Pretraga

85 škola bori se za titulu najboljeg školskog eko-projekta na konferenciji ekoLucija 101

A- A+

Ususret Danu planeta Zemlje, održat ćemo online konferenciju koja će u prvi plan staviti sve razloge za optimizam oko ekologije! Riječ je velikoj završnici projekta ekoLucija 101 na kojoj ćemo proglasiti i pobjednike natječaja za najbolji školski eko-projekt. Sve ćete moći pratiti na našem YouTube kanalu u petak, 21. travnja s početkom u 10 sati.

Donosimo program online konferencije ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju | ilustracija: srednja.hr

Održivi razvoj je budućnost. Naše društvo se mijenja i postaje zelenije, razvija nove održive tehnologije i stvara radna mjesta koja prije nisu postojala. O mogućnostima koje nam to otvara razgovarat ćemo na online konferenciji ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju.

Konferencija će se održati 21. travnja s početkom u 10 sati. Moći ćete ju pratiti uživo na našem YouTube kanalu i TikTok profilu. Na događaju ćemo proglasiti i pobjednike natječaja za najbolji eko-projekt škola u 2022. godini.

Podijelit ćemo vrijedne nagrade

Prijave na natječaj su, podsjećamo, završile 16. travnja. Škole su prijavljivale eko-projekte u pet kategorija: školski vrt, recikliranje i odvajanje otpada, edukacije učenika, ekologija i promet te zdrava prehrana.

Najbolje projekte ćemo proglasiti u svakoj kategoriji, a dva pobjednika u ukupnom poretku bit će nagrađena. Pobjednik osnovna škola osvojit će dva edukativna robota Hexapoda, a srednja škola put u Strasbourg za jedan razred putem programa Euroscola.

Nagrade su omogućili partneri projekta ekoLucija 101, tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Donosimo program konferencije ekoLucija 101

S gostima konferencije razgovarat ćemo o važnim i zanimljivim temama! | foto: srednja.hr

Naš prvi gost bit će Robert Medvedec iz Sindikata biciklista. Ljubitelji biciklizma i oni koji to žele postati doznat će više o tome može li bicikl postati osnovno prijevozno sredstvo i što naši gradovi poduzimaju da se to ostvari. Ako ste se ikad poželjeli upustiti u avanturu putovanja biciklom na duže ili kraće izlete, dobit ćete savjete kako to ostvariti.

Nakon toga, poslušat ćemo gostovanje Sunčane Glavak, zastupnice u Europskom parlamentu. Čut ćemo što sve Hrvatska i Europska unija čine po pitanju ublažavanja negativnih posljedica klimatskih promjena, ali i kako će izgledati naši životi u budućnosti. Eurozastupnica će nam objasniti i kako će funkcionirati zabrana auta i drugih vozila na dizel i benzin koja će stupiti na snagu 2035. godine. Znamo i da je zrakoplovna industrija velik zagađivač, a čut ćemo kako se emisije štetnih plinova i tu mogu smanjiti.

Naposlijetku će Duje, Hrvoje i Stella iz redakcije portala srednja.hr razgovarati o tome zanimaju li, uopće, mlade zelene teme. Neka istraživanja pokazuju da su mladi, genZ-jevci i milenijalci, najaktivniji u borbi protiv klimatskih promjena, no je li to istina i za mlade u Hrvatskoj? Thrift i second hand kultura je nikad popularnija među mladima, no što je s njihovom fast-fashion potrošnjom? Doznat ćemo iskustva pripadnika generacije Z, a čut ćemo i nešto više i o školskim eko-projektima u kojima su učenici naših škola sudjelovali u protekloj godini.

Kako konferenciju ne biste propustili, ne zaboravite se pretplatiti na naš YouTube kanal!


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj za najbolji školski eko-projekt, a dobitnike ćemo proglasiti na online konferenciji koja se održava 21. travnja s početkom u 10 sati na našem YouTube kanalu i TikTok profilu.