Pretraga

Učenicima nakon pet dana prekinuli samoizolaciju: ‘Ovo već graniči s ludilom’

A- A+

Učenici požeške Ekonomske škole iznenadili su se kada je škola u utorak objavila kako im se od srijede prekida samoizolacija u kojoj su trebali biti još nekoliko dana. Epidemiolozi su učenike, naime, stavili u preventivnu izolaciju, koja je prekinuta nakon što je učenica dobila negativni nalaz. Bez obzira na to, roditelji i učenici jako su ljuti.

ilustracija: Gabriel Benois za Unsplash

– Ovo stvarno nije u redu i sad već graniči s ludilom. Znate li vi da ovdje ima učenika koji su u domu, koji su u petak otisli kući, da bi vi objavili u nedjelju poslijepodne da je od ponedjeljka online nastava, a večeras objavite da se prekida online nastava i sutra se ide normalno u skolu!?, zapitala se jedna majka u komentarima na objavu Ekonomske škole Požega.

Roditelji i učenici požeške ekonomske škole razljutili su se kada je škola na društvenim mrežama i svojim mrežnim stranicama objavila da se iznenada prekida samoizolacija te da opet kreću na nastavu uživo – svi, osim 2. k razreda koji nastavu ostaje pratiti na daljinu.

Ravnateljica: Tako su odlučili epidemiolozi

Ravnateljica Marinka Parac pojašnjava nam da škola, radi zaštite zdravlja svojih učenika, postupa sukladno uputama Epidemiološke službe.

– Razred 2. k ostaje online do kraja tjedna prema preporuci epidemiologa iz mjere predostrožnosti. Drugi razredi nisu bili u samoizolaciji, kaže ravnateljica.

Tvrdi da su samo pratili upute epidemiologa, a učenicima i njihovim roditeljima ispričala se što odmah nije pojasnila kako se radi o epidemiološkoj odluci.

Epidemiolozi: Više ne postoji indikacija za samoizolaciju

I zaista, epidemiologkinja Jasmina Kovačević iz požeškog Zavoda za javno zdravstvo školu je objavijestila da nema potrebe da njezini učenici i dalje budu u samoizolaciji.

U e-poruci koju je poslala školi, Kovačević je napisala kako, po pristizanju negativnog nalaza jedne od učenica, sve osobe koje su radi mjere predostrožnosti stavljene u samoizolaciju, nisu više u samoizolaciji.

– Navedena mjera se ukida već danas, piše epidemiologkinja.

Pojasnila je kako je prethodna odluka donesena uz postojanje opravdane sumnje da je djevojka pozitivna.

– Naime, djevojka je zadnji kontakt s pozitivnom osobom ostvarila 31.10. (sada prije više od 10 dana) i iako je razvila simptome koji mogu odgovarati COVID-19 nalaz brisa uzetog jučer je negativan. Također, na rođendanu je bilo još 4 djevojke iz 2.h koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom, no do danas nisu razvile simptome. Sve navedeno i dalje poziva na iznimno veliki oprez, no više ne postoji indikacija za samoizolaciju profesora i/ili učenika, objašnjava.

Izdvojeni članak

Epidemiologinja kaže da djeca ne trebaju ići u trgovine i shopping centre: Evo na koga se to odnosi

Zbog toga je odredila da profesori koji su u razredu bili 4. – 6.11. ne moraju više biti u samoizolaciji i da se mogu vratiti na posao, da 2. k nastavu prati on-line do kraja tjedna s tim da učenici nisu više u samoizolaciji te da učenici putnici također nisu više u samoizolaciji zbog čega se i oni se mogu vratiti u školu na redovnu nastavu.

– U slučaju da netko od osoba na koje se ova promjena odnosi (iz razreda, profesora ili putnika) razvije simptome bolesti, molimo da nas odmah kontaktirate, a da osoba sa simptomima ne dolazi u školu, stoji u njezinom pismu školi.

Neki su učenici, kako doznajemo, ipak odlučili bojkotirati današnji dolazak na nastavu.