Pretraga

Besplatne menstrualne potrepštine stižu i studenticama fakseva u Zagrebu: ‘Želimo smanjiti nejednakosti’

A- A+

Dionici obrazovnog sustava, čini se, sve su osvješteniji oko problema menstrualnog siromaštva koje je prisutno i u Hrvatskoj. Sve više škola uvodi dispenzere s besplatnim ulošcima, a inicijativa je pokrenuta i na riječkim fakultetima, kao i onima u Puli. Sada se ova inicijativa širi i na zagrebačke fakultete, najavio je to Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

 ulošci i tamponi

Ilustracija: Unsplash

Studentski zbor Filozofskog fakulteta ovih je dana najavio kako je, u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu, osigurao postavljanje dispenzera za menstrualne potrepštine. To uključuje uloške i tampone, koje će studentice moći besplatno preuzimati kada se dispenzeri postave, a sve bi na Filozofskom trebalo krenuti za otprilike mjesec dana.

Projekt UNIZG ciklus

No, ta inicijativa zaživjet će i na nekim drugim fakultetima zagrebačkog sveučilišta, javlja sveučilišni Studentski zbor. U tjednu kada je obilježen Dan žena, predstavili su projekt pod nazivom UNIZG ciklus.

– Ovim projektom želimo smanjiti ekonomske nejednakosti i razinu menstrualnog siromaštva među studenticama našeg Sveučilišta, ukloniti stigmu i menstrualni sram, osigurati besplatne menstrualne potrepštine na sastavnicama Sveučilišta te formirati „sigurna“ mjesta za preuzimanje istih. Cilj nam je u suradnji sa studentskim zborovima u cijeloj Republici Hrvatskoj, a uz podršku Hrvatskog studentskog zbora, osigurati besplatne menstrualne potrepštine za sve studentice u našoj državi. Želimo te iznenaditi besplatnim ulošcima, kad majka priroda iznenadi tebe!, poručili su iz Studentskog zbora putem nove Instagram stranice inicijative.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli UNIZG Ciklus (@ciklus_unizg)

Ideja je proširiti inicijativu na sva sveučilišta

Inače, ta inicijativa već je zaživjela na Sveučilištu u Rijeci, čije su studentice lani i pokrenule priču. UNIRI stvari, kako su nazvali projekt u Rijeci, za cilj ima osvijestiti o menstruaciji te podići razinu znanja, kako kod osoba koje menstruiraju, tako i kod onih koji ne. Još su nam u prosincu studentice riječkog sveučilišta pojasnile da su im daljnji planovi širenje projekta na sva sveučilišta u Hrvatskoj, za što su dobili i potporu Hrvatskog studentskog zbora. Besplatne menstrualne potrepštine nisu jedino za što se studenti zalažu kroz ovaj projekt.

– Planiramo poticati županije da osiguraju menstrualne potrepštine u srednjim školama, organizirati tribine, panele i konferenciju kojima će se educirati šira javnost te destigmatizirati menstruacija kao pojam. Jedan od ciljeva je i poticanje svih edukacijskih ustanova u RH da naprave isto. Međutim, krajnji je cilj projekta podizanje razine osviještenosti i razine menstrualnog znanja. Smatramo kako menstruacija, kao i reproduktivni sustav ne treba biti taboo tema te da se kroz edukaciju, razgovor i činjenice potkrijepljene znanošću trebaju mijenjati zastarjeli stavovi čiji su temelji ukorijenjeni u okvirima srama i straha, rekla nam je prije nekoliko mjeseci Marijom Špoljarić, jedna od voditeljica projekta ispred riječkog Studentskog zbora, navodeći kako će vjeruje da je ovaj projekt moguće realizirati na svim sveučilištima u Hrvatskoj kroz 2022. godinu.

Podsjetimo, od siječnja su i na Sveučilištu u Puli na prostorima toaleta svih fakulteta, menze, referade i Rektorata omogućene su besplatne menstrualne potrepštine svim osobama koje menstruiraju, a o projektu UNIPU menga više možete čitati ovdje.