Pretraga

Dok se ostali prepiru oko Judite u lektiri, jedan grad odlučio je krenuti sa svojim reformom obrazovanja

A- A+

Kada je već stanje s provedbom kurikularne reforme na razini države ‘kilavo’, to tako ne mora biti i na lokalnoj razini. Svjesni su toga u Rijeci, gdje đaci već dvije godine imaju priliku pohađati predmet Građanski odgoj i obrazovanje. Riječki đaci, uz to, od prvog razreda imaju priliku pohađati i izbornu aktivnost informatike, ali ona se plaća 50 kuna. Od iduće školske godine to se mijenja – Rijeka od prvog razreda osnovne uvodi u škole besplatnu informatiku.

Foto: pixabay

I dok ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavljuje uvođenje informatike od petog razreda, Grad Rijeka je odlučio je ne čekati ostatak Hrvatske i krenuti sa svojom mini kurikularnom reformom. Od iduće školske godine uvode besplatnu informatiku za sve osnovce, dakle, od prvog osnovne, piše Novi list. Do sada su tu aktivnost roditelji plaćali 50 kuna, no od jeseni to neće morati.

Izdvojeni članak

Još jedna županija u 10 svojih škola od jeseni uvodi Građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost

Učenici će od prvog školskog dana s informatičkim opismenjavanjem započeti prema novom kurikulumu na kojem se upravo radi. Time i već uvedenim Građanskim odgojem, kaže gradonačelnik Vojko Obersnel ‘Rijeka uskače u prazan prostor koji država odnosno nadležno ministarstvo ostavljaju u obrazovanju naše djece.’

– Jer, nažalost, u Hrvatskoj obrazovni sustav u osnovnim školama informatiku nudi kao izborni predmet i to tek od petog razreda, građanski odgoj postao je vruće svjetonazorsko pitanje nakon što su ga se dohvatile ultrakonzervativne struje, a zdravstveni odgoj djece mnogi bi najradije temeljili na srednjovjekovnim spoznajama. Upravo zato, u želji da stvara moderno, pravedno društvo, izrađeno na znanju, poštovanju ljudskih prava i demokratskih standarda, Grad Rijeka koristi jedinu zakonsku mogućnost koju ima – u škole kojima je osnivač uvodi mini kurikularnu reformu i razvija svoje projekte te ih svima ostalima u državi nudi bez ikakve naknade. Tako će biti i s informatikom – učenicima će se ponuditi po istoj logici kao Građanski odgoj i Moja Rijeka, naravno potpuno besplatno, i nadam se da će i informatika biti prihvaćena jednako dobro i kao već uvedeni programi, kazao je Obersnel za Novi list.

Stručni tim za izradu kurikuluma iz informatike već je oformljen, a isti predviđa fond od 35 školskih sati u školskoj godini, odnosno jedan školski sat tjedno. Ovim potezom Grad planira uključi što više učenika u aktivno korištenje računala, upoznati ih s novim tehnologijama, ali ih naučiti i o opasnostima i izazovima koje te tehnologije donose.

Kako piše Novi list, nastava ranog učenja informatike će kroz igru i suradničko učenje razvijati kreativnost kod učenika, poticati radoznalost i zanimanje za istraživanje, te, između ostaloga, đake pripremiti za cjeloživotno učenje. Troškove uvođenja besplatne informatike od prvog do četvrtog razreda, Grad Rijeka preuzet će na sebe, a iznosit će oko milijun kuna godišnje.