Pretraga

Saznali smo sve o screenshotu studenata s povezom preko očiju koji kruži internetom: Radi se o HKS-u, a studenti su na sve pristali

A- A+

Screenshot na kojem su prikazani studenti koji na video pozivu s povezom preko očiju polažu usmeni ispit proširio se društvenim mrežama. Iako na fotografiji piše da se radi o Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ranije smo objavili kako to nije točan podatak, a sada su nam s Hrvatskog katoličkog sveučilišta potvrdili da je riječ o njihovom studiju psihologije i to o kolegiju s prve godine preddiplomskog studija na kojem se na ovaj način polagao usmeni ispit uz prethodni pristanak studenata.

S Hrvatskog katoličkog sveučilišta potvrdili su da se online usmeni ispit na kojem su studenti imali povez preko očiju održao na njihovom Odjelu psihologije. U priopćenju navode da se radi o specifičnom kolegiju naziva Percepcija te su studenti zbog toga imali poveze preko očiju. Oni su na to ranije pristali, a kasnije i izrazili zadovoljstvo provedenim ispitivanjem. Uz to, s HKS-a navode i da im je žao što se u priču uplelo Filozofski fakultet.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Istina je kako je fotografija nastala tijekom provođenja jednog od kolokvija na Odjelu za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Riječ je o kolegiju Percepcija, koji se održava na 1. godini preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, a kolokvij je održan u četvrtak, 16. travnja, pomoću platforme Microsoft Teams.

Po očitovanju nositeljice predmeta izv. prof. dr. sc. Tihane Brkljačić, izvedba i način kolokvija održan je u dogovoru i uz prethodni puni pristanak uključenih studenata. Na predmetu Percepcija nije neobično da vježbe uključuju i deprivaciju od pojedinih osjeta (vid, sluh), pa studentima ovo nije bila neobična, nego uobičajena simulacija koja je izravno vezana uz sadržaj samoga kolegija. Da se uključeni studenti pritom nisu osjećali niti neugodno niti “podređeno“, kako bi iz objavljene fotografije netko mogao zaključiti, potvrđuju i rezultati provedene ankete o zadovoljstvu provođenjem spomenutog kolokvija, u kojoj je svih četrdeset dvoje uključenih studenata na ponuđenoj skali od „značajno neugodnije od ostalih kolokvija“ do „značajno ugodnije od ostalih kolokvija“ odgovorilo kako je njihovo iskustvo na kolokviju bilo “značajno ugodnije“ od ostalih kolokvija.

Studenti, čiji je identitet poznat Odjelu za psihologiju, izražavajući podršku svojoj profesorici, istaknuli su da se nitko od njih ne žali na način izvođenja kolokvija. U svom očitovanju o navedenome kolokviju i pročelnica Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk potvrđuje kako je kolokvij održan na temelju izvedbenog plana uz prethodni dogovor sa studentima. Također je pojasnila kako je specifičnost kolegija Percepcija, koja se očituje u načinu održavanja vježbi, primijenjena i na provedbu kolokvija. No, upravo zbog te specifičnosti, takav oblik ispitivanja nije uobičajena praksa, već iznimka vezana isključivo uz ovaj kolegij.

Inače, provedba kolokvija i ispita u okolnostima održavanja nastave na daljinu propisana je Odlukom Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.Premda način provedbe kolokvija čija se fotografija pojavila u javnosti, slijedom iznesenih pojašnjenja, ne smatramo spornim, žao nam je što je fotografija naših studenata, na nama nepoznat način, objavljena bez njihovog izričitog pristanka. Žalimo, također, i zbog činjenice da je u pojedinim medijskim objavama u cijeli “slučaj“ uključen i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji s predmetnim kolokvijem i slučajem kojega je on prouzročio, nije ni na koji način povezan”

*Ako vam se dokument ne učitava pravilno, osvježite stranicu

 

Saznali smo sve o screenshotu studenata s povezom preko očiju koji kruži internetom: Radi se o HKS-u, a studenti su na sve pristali
Share via
Copy link
Powered by Social Snap