Pretraga

‘Pravo, ne privilegija’: U toaletima svih fakseva, menze i rektorata postavili besplatne uloške i tampone

A- A+

U posljednje dvije godine tema menstrualnog siromaštva sve je prisutnija u javnosti, ponajviše zahvaljujući istraživanju Udruge Pariter koje je otkrilo da je ono itekako prisutno u Hrvatskoj. Brojne su škole nakon objave rezultata tog istraživanja osigurale besplatne menstrualne potrepštine za učenice, a sličnu inicijativu pokrenuli su i neki fakulteti. Od ovog tjedna i na Sveučilištu u Puli na prostorima toaleta svih fakulteta, menze, referade i Rektorata omogućene su besplatne menstrualne potrepštine svim osobama koje menstruiraju.

‘UNIPU menga’ novi je projekt kojeg je pokrenuo Studentski zbor u Puli uz podršku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Osim besplatnih potrepština cilj je i edukacija o menstruaciji

U sklopu tog projekta od utorka su u sanitarnim čvorovima svih fakulteta, menze, referade i Rektorata omogućene besplatne menstrualne potrepštine, ulošci i tamponi. Osim osiguravanja besplatnih mensturalnih potrepština, cilj projekta je i podizanje razine znanja oko menstrualnog ciklusa.

– Slične inicijative pokrenute su već ranije u nekim osnovnim i srednjim školama, te je Studentski zbor u Rijeci prvi koji je projekt proveo na sveučilišnoj razini. Ovim putem im se zahvaljujem. Potaknuti smo istraživanjem udruge Pariter koje je pokazalo zabrinjavajuće rezultate glede menstrualnog siromaštva. Sljedeće faze projekta su konstantno educiranje o menstrualnom zdravlju, destigmatizacija menstruacije, poticanje sveučilišta u RH da sufinanciraju ili u potpunosti financiraju projekte kako bi oni postali samoodrživi, kaže nam Mirko Filipović, predsjednik Studentskog zbora u Puli.

Žele potaknuti Sabor da smanji stopu PDV-a na menstrualne potrepštine

U zboru bi voljeli da njihov primjer potakne i lokalnu i regionalnu samoupravu na slične poteze u osnovnim i srednjim školama pod njihovom ingerencijom.

– Moram naglasiti da je gradonačelnik Pule, Filip Zoričić sudjelujući na tribini ‘To sam ja , koja je označila početak projekta, najavio da će u rebalansu proračuna pokušati obuhvatiti financiranje menstrualnih potrepština u osnovnim školama čiji je grad osnivač, kaže Filipović.

Naglašava i da studenti ovom i sličnim inicijativama žele potaknuti Hrvatski sabor da smanji stopu PDV-a na menstrualne potrepštine s 25% na 5%, za što je pokrenuta peticija od strane udruge Pariter već prošle godine. Inače, saborski su zastupnici posljednji put u listopadu bili protiv smanjenja stope PDV-a na uloške i tampone.

– Mi iz Studentskog zbora u Puli i Hrvatskog studentskog zbora smatramo da su menstrualne potrepštine pravo, a ne privilegija. Ovo je postao i nacionalni projekt Hrvatskog studentskog zbora, te uskoro možete očekivati ovakve i slične inicijative na svim sveučilištima u RH, poručuju iz Studentskog zbora u Puli.