Pretraga

Zagrebačka profesorica naredila učenicima da glave tijekom ispitivanja prekriju ručnikom

A- A+

Profesorica zagrebačke Veterinarske škole je, kako piše Večernji list, naredila učenicima da lice i glavu prilikom odgovaranja, unatoč uključenim kamerama na računalima, prekriju – ručnicima. Zgroženi roditelji kontaktirali su prosvjetnu inspekciju i medije, a ravnateljica kaže kako će sve provjeriti. No, sindikalist Stipić stao je u njenu obranu.

ilustracija Vitor Pinto / Unsplash

Roditelji učenika prvog razreda zagrebačke Veterinarske škole za Večernji list su prepričali kako je jedna profesorica njihovu djecu natjerala da odgovaraju prekriveni ručnicima.

Cijeli slučaj prijavili su i ravnateljici škole Andrei Djurdjević, Agenciji za odgoj i obrazovanje, prosvjetnoj inspekciji i Ministarstvu obrazovanja tražeći od nadležnih da reagiraju u ovakvom neprimjerenom postupanju prema učenicima.

Izdvojeni članak

Saznali smo sve o screenshotu studenata s povezom preko očiju koji kruži internetom: Radi se o HKS-u, a studenti su na sve pristali

Roditelji su novinarki Večernjaka ispričali da su se mnoga djeca već ranije žalila na profesoricu, da strahuju od njezina ponašanja te govorila da ih je profesorica i ranije omalovažavala na satu. No, Zahtjev da lice prekriju ručnikom kako ne bi koristili pomoć prilikom odgovaranja prelio je čašu i roditelji su odlučili reagirati. S ručnikom na glavi ispitano je troje učenika, dok je dio razreda odbio odgovarati prekrivena lica i glave te poručio profesorici “da na takvo omalovažavanje ne pristaju pa im je unesena opaska da su odbili odgovarati gradivo”.

Da dokažu da su u pravu, učenici su sat snimili.

Kako piše Večernji, navedena profesorica učenike isprva nije željela ispitivati dok traje online nastava da bi se na kraju odlučila za metodu s ručnicima.

– Za slučaj sam doznala jučer navečer, javili su se roditelji da su djeca morala tako odgovarati, no više vam zasad nemam što reći. Već danas smo kontaktirali roditelje i učenike, porazgovarat ćemo s njima da kažu što se dogodilo, kao i s profesoricom, a kada utvrdimo sve činjenice, tek tada ćemo moći reći više – kazala je za Večernji list ravnateljica Veterinarske škole Andrea Djurdjević koja navodi  da se u cijeli slučaj uključila čim je za njega doznala.

Djete je odbilo odgovarati i ima moju podršku

A roditelji su zgroženi.

– Ostala sam u šoku kada mi je dijete ispričalo što se dogodilo i kakav je zahtjev profesorice bio. Dijete je odbilo tako odgovarati i ima moju punu podršku, kazao je za Večernji jedan od roditelja potvrđujući da su 15- godišnji učenici iz spomenuta razreda tijekom dana posvjedočili da ih se tako podcjenjivalo i ismijavalo, a oni koji su pristali tako odgovarati pristali su, piše Večernji, iz straha od ocjene.

Lovrić: Zatečen sam i iznenađen

Iz škole poručuju da će razgovori s učenicima i njihovim roditeljima zbog poštovanja svih sigurnosnih mjera potrajati do kraja tjedna kada se očekuje konačna reakcija.

– Zatečen sam i iznenađen te pozivam sve nadležne institucije na postupanje, naročito Agenciju za odgoj i obrazovanje i Inspekciju, zaključio je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Podsjetimo, i prije godinu dana s povezom se odgovaralo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, no studenti su na to sami pristali.

Stipić: A što je trebala?

Sindikat Preporod stao je u obranu profesorice.

– Svi oni koji se zgražaju nad postupkom kolegice iz zagrebačke Veterinarske škole koja je želeći spriječiti pomoć sa strane prilikom online odgovaranja, tražila od učenika da prekriju glavu ručnikom, trebali bi se zapitati što uopće može učiniti nastavnik u situaciji kada učenik zloupotrebljava mogućnost odgovaranja na daljinu, kaže predsjednik tog sindikata Željko Stipić.

Tvrdi kako na to pitanje učiteljima i nastavnicima neće odgovoriti ni ravnatelj, ni savjetnik ni ministar.

– Svi će se oni složiti da je kolegičin potez neumjestan, no nitko od njih neće udijeliti savjet, a kamoli jasan odgovor. Odgovora nema danas, kao što ga nije bilo ni prije više od godinu dana, kada se krenulo s nastavom na daljinu. Što učiteljima i nastavnicima uopće preostaje? Praviti se da problem ne postoji i učenike ocijeniti ocjenama koje ne proizlaze iz njihova znanja ili učiniti sve, uključujući i bizaran pokušaj zaštite ručnikom, kako bi se učenika ocijenilo ocjenom koja odgovara njegovu znanju i sačuvao dignitet ocjene i ocjenjivanja, kaže sindikalist.

Iz Preporoda poručuju da “umjesto da se sada na stup srama pribija kolegica koja se pokušala snaći kako je znala i umjela”, nemilom događaju treba pristupiti na način da se iz njega izvuče odgovarajuća pouka: U slučaju
održavanja online nastave, znanje se provjerava ili usmenim odgovaranjem u školi ili testom koji učenici pišu u školi.

– Kada Sindikat Preporod priziva zakonske promjene koje će, među ostalim, na drugačiji način riješiti i pitanje ocjenjivanja za vrijeme održavanja online nastave, onda se vodimo ponajprije time da i online škola ostane, koliko je to najviše moguće, Škola. Svi oni koji su se opredijelili za zatvaranje očiju pred ovim problemom, suučesnici su u školocidu kao najozbiljnijoj posljedici pandemije COVID-a 19, zaključuje Stipić iz Preporoda.