Pretraga

ekoLucija 101 2024: Sve što trebate znati o natječaju za škole i online konferenciji

A- A+

ekoLucija 101 je projekt portala srednja.hr koji o ekologiji govori na malo drugačiji način. O toj temi pišemo, ali i razgovarali smo sa stručnjacima na online konferenciji na našem YouTube kanalu na Dan planeta Zemlje, 22. travnja. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj kojim najbolje eko-projekte škola nagrađujemo vrijednim nagradama za njihove učenike.

ekolucija često postavljana pitanja

Donosimo odgovore na često postavljana pitanja oko natječaja ekoLucija 101 | Foto: srednja.hr

Što je ekoLucija 101?

ekoLucija 101 je projekt kojeg provodi portal srednja.hr. U sklopu projekta pišemo niz članaka, a snimamo i online konferenciju koja se ove godine održala na Dan planeta zemlje, 22. travnja. Možete je pogledati na našem YouTube kanalu

Projektom želimo naglasiti sve razloge za optimizam oko ekologije i budućnosti, kao i prilike koje mladi imaju za obrazovanje i razvoj karijera u području održivog razvoja. Ističemo primjere dobrih praksi, a pri tome ostajemo u domeni obrazovanja i nagrađujemo škole za njihove najbolje eko-projekte. 

Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (Regea), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu i Stemi.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

ekoLucija je jedna sasvim obična genZ-jevka. Do škole i faksa uvijek ide pješice ili se vozi biciklom, a san joj je jednog dana kupiti električni auto. Svakodnevno odvaja otpad i reciklira iako ponekad zaboravlja točna pravila – odvaja li se ono tetrapak u plastiku ili ne? Stalo joj je do okoliša i želi dati svoj doprinos održivom razvoju, pa razmišlja o nekoj od zelenih karijera. Želi da joj odrasli u njenom životu pomognu donijeti tu odluku tako što će joj pružiti točne informacije o održivosti i mogućnostima koje ima za u tom području. Projekt ekoLucija 101 posvećen je upravo mladim ljudima poput nje. 

Termin ‘101’ se u američkom obrazovnom sustavu koristi kao sinonim za uvodni tečaj o nekoj temi. U našem je slučaju to ekologija. Projektom želimo čitatelje uvesti u tu temu i informirati ih o tome gdje mogu dobiti više informacija. Osim projekta ekoLucija 101, srednja.hr ima i druge projekte pod istim nazivom, kao što je Brucoš 101. 

Znamo da škole rade genijalne stvari po pitanju pripremanja svojih učenika za stvaranje zelenije budućnosti. Zato u sklopu projekta otvaramo natječaj kojim želimo nagraditi škole ekoLucionare, one koje predvode eko-revoluciju! Tražimo najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola. Projekti se mogu prijaviti u više kategorija: školski vrtovi, recikliranje i odvajanje otpada, edukacije učenika, ekologija i promet te zdrava prehrana. Važno je da su se aktivnosti održale u 2023. godini, a da je njihov cilj bio poboljšati održivost škole i/ili educirati učenike o važnosti ekološkog djelovanja. 

Najbolje projekte ćemo proglasiti u svakoj od kategorija. O njihovim projektima i plasmanu na natječaju ćemo objaviti na portalu, a zahvalit ćemo im i posebnim plaketama. Osim toga, dva projekta, jedan projekt osnovne, a drugi srednje škole, će biti proglašeni pobjednicima natječaja. Pobjednici osvajaju po jedan edukativni robot Hexapod.

Hexapod je edukativni robot tvrtke Stemi kojim uvodite robotiku u svoje učionice. Uz njih se dobije i sav potreban hardware i software, kao i pristup edukacijskoj platformi Stemi Lab na kojoj se nalaze svi nastavni materijali za izvođenje robotike, ali i dodatni besplatni STEM materijali. Nagradu je omogućila tvrtka Stemi. 

Pravilnik natječaja 'ekoLucija 101' možete pronaći ovdje.

Škole se na natječaj mogu prijaviti ispunjavanjem obrasca koji je dostupan ovdje. U obrascu je potrebno kratko opisati projekt i priložiti fotografije, video materijale ili dokumente koje mislite da su potrebni. O najboljim projektima i pobjednicima odlučit će žiri sastavljen od partnera projekta i redakcije portala srednja.hr. 

Natječaj se zatvara u nedjelju, 13. svibnja u 23:59h. Svoju prijavu morate poslati do tada, a sve koje pristignu nakon tog roka neće biti razmotrene. 

  • Školski vrtovi: projekti uređivanja školskih vrtova ili parkova, očuvanja autohtonih sorti, čišćenja školskog dvorišta i slično.
  • Recikliranje i odvajanje otpada: projekti koji uključuju prenamjenu i ponovnu uporabu različitih predmeta, odvajanje plastike, električnog, papirnatog ili drugog otpada, sakupljanje otpada na nekom području i slično. 
  • Edukacije učenika: školske manifestacije, učenički projekti, projekti koji uključuju video ili druge digitalne alate, humanitarne akcije, suradnja s lokalnom zajednicom i slično. 
  • Ekologija i promet: biciklistički i drugi projekti koji se tiču prometa i održivosti. 
  • Zdrava prehrana: o ekološkom uzgoju hrane i zdravoj prehrani, projekt izrade zdravog školskog jelovnika i slično. 

Pobjednike ćemo proglasiti najkasnije tjedan dana od dana zatvaranja natječaja.


Prošlogodišnji pobjednik u kategoriji osnovne škole je Osnovna škola Braća Radić iz Koprivnice. Više o njihovom projektu pronađite ovdje. 

Prošlogodišnji probjednik u kategoriji srednje škole je Industrijska strojarska škola iz Zagreba. Više o njihovom projektu pronađite ovdje. 

 


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

U sklopu projekta smo otvorili natječaj kojim nagrađujemo najbolje eko-projekte škola u Hrvatskoj. Odgovore na često postavljana pitanja o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca

EU emblem

Pravilnik natječaja ‘ekoLucija 101’ pročitajte ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab