.

– Danas na scenu stupaju i neki novi sindikati koji ne uviđaju da se snaga sindikata ne stvara pustim obećanjima i netočnim informiranjem članova, a štetu bi, nažalost, na svojoj koži mogli osjetiti upravo oni koji će se povesti za tim obećanjima. Stoga pozivamo sve svoje članove da ne nasjedaju na propagandu novih ‘proroka’ već da vjeruju sindikatima u čije su se rezultate više puta uvjerili i koji o njima vode brigu već više od 30 godina, poručuju iz SHU-a i NSZSSH-a.

Veliki štrajk u školama završio je 2. prosinca. Nešto iza 16 sati pred novinare i javnost izašli su premijer Andrej Plenković, Branimir Mihalinec i Sanja Šprem, koji su obznanili kako je ‘postignut kvalitetan kompromis’, koji je uključivao povećanje koeficijenata u nekoliko navrata kroz narednih 13 mjeseci.