Pretraga

Vlada usvojila prijedlog zakona, Šoić: ‘Dokida se mogućnost zlouporabe prijavljivanja učitelja’

A- A+

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je prijedlog Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Uskoro će u saborsku proceduru, a nastavnica Tamara Šoić, koja je i pokrenula priču o ukidanju anonimnih prijava, kaže kako je zadovoljna.

Predaja potpisa za ukidanje anonimnih prijava 2019. | screenshot: Srednja.hr/Facebook

– Na sjednici Vlade, ministar Fuchs predložio je ukidanje anonimnih prijava. Obveza je inspekcije obavijestiti podnositelja o rezultatima nadzora. Ime podnositelja prijave može ostati poznato samo inspekciji, ne i onome tko je prijavljen, ako podnositelj to traži. Ono što je najvažnije u svemu, ovim se prijedlogom dokida mogućnost zlouporabe prijavljivanja. A to je bilo nešto što je nas nastavnike najviše mučilo. Nerijetko su dolazile prijave potpisane u ime “zabrinutih roditelja ili građana”, a obično su se iza takvih prijava skrivali osobni obračuni s nastavnikom, priča Tamara Šoić, nastavnica koja je i pokrenula ukidanje anonimnih prijava.

Šoić: Ponekad je teško biti objektivan

Šoić je zadovoljna prijedlogom Zakona o prosvjetnoj inspekciji, koji je Vlada jednoglasno usvojila, a koji sada ide u saborsku proceduru. U redu joj je i što će imena prijavitelja nastavnicima i dalje ostati nepoznata.

– Podržavam mogućnost da prijavitelj ostane poznat samo inspekciji jer se na taj način omogućuje objektivan odnos nastavnika prema prijavitelju. Bez obzira što smo svi profesionalci u svom poslu, ponekad je teško biti objektivan kada je riječ o zlonamjernoj optužbi na naš rad. U svakom slučaju, nadam se da će prosvjetna inspekcija nakon ovih izmjena pokazati profesionalnost, što do sada, zbog mogućnosti koju su otvarale anonimne prijave, često, nije bio slučaj, zaključuje Šoić.

Sindikat: Previše se ovlasti daje inspektorima

Podsjetimo, o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji priča se već dulje vrijeme. Iako se Ministarstvo znanosti i obrazovanja pohvalilo kako se njime konačno ukidaju anonimne prijave nastavnika, sudeći prema komentarima nastavnika, čini se da odgovor na pitanje iz naslova i nije tako jednostavan. Jednu od najvećih kritika uputio je Sindikat hrvatskih učitelja, o čemu smo pisali još dok je javna rasprava bila otvorena.

Izdvojeni članak

Ukidaju li se anonimne prijave? Objavljeno je izvješće nakon javnog savjetovanja o izmjenama zakona

Iz Sindikata su istaknuli kako ‘ovakva parcijalna rješenja ne doprinose učinkovitosti rada Sektora za inspekcijski nadzor’ te smatraju da ovim izmjenama anonimne prijave nisu u potpunosti ukinute jer i dalje prijavitelj ostaje nepoznat nastavnicima koje je prijavio. Upozorili su i da ‘provođenje funkcionalnosti očito ostaje na slobodnoj procjeni inspektora što umanjuje transparentnost samog postupka’, no MZO je odbio njihove prijedloge.

Izmjene Zakona uskoro bi se trebale naći i na dnevnom redu Hrvatskog sabora.