Pretraga

U ovoj gimnaziji svi su se razredi vratili u školske klupe: ‘Imamo izvrsne uvjete za pridržavanje mjera’

A- A+

U gotovo svim osnovnim školama od jučer su na A modelu nastave svi učenici, i one razredne i oni premetne nastave. U srednjima je situacija malo drugačija pa su se u klupe vratili samo učenici završnih razreda. No, to nije slučaj u Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi. Ondje su se na nastavu uživo u školi vratili svi razredi.

katolička gimnazija požega

Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi |foto: https://katolicka-gimnazija.hr/

Većina županija odlučila je da se od ovog tjedna u škole vrate učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola. Oni su, dakle, uz učenike od prvog do četvrtog osnovne i učenike završnih razreda srednjih škola, na A modelu.

Ravnatelj: Nije utvrđena transmisija unutar škole

No, Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi donijela je drugačiju odluku, pa su od ponedjeljka u školskim klupama ne samo maturanti, nego i učenici prvih, drugih i trećih razreda.

– Nakon analize situacije, prije svega epidemiološke, uvidjeli smo da nije potvrđena niti jedna transmisija unutar škole. Uočene su situacije sve većih razlika među učenicima: tehnički preduvjeti, ekonomski uvjeti, socijalni, a posebno izostanak bilo kakvih izvannastavnih, a posebno odgojnih aktivnosti. U dogovoru s osnivačem, Požeškom biskupijom, odlučeno je iskoristiti preporuke ministarstva na malo ekstenzivniji način. Preporuke to prepuštaju osnivačima, odgovara  nam ravnatelj Ivan Bedeničić na pitanje zašto je donesena takva odluka.

Ističe kako po razrednom odjeljenju u prosjeku imaju dvadesetak učenika pa mogu poštovati epidemiološke mjere određene uoči početka nastavne godine.

– Maske su obavezne za sve i prilično smo rigorozni u poštivanju propisa. Na kraju krajeva i cijelo vrijeme pandemije bili smo vrlo uspješni u pravovremenim samo/izolacijama i vrlo učinkoviti u suradnji s nadležnom epidemiološkom službom, kaže nam ravnatelj.

Izdvojeni članak

Dio učenika još se nije vratio u škole i neki time nisu zadovoljni: ‘Godinu već polako otpisujem’

Vulnerabilni mogu ostati kod kuće

Mišljenja oko toga jesu li na A model, kada je riječ o srednjoškolcima, trebali prijeći samo maturanti ili, pak, svi srednjoškolci, vrlo su podijeljena. Jedini čvrsto zagovaraju povratak baš svih učenika u škole, dok drugi upozoravaju kako je opasnost od bržeg širenja zaraze još uvijek prisutna. Ravnatelja Bedeničića pitali smo i je li se netko od zaposlenika, roditelja ili učenika bunio zbog odluke da se svi učenici vrate na nastavu u školu.

–  Do mene je došao mail jednog roditelja čije dijete pripada vulnerabilnoj skupini. Moja preporuka je bila da ostane kod kuće, a profesori će imati veću mogućnost posvetiti se takvom učeniku. Ima dvoje učenika koji su u problemu s prijevozom i to rješavamo individualnim pristupom. Inače, prijevoz je organiziran za maturante tako da nema nekih posebnih problema. Ogroman broj roditelja i učenika i svi djelatnici s veseljem su pozdravili odluku, kaže nam ravnatelj.

Svoju odluku roditeljima, učenicima i djelatnicima obrazložio je i putem pisma na stranicama škole gdje je izrazio i otvorenost prema na promjeni odluke s obzirom na razvoj situacije.

– Smatram da dio škola ima izvrsne uvjete za pridržavanje epidemioloških mjera i da bi se to moralo iskoristiti! Uostalom, stav ministra Fuchsa od samog početka mandata, za mene je bio izvrstan. Čini mi se da su i egzaktni pokazatelji na strani otvaranja škola, uz prije spomenute preduvjete – prostorne mogućnosti i strogo pridržavanje mjera, uz stalni kontakt s epidemiolozima, zaključuje Bedeničić.