Pretraga

U zagrebačke škole će tek 5% učenika, a sindikalistica upozorava: Nisu spremne za otvaranje u ponedjeljak

A- A+

S Anom Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja razgovarali smo o ponovnom otvaranju škola. Sindikalna pravnica smatra kako nije u redu roditeljima prepuštati da preuzmu odgovornost jer idu u školu. Upozorava da se tako neki roditelji mogu osjećati krivima jer rade, a kako im, s druge strane, slanje djece u školu na tek nekoliko sati zapravo neće pomoći. Netko će tom djetetu trebati objasniti zašto je ono u školi, dok su njegovi vršnjaci doma. Podaci Grada Zagreba i Grada Splita govore kako u školu neće veliki broj učenika.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

– Po informacijama koje zasad imamo, u ponedjeljak neće doći više od dvoje – troje učenika po školama, kaže Ana Tuškan.

Izdvojeni članak

Izašle upute HZJZ-a za otvaranje škola: Pogledajte kako će biti organizirana nastava i tko ne smije u klupe

Pravnica Sindikata hrvatskih učitelja smatra kako škole nisu spremne da nastava započne u ponedjeljak.

– Djeca će biti odvojena od svojih vršnjaka i netko će im morati pojasniti zašto su ona u školi, dok su njihovi vršnjaci doma. Također, pitanje je kako će uopće tih nekoliko sati pomoći roditeljima, ističe Tuškan.

Napominje kako škole nisu ni čuvališta ni hoteli s pet zvjezdica te da nije u redu na roditelje svaljivati odgovornost da odluče hoće li slati djecu u školu ili ne.

– Roditelji se školama sada moraju pravdati da rade, što je na neki način zadiranje u njihove osobne i ekonomske podatke, smatra pravnica.

Učitelji imaju nejasne upute

Dodaje i kako nastavnici nisu dovoljno upoznati s one što moraju učiniti.

Izdvojeni članak
Blaženka Divjak

Ministrica otkrila kad možemo očekivati nove upute za škole i trebaju li škole imati toplu vodu

– Kad nešto pitate Ministarstvo, oni odgovaraju: ‘Pogledajte Najčešća pitanja i odgovore‘. Kako će se ta djeca osjećati? Učitelji im moraju objasniti što se događa, a sada će se vidjeti i nedostatak stručnih suradnika poput psihologa. Oni bi učiteljima trebali objasniti kako da u novim okolnostima na adekvatan način pristupe učenicima, kaže sindikalistica.

– Neke zagrebačke škole stradale su u potresu i nije razrađen način rada u novim okolnostima, a problem je također što će nastavnici morati raditi i od doma i iz razreda, nastavlja Tuškan.

Smatra da ovakva odluka ide na štetu djece, pokazuje kako ministrica ne poznaje realnost rada u učionici te zaključuje kako se nada da se ništa loše neće dogoditi.

U splitske će škole samo 129 učenika

Grad Split objavio je kako su roditelji prijavili ukupno 129 djece u nižim razredima osnovnih škola koji će nastavu pohađati u školskim zgradama.

– Od toga je 47 učenika u produženom boravku, a najviše ih je u OŠ Žnjan – Pazdigrad, 28. U polovici splitskih škola, njih 14, nijedno dijete neće krenuti na nastavu u školsku zgradu u ponedjeljak. To su škole Bol, Kman-Kocunar, Lokve-Gripe, Lučac, Marjan, Mejaši, Plokite, Pujanke, Ravne Njive, Slatine, Srinjine, Stobreč, Sućidar, Visoka, kažu iz Grada.

Zagreb: U škole će tek 5% učenika

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić RTL-ovu Ivanu Skorinu kazao je kako će u zagrebačke vrtiće u ponedjeljak 19% djece, a u škole 5% ukupnog broja učenika.

Gotovo 70% smatra da se upute ne mogu poštovati

U našoj anketi pitali smo vas mislite li da će se upute HZJZ-a moći provoditi u vašoj školi.

Čak 68.81% od oko 2.500 tisuće ispitanika smatra kako neće jer škola nema uvjete za to.

Samo 12.28% naših čitatelja smatra da će se sve poštivati kako treba.

SUDJELUJTE U ANKETI: