Pretraga

U MZOS-u nespremni i iznenađeni: Nastava započela s brojnim problemima

A- A+

Ministar Željko Jovanović u svim medijima navodi kako je sve spremno za početak školske godine, no istina je pomalo drugačija. Predsjednik NSZSSH-a Branimir Mihalinec uputio je priopćenje u kojem je naveo sve primjedbe te istaknuo činjenice o nespremnosti MZOS-a za novu školsku godinu. Između ostaloga, naveo je preklapanje državne mature s nastavom te početak školske godine, dok neki učenici ne znaju jesu li uopće upisali srednju školu.

Foto: srednja.hr

Početak školske godine najavili su svi mediji u Hrvatskoj, a ministar obrazovanja Željko Jovanović uporno je tvrdio kako je sve spremno za prvi dan nastave. Međutim, realnost je znatno drugačija od ‘ružičastog svijeta’ koji ministar predstvalja u medijima. Na probleme i nespremnost MZOS-a ukazao je u priopćenju predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Izdvojeni članak

Zdravstveni odgoj: Gej teme prebačene u srednju školu

Početak školske godine iznenadio ministarstvo

– Izgleda da je početak školske godine iznenadio ministarstvo jednako kao i zimsku službu snijeg u siječnju. Naime danas, prvog dana nastave mnogi učenici još uvijek ne znaju u koju su školu i koji program upisani. Iako je već nakon prvog upisnog roka u srpnju bilo jasno kako će biti upitno formiranje razrednih odjela u programima za koje nije bilo dovoljnog interesa učenika, taj problem počeo se rješavati tek tjedan dana prije početka nove školske godine, navodi Mihalinec u priopćenju.

Dodao je kako su iz NSZSSH-a upozoravali MZOS kako novouvedeni e-upisi neće riješiti probleme oko upisa u srednje škole te kako ministar Jovanović nije uvažio prijedloge struke pri donošenju kriterija za iste.

Izdvojeni članak

Nastava će početi, ali učenici s jesenskog roka neće znati jesu li upisali srednju školu

Upisi u srednje nedovršeni, a matura se preklapa s nastavom

U svim medijima nalaze se riječi ministra Jovanovića kako je sve spremno za provođenje zdravstvenog odgoja kao i građanskog odgoja i obrazovanja, no Mihalec ističe kako ni to nije istina. Tvrdi da je provođenje drugog roka državne mature prema novom Pravilniku još više iznenadilo MZOS i NCVVO.

– U posljednjem trenutku izmijenjeni su rokovi održavanja drugog roka državne mature i to na način da se ispiti državne mature održavaju istovremeno kada i redovna nastava, što će dodatno pojačati stanje nereda u školama, napisao je predsjednik NSZSSH-a.

Nastavio je kako je sretnije rješenje bilo da se drugi rok državne mature održava u svakoj županiji u jednoj školi za sve učenike iz te županije, jer ovako velik broj škola zbog jednog ili nekoliko učenika neće biti u mogućnosti normalno započeti školsku godinu.

Izdvojeni članak

Izmijenjen kalendar jesenskog roka državne mature

MZOS ne uvažava mišljenje struke

U proteklih nekoliko dana javnost je šokirala odluka ministra da se organizira nastava kod kuće za jednog 10-godišnjeg učenika osnovne škole i to zbog neprihvatljiva ponašanja. Mihalec se pita možemo li to očekivati i u drugim slučajevima te hoće li i oni morati uskoro održavati nastavu po kućama.

– Postoje mnoga rješenja koje nudi struka, no očito je stav MZOS-a da se mišljenje struke ne uvažava, zaključio je predsjednik. Za kraj je najavio sastanke s povjerenicima u svim regijama tijekom rujna, a predmet rasprave svakako će biti i pritisak na smanjenje prava zaposlenih u srednjoškolskom sustav.

U MZOS-u nespremni i iznenađeni: Nastava započela s brojnim problemima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap