Pretraga

U školu biste trebali ići biciklom, a evo i zašto: ‘Najbolje rješenje za putovati i biti fit’

A- A+

Uvođenjem malih promjena svatko od nas može doprinijeti boljoj i zelenijoj budućnosti za sve. Nedavno smo održali konferenciju ekoLucija 101 na kojoj smo razgovarali upravo o tome. Naša gošća, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, podijelila je savjete za sve učenike koji žele već sada biti bolji prema okolišu i dotaknula se koristi od vožnje biciklom u školu.

Sunčana Glavak

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu | Foto: srednja.hr

Često smetnemo s uma da i kao pojedinci možemo puno toga postići po pitanju održivosti. Kad bi svatko od nas uveo samo jednu naviku koja će pozitivno utjecati na okoliš, val promjena bio bi toliko velik da bismo njegov učinak sigurno osjetili. Upravo na to nas je podsjetila gošća konferencije ekoLucija 101, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Izdvojeni članak

Vrijeme je za promjenu: Evo zašto biste trebali kupovati manje odjeće

Online konferencija ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju bavila se temama iz svijeta održivosti, a puno smo razgovarali o prometu. Doznali smo da će u Europskoj uniji prodaja automobila na benzin i dizel biti zabranjena 2035. godine, ali i da ćemo uskoro letjeti u električnim avionima. Ipak, do tada ne bismo smjeli čekati da se stvari same od sebe poboljšaju. Naša gošća dala je savjet kojeg baš svatko može primijeniti.

– Ja mislim da moramo početi od samog sebe. Znači, bicikl je najbolje rješenje za putovati do škole. I za biti fit, da. Ako si to možete priuštiti, ako je takva destinacija da možete ići biciklom. A možete i pješice, za one koji imaju sreće da se ne moraju osloniti na bilo kakvo prometalo, rekla je Glavak na našoj konferenciji.

@srednja_hr Što ste vi napravili za planet danas? ❤ Cijeli razgovor sa Sunčanom Glavak koju smo ugostili na online konferenciji ekoLucija 101 pogledajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #ekolucija #EUparlament #podcast #ecofriendly ♬ original sound – srednja_hr


Cijelo gostovanje Sunčane Glavak na konferenciji ekoLucija 101 pogledajte na našem YouTube kanalu. Na konferenciji smo dodijelili i nagrade za najbolje školske eko-projekte, a više o pobjednicima pročitajte ovdje. Volite li se voziti biciklom, zanimat će vas i ovaj tekst u kojem smo popisali nekoliko važnih savjeta koje trebate imati na umu prije nego što sjednete na bicikl.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj za najbolji školski eko-projekt, a dobitnike smo proglasili na online konferenciji koja se održala 21. travnja na našem YouTube kanalu i TikTok profilu.