Pretraga

Nastava će početi, ali učenici s jesenskog roka neće znati jesu li upisali srednju školu

A- A+

Objavljeni su rezultati jesenskog roka upisa u srednje škole, no konačni poredak neće biti poznati niti u ponedjeljak 2. rujna kada počinje nastava. Iz MZOS-a objašnjavaju kako je do kašnjenja došlo zbog prava učenka na prigovor nakon objave rang lista. Prije uvođenja elektronskih upisa, učenici su tjedan dana do početka nove školske godine znali gdje nastavljaju školovanje, a ove godine će pristupnici jesenskog roka prve dane nastave provoditi u neznanju. Međutim, nadležni nisu obznanili hoće li zbog toga izgubiti nekoliko dana nastave.

Ove godine osmaši su se po prvi put u srednje škole upisivali elektronski, zbog čega su lišeni cjelodnevnog čekanja u redu i naguravanja ispred škola koje su htjeli upisati. Međutim, e-upisi, ma koliko olakšavali učenicima izbor i upis željenje škole, nisu prošli bez problema.

Izdvojeni članak

E-upisi: Izbor obrazovnih programa više se ne može mijenjati, slijede prigovori učenika

Nastava počinje, a konačni rezulati još neće biti objavljeni

Naime, nova školska godina počinje u ponedjeljak 2. rujna, ali učenici do tog roka neće znati jesu li sigurno upisali željenu sednju školu. Ljestvice nakon jesenskog roka su objavljenje, ali nisu konačne, piše Glas Istre.

Iz MZOS-a su objasnili kako je do navedenog problema došlo zbog rješavanje mogućih prigovora s obzirom da učenici imaju pravo na iste. Nova procedura e-upisa propisuje da učenik koji ima prigovor na konačne ljestvice poretka može, u roku od dva dana od njihove objave, uputiti pisani prigovor Ministarstvu, gdje će se zatim odlučivati o njegovom prigovoru u roku od osam dana od dana primitka prigovora.

Izdvojeni članak

Započeo jesenski rok upisa u srednje škole

Nadležni nisu odgovorili hoće li učenici izgubiti nekoliko dana nastave

Na pitanja što će u tom periodu raditi učenik dok čeka odgovor Ministarstva te hoće li isti izgubiti nekoliko dana nastave, iz MZOS-a nisu dali odgovor. Nisu potvrdili ni hoće li morati upisati školu gdje su prema listi ispunili uvjete pa se prebaciti u željeni obrazovni program nakon što im se uvaži prigovor.

Zbog potonjeg sasvim je jasno da će se, zahvaljujući novouvedenm elektroničkim upisima, tek nekoliko dana nakon nastave znati koliko je učenika doista upisano u srednje škole.