Pretraga

Mladu znanstvenicu smo pitali o tehnologijama budućnosti: ‘Leteći automobili i teleportacija? Da bar’

A- A+

Povodom Dana žena u znanosti posjetili smo osječki FERIT i porazgovarali s Janom Dukić, mladom doktorandicom i asistenticom na Katedri za automatiku i robotiku. Osim što nam je otkrila kako je danas biti djevojka u znanosti, podijelila je i svoja razmišljanja o futurističkoj tehnologiji koja se često spominje u popularnoj kulturi. Putovanje brzinom svjetlosti i teleportacija za nju su manje mogući, dok letećim automobilima i AGI-ju daje nešto više šanse.

Jana Dukić, asistentica na osječkom FERIT-u | Foto: srednja.hr

Jana Dukić doktorandica je osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) i asistentica na Katedri za automatiku i robotiku. Povodom Dana žena u znanosti, koji se obilježava 11. veljače, posjetili smo FERIT kako bi doznali kako je danas biti djevojka u znanosti. Svoja razmišljanja o toj temi podijelila je i njena kolegica Marina Dubravac, također doktorandica i asistentica na ovom osječkom fakultetu.

Izdvojeni članak

Dvije mlade znanstvenice smo pitali kako je biti žena u znanosti: ‘Danas svi imaju jednake šanse’

Osim toga, Janu smo pitali i par ‘brzopoteznih’ o vjerojatnosti ostvarivanja nekih od tehnologija koji se često spominju kao lajtmotivi filmova znanstvene fantastike u skorijoj budućnosti. Na listi su tako mjesto našli putovanje brzinom svjetlosti, leteći automobili, AGI (artificial general intelligence) i stroj za teleportaciju.

Janin zadatak bio je rangirati vjerojatnost pojava ovih tehnologija u budućnosti na skali od 1 do 5, pri čemu je jedinica označavala najmanju, a petica najveću vjerojatnost da neka od ovih tehnologija zapravo i zaživi.

Putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti?

Pravim fanovima ‘Zvjezdanih staza‘ i ‘Zvjezdanih ratova‘ ovo je sigurno jedna od najvećih želja, no Jana je oko iste ipak donekle suzdržana.

– Ne kažem da nije moguće i da znanstvenici već nisu tome na tragu, ali mislim da je to malo vjerojatno. Reći ću – jedan, rekla je Jana.

Leteći automobili?

Ovakva vrsta transporta vjerojatno bi riješila neke od ključnih problema današnjice, možda i prometnih gužvi, no vjerojatno bi iskrsnuli i neki novi problemi.

– To je nešto što bih osobno voljela da se ostvari, čini se jako zanimljivo. Znanstveno gledano da će netko napraviti neku maketu koja će stvarno raditi definitivno je moguće, ali zbog nekakvih zakonskih propisa, sumnjam da će se uskoro ostvariti. No, ja ću reći – pet, optimistična je.

AGI?

Umjetna opća inteligencija (eng. Artificial general intelligence, AGI) hipotetski je tip intelekta koji bi, ako se ostvari, mogao naučiti izvršavati bilo koji intelektualni zadatak koji mogu obaviti ljudska bića ili životinje. Naša sugovornica misli da je ovo moguće, no ipak se nada da se neće dogoditi.

– Moguće je da ćemo uskoro imati AGI-jeve. Ja se nekako nadam da se to neće u stvarnosti dogoditi jer smo imali slučaj gdje su znanstvenici pustili dva robota da međusobno komuniciraju pa su oni krenuli automatski osmišljavati svoj jezik i totalno se krenuli isključivati, tako da ne bih voljela da se dogodi. Ovdje ću reći – trojka – nisam sigurna, ni da ni ne, rekla nam je Jana.

Stroj za teleportaciju?

Smatramo da na svijetu ne postoji osoba koja ovo ne bi voljela probati i totalno izbjeći duga putovanja autima ili avionima. Međutim, Jana smatra da ćemo za ovo još trebati pričekati.

– Rekla bih da je malo vjerojatno, čisto to putovanje kroz dimenzije. Isto bih voljela da se ostvari, zamislite odlazak u Ameriku ili Kinu doslovno u sekundi, prekrasno! To bi bilo fantastično, ali sumnjam da se to može dogoditi. Ovdje bih rekla – jedan, zaključila je Jana.

Sve o čemu smo s Janom razgovarali pogledajte u videu ispod.

@srednja_hr Što bi vi radije, leteći auto ili stroj za teleportaciju? #srednjahr #FERIT #tehnologija #native ♬ original sound – srednja_hr


Tekst je nastao povodom Dana žena u znanosti u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Otvorili smo i natječaj za mlade djevojke, učenice i studentice koje zanima znanost, u sklopu kojeg dijelimo i vrijedne nagrade, a više o njemu pročitajte ovdje.