Pretraga

Postoji li i dalje podjela na muška i ženska zanimanja? ‘Danas je mogućnost izbora puno veća’

A- A+

Marina Dubravac je doktorandica i asistentica na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Redakcijski posjet Osijeku povodom Dana žena u znanosti iskoristili smo i za posjet FERIT-u, gdje nam je otkrila koliko ovaj fakultet broji studentica, ali i rekla svoje mišljenje o današnjem položaju djevojaka i žena u znanstvenom sektoru.

Marina Dubravac FERIT

Marina Dubravac, asistentica na FERIT-u | Foto: srednja.hr

Međunarodni dan žena u znanosti svake se godine obilježava 11. veljače, a ove godine u sklopu istog posjetili smo osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) i Marinu Dubravac, doktorandicu i asistenticu na ovom fakultetu.

Marina je diplomirana inženjerka elektrotehnike, a na FERIT-u radi kao asistentica na projektu pod nazivom ‘Distribucijska mreža sa velikim udjelom aktivnih kupaca’. Mlada znanstvenica nam je opisala kako njen posao izgleda i kako je danas biti djevojka u znanosti, a svoja razmišljanja o toj temi podijelila je i njena kolegica Jana Dukić, također asistentica na ovom osječkom fakultetu.

Izdvojeni članak

Dvije mlade znanstvenice smo pitali kako je biti žena u znanosti: ‘Danas svi imaju jednake šanse’

 

FERIT trenutno broji više od 1.700 studenata, a otprilike četvrtina su studentice. Dakle, malo više od 400 djevojaka trenutačno studira na ovom osječkom fakultetu.

– Mislim da ne možemo generalizirati da je znanost muško područje jer postoje fakulteti s većinskim ženskim znanstvenim kadrom. Percepcija da je znanost muško područje za mene je stvar prošlosti, objasnila nam je Marina.

Dodala je i da misli da danas svi imaju jednake šanse i mogućnosti.

– Današnji izbor zanimanja je velik, širok i raznolik te svatko može upisati ono što ga zanima bez ikakvih prepreka. U prošlosti je taj izbor bio puno uži te je vjerojatno zato postojala takva podjela na muška i ženska zanimanja. Mislim da budućim studentima trebamo prikazati sve mogućnosti koje imaju te razgovarati s njima kako bi stekli nekakav dojam iz prve ruke i donijeli pravu odluku o svojem budućem zanimanju, zaključila je Marina.

Sve o čemu smo s Marinom razgovarali pogledajte u videu ispod.

@srednja_hr Što vi mislite? #srednjahr #FERIT #osijek #znanost #native ♬ original sound – srednja_hr


Tekst je nastao povodom Dana žena u znanosti u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Otvorili smo i natječaj za mlade djevojke, učenice i studentice koje zanima znanost, u sklopu kojeg dijelimo i vrijedne nagrade, a više o njemu pročitajte ovdje.