Pretraga

Stranica najvećeg sindikata u školama nestala s društvene mreže: Pitali smo SHU što se dogodilo

A- A+

Ako pokušate otići na Facebook stranicu Sindikata hrvatskih učitelja, najvećeg sindikata nastavnika u Hrvatskoj, dočekat će vas poruka kako ‘sadržaj trenutačno nije dostupan’. Zašto je SHU nestao s ove društvene mreže pitali smo sami sindikat, odakle tvrde kako se radi o namjernom rušenju njihove društvene mreže. Ne otkrivajući o kome je točno riječ, tvrde kako je korisnik s društvenih mreža dao upute za prijavu njihove Facebook stranice. Uslijedile su prijave za govor mržnje, lažne profile, narušavanja privatnosti i slično, a iz SHU-a su poručili kako takva uputa spada pod Kaznena djela protiv računalnih sustava programa i podataka.

grb sindikata hrvatskih učitelja u pozadini, istaknuta fotografija s facebooka gdje piše da sadržaj nije dostupan

Foto: Screenshot | Facebook

Facebook stranica najvećeg nastavničkog sindikata, Sindikata hrvatskih učitelja, nestala je s te društvene mreže. Nemoguće ju je pronaći preko Facebook tražilice, a preko Googlea i dalje postoji link, ali kada se na njega klikne dočeka vas poruka kako ‘sadržaj trenutačno nije dostupan’. Što se točno dogodilo i zašto je stranica nestala, pitamo sam sindikat.

– Korisnik s društvenih mreža dao je upute na društvenoj mreži za prijavu Facebook stranice SHU-a. Ovo nije prva prijava stranice jer je naša Facebook stranica prijavljena, sukladno uputi s društvenih mreže, osim govora mržnje i za lažne profile, narušavanja privatnosti, narušavanja  uvjeta korištenja, autorski prava i za neprimjerene sadržaje za odrasle ili seksualni sadržaj. Takva uputa, odnosno nalog spada pod Kaznena djela protiv računalnih sustava programa i podataka, poručili su iz SHU-a za naš portal.

Za ometanje rada računalnog sustava predviđena je kazna do tri godine zatvora

Pregledom Kaznenog zakona vidljivo je kako je u članku 267. pod Kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka kao Ometanje rada računalnog sustava definirano sljedeće: ‘Tko onemogući ili oteža rad ili korištenje računalnog sustava, računalnih podataka ili programa ili računalnu komunikaciju, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine’.

Iz SHU-a nam nisu potvrdili hoće li, s obzirom na to da tvrde da se radi o kaznenom djelu, posegnuti za pokretanje postupka u ovom slučaju. Podsjetimo, tijekom posljednjih tjedana trajale su aktivnosti dvaju nastavničkih sindikata – Sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ta dva sindikata organizirali su i prosvjed na koji je došlo tisuće nastavnika tražeći povećanje koeficijenata.

Izdvojeni članak
Sanja Šprem

Šprem: ‘Na društvenim mrežama postoje manipulacije i iznošenje neistina’

Predsjednica SHU-a još je prije komentirala kako je komunikacija na društvenim mrežama prešla u govor mržnje

Druga dva sindikata, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i spomenuti SHU nisu podržali prosvjed, što je izazvalo negodovanje nastavnika koji su svoje nezadovoljstvo izražavali upravo putem društvenih mreža. Prozivali su ih da rade za Vladu, da su privilegirani i da su instrumentalizirani od strane HDZ-a. Upravo je ove optužbe predsjednica SHU-a, Sanja Šprem i javno odbacila prilikom gostovanja na N1 televiziji, a tada je komentirala i udruživanje Preporoda i Sindikata znanosti s nastavničkim društvenim mrežama.

– Što se tiče pojačavanja samog djelovanja sindikata, da oni su se pojačali s administratorima koji su također Preporodovi ili članovi ili su sami admini i povjerenici Preporoda. Tako da su se pojačali sami sa sobom, ‘ajmo reći unutar iste kuće. Ne želim uopće ulaziti u sferu njihovog djelovanja, niti se petljati u njihov posao. Vrlo je teško izlaziti s argumentima kada postoji neki mainstream vrlo jake manipulacije na društvenim mrežama i iznošenja neistina. A vrlo je teško kad netko deset puta ponovi laž, ona postaje istina i onda se ti teže probijaš s istinom i činjenicama, navela je Šprem za n1info.hr.

Dodala je i da, kada je riječ o komunikaciji putem društvenih mreža, kako je dio te komunikacije prešao u govor mržnje. SHU je još prije priče o koeficijentima isključio mogućnost komentiranja na Facebooku, što im mnogi nastavnici još uvijek zamjeraju. Na pitanje o eventualnim kaznenim prijavama koje je bila najavila Šprem odgovorila je kako ona nije pravnica i da se time mogu baviti odvjetnički uredi.