Pretraga

Još jedna županija u 10 svojih škola od jeseni uvodi Građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost

A- A+

Istarska županija još je drugom polovicom prošle godine prepoznala iznimno pozitivna riječka iskustva izvannastavnog provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja, a suradnja s Rijekom na uvođenju GOO-a sada je i formalizirana. Istarska županija i pet istarskih gradova osnivača deset istarskih osnovnih škola potpisali su Sporazum o suradnji s Gradom Rijekom oko eksperimentalnog uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u školskoj godini 2018./2019. Tako će se, nakon Rijeke, Siska i Primorsko goranske županije, i istarski učenici u školi moći pripremati za svoju buduću, građansku ulogu i aktivnu participaciju.

Potpisivanje Sporazuma o suradnji Istarske županije i Grada Rijeke na uvođenju GOO-a u osnovne škole | Foto: Istarska županija

Od sljedeće školske godine, u deset istarskih osnovnih škola započet će eksperimentalno uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. To je najavljeno prekjučer na potpisivanju Sporazuma o suradnji na uvođenju GOO-a između Grada Rijeke te Istarske županije i pet istarskih gradova kao osnivača deset istarskih osnovnih škola. U eksperimentalnoj godini program građanskog odgoja bit će namijenjen učenicima petih razreda.

Eksperimentalni program u 10 istarskih škola od sljedeće školske godine

U program će se uključiti osnovne škole Šijana u Puli, Vladimira Nazora u Rovinju, Vladimira Nazora u Pazinu, Marije i Line u Umagu te talijanska osnovna škola Bernardo Parentin u Poreču od škola kojima su osnivači gradovi, i još pet škola kojima je osnivač Istarska županija: Vodnjan (s nastavom na hrvatskom i talijanskom jeziku), te Barban, Krnica, Potpićan i Žminj, piše Glas Istre.

Izdvojeni članak

Nakon Siska, i Istra će putem Rijeke: Obrazovat će učenike da budu i odgovorni građani

U uvođenju GOO-a Istarska županija i gradovi okrenut će se pozitivnim riječkim iskustvima, gdje osnovnoškolci od ove godine u 22 od 24 osnovne škole imaju priliku pohađati GOO kao izvannastavnu aktivnost.

– Temelj za Građanski odgoj uspostavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, te  je potom oplemenjen i prilagođen našim lokalnim specifičnostima, rekao je istarski župan Valter Flego na potpisivanju Sporazuma.

Potpisivanju Sporazuma s Rijekom prethodio je niz pripremnih aktivnosti za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole. U rujnu 2016. godine održan je sastanak na temu građanskog odgoja i obrazovanja u Poreču.  Potom je provedena anketa u školama diljem Istre te su brojne škole iskazale interes za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. U rujnu 2017. godine, od strane istarskog župana imenovana je Radna skupina od 7 članova zaduženih za realizaciju  programa.

Nakon Rijeke, Siska i Primorsko goranske županije, i Istra će obrazovati svoje školarce da budu i odgovorni građani

Izdvojeni članak

Rijeka predvodnica građanskog odgoja: Učenici oduševljeni gradivom, tražili veću satnicu i deblju knjigu

Potom su interes za uvođenje GOO iskazali gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin, Umag za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija.

Za po 2 djelatnika izabranih 10 škola bit će organizirana edukacija u Umagu, Poreču, Pazinu, Rovinju, Puli, Žminju i Barbanu, u 7 ciklusa po 2 dana u periodu od ožujka do lipnja. Edukaciju će provoditi GOOD inicijativa, odnosno udruge članice: Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije i GONG. Edukacija će obuhvaćati 7 modula: Uvod u ljudska prava; Participativna metodika; Politička pismenost; Medijska pismenost; Obrazovanje protiv korupcije; Volontiranje u radu s djecom i mladima; Osnovni seminar medijacije.

Posjetimo, sporazume o suradnji s Gradom Rijekom na uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovne škole već su potpisali Grad Sisak te Primorsko goranska županija.