Pretraga

Učenici izradili ‘drobilicu’ koja rješava važan problem: Posjetili smo ih i doznali više

A- A+

U sklopu projekta ekoLucija 101 koji je nedavno završio proglasili smo najbolje školske eko-projekte. U velikoj konkurenciji srednjoškolskih prijava uvjerljivu pobjedu odnijela je Industrijska strojarska škola iz Zagreba. Posjetili smo ih i doznali više o njihovom projektu koji, istaknuli su, ima puno veću svrhu: žele pokazati da učenici trogodišnjih strukovnih škola imaju važnu ulogu u društvu i rade inovativne stvari.

industrijska strojarska škola

Industrijska strojarska škola iz Zagreba je naša prva škola ekoLucionar | Foto: srednja.hr

Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju ove se godine održao prvi puta. Održali smo konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu, a u sklopu nje smo i proglasili najbolje eko-projekte škola koji su se provodili protekle, 2021. godine. U kategoriji srednjih škola naslov naše prve škole ekoLucionara odnijela je Industijska strojarska škola iz Zagreba.

Sve o tome ispričali su nam nastavnici škole Kristinka Lemaić, voditeljica praktične nastave i Josip Filić, nastavnik strojarske grupe predmeta. Oni su, uz još nekoliko nastavnika i učenike, vodili cijeli projekt. Učenici ove škole su pod mentorstvom profesora izradili ‘drobilicu’, uređaj koji otpadnu plastiku usitnjava, a od tako dobivenog granulata mogu se proizvesti različiti proizvodi. Kako bi ostali u duhu održivosti, izradili su ju gotovo posve od starih i recikliranih materijala, objasnio nam je nastavnik Filić.

Izdvojeni članak
ekolucija

Održali smo konferenciju ekoLucija 101 i proglasili najbolje školske ekoprojekte!

Od ‘drobilice’ do 3D printera

Okvir uređaja je nastao od stare školske klupe, zupčanik sa starog tokarskog stroja, kotači sa starih kolica, a okvir od pleksiglasa od stare reklame. Elektromotor im je doniran sa starog stroja koji se više ne koristi, a jedan dio uređaja kojeg je bilo potrebno izraditi uz pomoć laserskog rezača donirala im je udruga Fab Lab. Učenici su s nastavnicima dolazili do tehničkih rješenja te potom sami zavarivali, rezali, spajali i turpijali.

industrijska strojarska škola

Foto: Industrijska strojarska škola Zagreb

Za kompletiranje uređaja im nedostaju još injektor koji bi dovođenjem topline otopio plastiku te ekstruder, uređaj koji od otopljene plastike pravi niti koje će moći koristiti u 3D printanju, ispričao nam je Filić. ‘Drobilicu’ planiraju u budućnosti nadograditi, ali do tada ona ne sjedi u skladištu. Učenici Industrijske strojarske škole su, zajedno s djecom iz Dječjeg vrtića ‘Radost’ te učenicima Osnovne škole ‘Žuti brijeg’, prikupili otpadnu plastiku iz svog okoliša. Tim učenika iz Učeničkog doma Ivana Mažuranića im je, potom, pomogao otopiti prikupljenu plastiku od koje su nastali eko-privjesci. U tome su sudjelovali i djelatnici Učeničkog doma Ivana Šepetavac i Petrar Ćurko.

– Privjeske smo podijelili osnovnoškolcima i učenicima u vrtiću kako bi im to bio lijep podsjetnik da je dobro ponovo upotrebljavati plastiku. Kako se može zapravo nešto lijepo i korisno napraviti, a da ne mora uvijek plastika završiti kao otpad, a pogotovo ne kao smeće, istaknula je nastavnica Lemaić.

Izdvojeni članak

Predsjednik Sindikata biciklista: ‘I naši gradovi mogu biti poput Amsterdama ili Kopenhagena’

Cilj im je podići društveni ugled zanimanja

‘Drobilicu’ su izradili za državno natjecanje učenika strukovnih škola koje je pozvalo škole da izrade nešto inovativno i korisno, objasnila je Lemaić. Budući da u školi već odvajaju otpad, pa tako i plastiku, ali i da vole izrađivati konkretne proizvode koje mogu poklanjati na različitim manifestacijama na kojima sudjeluju, odluka je pala na uređaj koji će plastici udahnuti novi život. Svima koji ih dobiju, privjesci služe kao podsjetnik na vrijedne učenike Industrijske strojarske škole.

– U zadnjih nekoliko godina u potpunosti popunjavamo kvote i nemamo problema s upisom učenika. Ali željeli bismo podići društveni ugled zanimanja za koje obrazujemo učenike, pokazati da su oni, učenici škole koja ih obrazuje za zanimanja u trogodišnjem trajanju, vješti s rukama te spremni uključiti se u život grada, u život društva. Ovo nam je bila dobra prilika da pokažemo učenicima drugih škola da naši vrijedni učenici iz trogodišnje strukovne škole rade zanimljive stvari, objasnila je nastavnica Lemaić te dodala kako smatra da s drobilicom i drugim projektima uspijevaju pokazati koliko su njihovi učenici inovativni i važni u svijetu rada.

industrijska strojarska škola

Učenici Industrijske strojarske škole iz Zagreba su nam pokazali kako se rukuje drobilicom | Foto: srednja.hr

O ovim temama educiraju sustavno

Njen kolega Filić se nadovezao te objasnio kako kroz nastavu i inače naglašavaju važnost održivog razvoja. U sklopu jednog e-Twinning projekta izrađuju kalkulator ekološkog otiska, ali ekologija nije jedini cilj održivog razvoja o kojem govore. Primjerice, nedavno su proveli Dan činjenja dobrih djela kada su učenici posjetili Dom za starije osobe. Ciljeve održivog razvoja odrađuju, osim toga, u velikom e-Twinning projektu The Green Changemakers u kojem sudjeluje dobar dio učenika.

– Edukaciji o ovim temama pristupamo sustavno. Mi smo strukovna škola, učenje je temeljeno na radu i učenici najbolje uče kada rade nešto rukama, nešto konkretno, a ne da je to neka frontalna nastava kroz prezentaciju. Kad su uključeni, najbolje uče, rekao je Filić.

Naposlijetku, obratili smo se i ravnatelju Nenadu Pavliniću, prof., za komentar. Nagrade i priznanja koja osvajaju njegovi učenici, kazao je, dokaz su da osim kvalitetne nastave nude i niz edukativnih, informativnih, praktičnih i kreativnih aktivnosti koje podižu razinu znanja i vještina učenika.

– Veseli me status prve srednje škole ekoLucionara jer su klimatske promjene i održivost važne teme kojima se u Industrijskoj strojarskoj školi pridaje značaj, a pobjeda u natječaju pokazuje da učenici i njihovi mentori kvalitetno rade na usvajanju ‘zelenih’ životnih stilova. Prilika je to da učenici vide da nas sve treba biti briga za svijet oko nas i da moramo djelovati jer svatko od nas može i mora doprinijeti boljim uvjetima života na Zemlji, poručio je ravnatelj Pavlinić.

Izdvojeni članak
ured europskog parlamenta

[VIDEO] Profesori kao primjer: U budućnosti neće moći voziti običan auto i predavati o okolišu

Više o ekoLuciji 101

Još jednom čestitamo Industrijskoj strojarskoj školi iz Zagreba na osvojenoj tituli u sklopu projekta ekoLucija 101. U velikoj konkurenciji njihov se projekt istaknuo svojom jedinstvenošću i praktičnošću. Otišli su korak dalje od odvajanja otpada te svojim učenicima konkretno pokazali kako unutar svoje industrije mogu napraviti pozitivan pomak naprijed, a u projekt su uključili i lokalnu zajednicu te tako proširili svoj utjecaj.

Više o projektu ekoLucija 101 i pobjednicima u kategoriji osnovnih škola možete pročitati ovdje.


Pročitajte više o ovoj temi:

Održali smo konferenciju ekoLucija 101 i proglasili najbolje školske ekoprojekte!

[VIDEO] ‘Tradicionalna’ zanimanja umiru: Naši studenti već se obrazuju za ‘zelena’ radna mjesta

[VIDEO] Kako uvesti Klimatski kolaž u škole? ‘Cilj je educirati nastavnike koji to znanje prenose učenicima’

Što su škole i fakulteti učinili, a što mogu učiniti po pitanju biciklizma?

Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.