Pretraga

Zabrana energetskih pića u ovoj školi daje odlične rezultate: ‘Djeca jedu više voća i piju više vode’

A- A+

O štetnosti energetskih pića, osobito za djecu i mlade, već se dugo priča, ali se malo toga poduzima kada je riječ o njihovoj zabrani ili barem nekim drugim regulacijama. No, Osnovna škola Kaštanjer u Puli uzela je stvari u svoje ruke i, od početka ove školske godine, svojim učenicima zabranila konzumaciju energetskih pića u školi. Pitali smo ih kakve su bile reakcije učenika, pridržavaju li se te zabrane i ima li nekih vidljivih promjena u njihovom ponašanju.

Energetsko piće

Energetsko piće | foto: pixabay

Energetska pića iznimno su štetna za sve koji ih konzumiraju, ali ponajviše za djecu i mlade. Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, najveći problem kod ove vrste napitaka je visok sadržaj kofeina i šećera koji, osobito kod djece i mladih, može dovesti do raznih nuspojava kao što su palpitacije, tjeskoba, uznemirenost, zubni karijes, pretilost, dijabetes tipa 2 pa čak i smrt.

U nekim zemljama, primjerice u jednoj španjolskoj pokrajini, zabranjena je prodaja energetskih pića maloljetnicima, a na sličan potez odlučila se i Osnovna škola Kaštanjer u Puli koja je, od početka ove školske godine, svojim učenicima zabranila donošenje energetskih pića u školu. Zanimalo nas je zašto su se odlučili na ovakvu zabranu, kako su učenici reagirali te primjećuju li sada razlike u ponašanju svojih učenika.

Energetska pića su vidno utjecala na ponašanje učenika na nastavi

Iz ove škole nam govore kako su, otprilike u isto vrijeme kada su primijetili da učenici sve češće koriste mobitele na nastavi, primijetili da učenici sve češće u školu donose i energetska pića. To je, naravno, osim štetnosti na zdravlje, vidno utjecalo i na njihovu koncentraciju i ponašanje na nastavi pa su, na Vijeću učitelja i Vijeću roditelja, uz mobitele, odlučili zabraniti i donošenje energetskih pića u školu.

– Preko Vijeća roditelja upoznali smo roditelje o ovom problemu s kojim su se i oni složili da budemo po tom pitanju stroži. Srećom, ne radi se o masovnoj pojavi već o grupicama, no postojao je rizik da se i ostala djeca povedu za njima te smo zaključili da, i nakon svih navedenih aktivnosti, moramo pribjeći onoj zadnjoj, a to je zabrana, govore nam iz Osnovne škole Kaštanjer.

Izdvojeni članak
Energetsko piće

Svaki drugi 13-godišnjak pije energetska pića: Uskoro se zakonski zabranjuju u školama i oko njih?

Učitelji su svojim primjerom pokazivali važnost zdrave hrane i pića

Pitali smo ih je li bilo negodovanja među učenicima oko ove zabrane i rekli su nam kako toga nije bilo jer su, uglavnom, svjesni štetnosti energetskih pića, ali da su to neki pojedinci zanemarivali jer su mislili da njima ne može biti ništa. Također, rekli su kako su, na početku školske godine, učenike upoznali sa zabranom te sankcijama ukoliko dođe do kršenja, ali da u ovih mjesec i pol dana vide da se učenici te zabrane pridržavaju.

Škola je u sklopu preventivnog programa provodila razgovore i edukaciju, nudili su zdravije alternative kroz školsku užinu i sportska događanja na kojima su poticali konzumaciju vode i 100 posto prirodne sokove. Također, poticali su i boravak učenika na zraku, a i učitelji su svojim primjerom pokazivali važnost konzumacije zdrave hrane i pića.

Izdvojeni članak
Energetsko piće

Ove škole odlučile su da neće žmiriti na djecu koja piju energetska pića: ‘Najlakše je okrenuti glavu’

‘Učenici su koncentriraniji na nastavi nego prije’

Zbog svega ovoga, učenici su zaista promijenili obrasce u prehrani pa nam iz škole kažu kako su primijetili da učenici jedu više voća i da češće sa sobom nose vodu. Također, puno su koncentriraniji na nastavi nego prije, govore nam iz Osnovne škole Kaštanjer.

– I dalje će se u sklopu preventivnog programa raditi na edukaciji učenika i to kroz zdravstveni odgoj na satovima razrednog odjela te na sjednicama Vijeća učenika o negativnim posljedicama konzumacije energetskih pića te ponuditi zdraviju alternativu što je i primarna svrha škole – edukacija i promocija zdravog načina života, poručuju iz Osnovne škole Kaštanjer u Puli.