Pretraga

Koprivnički osnovnoškolci spojili umjetnost i ekologiju te pobijedili na natjecanju: Ovo su njihovi radovi

A- A+

Projekt ekoLucija nedavno je iznjedrio najbolje školske eko-projekte iz 2021. godine. U kategoriji osnovnih škola zasjala je Osnovna škola Braća Radić iz Koprivnice koja je proglašena našom prvom osnovnom školom ekoLucionarom. Učenici ove škole su, vođeni nastavnicom likovne kulture, proveli tjedne izrađujući kreativne projekte kojima su spojili umjetnost i ekologiju. Razgovarali smo s nastavnicom i doznali što se krije iza njihovih projekata.

osnovna škola braća radić koprivnica

Osnovna škola Braća Radić iz Koprivnice je naša prva škola ekoLucionar | Foto: OŠ Braća Radić Koprivnica

Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju ove se godine održao prvi puta. Video konferencija u sklopu projekta ugostila je Tomislava Gelu, izv. prof. dr. sc., s EFZG-a, Dubravku Vitali Čepo, prof. dr. sc., s FBF-a te predsjednika Sindikata biciklista, Janka Večerinu. O izazovima klimatskih promjena su govorili iz energetskog, zdravstvenog te urbanističke perspektive, a cijelu konferenciju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Proglasili smo i najbolje školske eko-projekte, a tražili smo primjere dobre prakse koji su na učenike ostavile utjecaj. U kategoriji osnovnih škola tu je titulu najbolje ponijela Osnovna škola Braća Radić iz Koprivnice. Učenici ove škole su žiri oduševili nizom projekata kojima su kroz likovnu umjetnost odbačenim predmetima udahnuli novi život.

Izdvojeni članak
industrijska strojarska škola

Učenici izradili ‘drobilicu’ koja rješava važan problem: Posjetili smo ih i doznali više

Učeničke projekte mentorirala je profesorica likovne kulture Sanja Pakasin. U školi radi jedanaest godina, a za sebe kaže kako kreativno izražavanje prožima njen privatni i profesionalni život. Učenike je vodila kroz niz projekata kojima su izradili policu koja je bila potrebna školi, zimsku umjetničku instalaciju i ukrase visoke više od metra te video o ekologiji u tehnici stop animacije, a kroz sve su učili o održivosti i ekologiji.

– Projekti nas potiču da promislimo o načinu na koji možemo doprinijeti školskoj zajednici i pritom inspirirati druge učenike i učitelje. Misao vodilja iza ovih aktivnosti je buđenje ekološke svijesti učenika, stvaranje temelja za njihovo odgovorno i osviješteno buduće djelovanje, objasnila je Pakasin dodajući kako učenici na taj način razvijaju stvaralaštvo, uče o produkciji, razvoju i ostvarenju ideja.

osnovna škola braća radić koprivnica

Umjetnička instalacija učenika pod nazivom ‘Zimska idila’ | Foto: OŠ Braća Radić Koprivnica

O ekologiji uče razmišljati kreativno

Vještine koje učenici stječu na satu likovne kulture uče ih kako aktivno oblikovati stvarnost koja ih okružuje, istaknula je Pakasin, što se održava i na njihovo ekološko djelovanje. Primjerice, kada su primijetili da je njihovoj učionici potrebna polica za bolju organizaciju likovnog pribora, učenici su prionuli na posao. Umjesto kupnje, vođeni nastavnicom Pakasin, u svojoj su okolini pronašli potrebni materijal, stare kartonske kutije i papir te su od njih izgradili recikliranu eko-policu. Od ideje do realizacije im je trebalo 28 dana.

U sklopu drugog projekta su se udružili s profesoricom geografije Monikom Matijaško. Ona ih je, uz Pakasin, vodila kroz stvaranje videa kojim su ispitali suodnose ljudi, životinja, biljaka, industrije i naših svakodnevnih navika. Video je nastao tehnikom stop animacije, a prethodila mu je dugotrajna priprema.

– Pet učenica šestog razreda radile su nekoliko tjedana na pripremi, snimanju i montaži videa. Uz moje i mentorstvo profesorice geografije Monike Matijaško ostvarili smo uspješnu korelaciju likovne kulture i geografije kroz praktičan rad, ispričala je Pakasin.

Učenice su razradile temu, odredile priče koje žele ispričati, isplanirale prizore te izradile likove od papira, njihove rekvizite i objekte. Koristile su kolaž, akvarel, olovke u boji i flomastere. Video su snimale koristeći besplatnu mobilnu aplikaciju, za snimanje zvuka su koristile online diktafon, a potom su cijeli video montirale uz pomoć besplatne aplikacije za uređivanje videa.

– Pokušali smo odgovoriti na pitanja što je to što obilježava poljoprivredu u kojoj ljudi, životinje i biljke skladno žive; što djeca i odrasli mogu učiniti posebno za zaštitu okoliša u svojim školama i domovima te koje su to navike koje moramo mijenjati, objasnila je Pakasin.

Sustavno poučavaju o ekologiji

U njihovoj se školi ekološke teme obrađuju sustavno, istaknula je nastavnica. Učenike od prvog razreda upoznaju s važnošću ekološkog djelovanja. Možda još važnije, od prvog razreda ih uključuju u aktivnosti kojima žele probuditi i produbiti njihovu ekološku svijest. Upravo im je zbog toga bilo iznimno drago steći status naše prve osnovne škole ekoLucionara.

– Malo je reći da smo oduševljene nagradom. Kolegica Matijaško i ja izuzetno smo ponosne kao mentorice, a učenicama je to dodatni poticaj za daljnje stvaralaštvo i potvrda da je njihov trud hvalevrijedan, poručila je Pakasin za kraj.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Kako uvesti Klimatski kolaž u škole? ‘Cilj je educirati nastavnike koji to znanje prenose učenicima’

Još jednom čestitamo Osnovnoj školi Braća Radić iz Koprivnice na osvojenoj tituli u sklopu projekta ekoLucija 101. U velikoj konkurenciji njihov se projekt istaknuo lijepom prezentacijom, ali i rezultatima. Sustavnim radom učenici su naučili o važnost održivosti, a ta im je tema približena kroz kreativnost i stvaralaštvo, na način koji im je zabavan i razumljiv.

O pobjednicima u kategoriji srednjih škola možete pročitati ovdje, a više o projektu ekoLucija 101 dostupno je ovdje.


Pročitajte više o ovoj temi:

Održali smo konferenciju ekoLucija 101 i proglasili najbolje školske ekoprojekte!

Učenici izradili ‘drobilicu’ koja rješava važan problem: Posjetili smo ih i doznali više

[VIDEO] ‘Tradicionalna’ zanimanja umiru: Naši studenti već se obrazuju za ‘zelena’ radna mjesta

[VIDEO] Kako uvesti Klimatski kolaž u škole? ‘Cilj je educirati nastavnike koji to znanje prenose učenicima’

Što su škole i fakulteti učinili, a što mogu učiniti po pitanju biciklizma?

Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.