Pretraga

Riječki model Građanskog odgoja širi se na sjever Hrvatske: Po njemu će učiti i čakovečki učenici

A- A+

Riječki model uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u više razrede osnovne škole širi se i na sjever Hrvatske. Nakon već devet potpisanih sporazuma o suradnji sa županijama i gradovima, Grad Rijeka surađivat će i s Gradom Čakovcem na uvođenju GOO-a u čakovečke osnovne škole od sljedeće školske godine.

Gradovi Rijeka i Čakovec dogovorili su prijenos „know-howa“ u uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u čakovečke škole | Foto: cakovec.hr

I Grad Čakovec pridružuje se dvjema županijama i sedam hrvatskih gradova u uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole po tzv. riječkom modelu. Nakon Primorsko goranske i Istarske županije te gradova Siska, Pule, Pazina, Rovinja, Umaga, Poreča i Opatije, i Čakovec od sljedeće školske godine u više razrede svojih osnovnih škola uvodi Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost.

GOO u čakovečkim osnovnim školama od iduće školske godine

Izdvojeni članak

Rijeka predvodnica građanskog odgoja: Učenici oduševljeni gradivom, tražili veću satnicu i deblju knjigu

U tome će imati svu pomoć Grada Rijeke s prijenosom iskustva uvođenja GOO-a u riječkim osnovnim školama. Dogovoreno je to krajem prošlog tjedna u Rijeci na sastanku gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača i pročelnika Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca Davida Vugrinca sa zamjenikom gradonačelnika Grada Rijeke Markom Filipovićem te pročelnicom UO za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke Sandom Sušanj.

Dogovoren je prijenos know-howa; prema riječkom modelu, izvannastavna aktivnost GOO-a održava se jednom tjedno, odnosno 35 sati godišnje, nije dio redovne nastave i ne ocjenjuje se, a učenici ga pohađaju dobrovoljno. U Čakovcu bi se GOO prema tom modelu u sljedećoj školskoj godini provodio u 5. i 6. razredima.

U narednim danima održat će se sastanak s ravnateljima čakovečkih osnovnih škola, o mogućnosti uvođenja riječkog modela. Prije početka školske godine u školama bi se trebala provesti anketa među učenicima i roditeljima, temeljem koje će se odložiti o načinu provedbe te potrebi za eventualnim novim zapošljavanjima. Predloženim modelom učenici dobivaju gotov priručnik, a učitelji razrađen program.

Gradonačelnik Čakovca: ‘Sustavna i ujednačena provedba učenicima može samo koristiti’

Prilikom sastanka s riječkim kolegama, gradonačelnik Čakovca Kovač istaknuo je da se na čakovečkom području provode brojni projekti koji za cilj imaju pružiti djeci što bolje uvjete za obrazovanje te stjecanje vještina koje će im koristiti u životu.

Izdvojeni članak

Još jedna županija u 10 svojih škola od jeseni uvodi Građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost

– Uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja na tom je tragu, a sustavna i ujednačena provedba u školama kojima je Grad osnivač, učenicima može samo koristiti, zaključio je Kovač.

Prema riječkom modelu, u 5. i 6. razredu obrađuje se po 15 tema u svakom, poput ljudskih prava, demokratskih procedura, zdrave prehrane, društvenih mreža, financijske pismenosti, zaštite okoliša, volontiranju i slično.

Spomenimo i kako je u ponedjeljak na konferenciji ‘Obrazovanje za demokraciju: aktivni građani od učionice do zajednice’ u Rijeci, osim Čakovca istaknut i Grad Osijek kao jedan od onih koji su također u pripremi za preuzimanje riječkog modela GOO-a.