Pretraga

Riječke studentice imaju sjajan projekt: Na sve fakseve u državi žele uvesti besplatne uloške i tampone

A- A+

Studentski predstavnici iz Rijeke imaju sjajan projekt. Žele podići svijest o menstruaciji pa, uz malo sreće, sve fakseve, ali i škole u državi potaknuti da osiguraju besplatne menstrualne potrepštine za sve osobe kojima su potrebne. Razgovarali smo s jednom od voditeljica projekta i ona nam je u detalje ispričala o čemu se radi.

Foto: Unsplash

Studentski zbor riječkog sveučilišta ima dosta dobar projekt. Uniri stvari, kako ga nazivaju, za cilj ima osvijestiti o menstruaciji te podići razinu znanja, kako kod osoba koje menstruiraju, tako i kod onih koji ne. Razgovarali smo s Marijom Špoljarić, jednom od voditeljica projekta ispred riječkog Studentskog zbora.

Žele ukloniti stigmu i menstrualni sram

Projektom, kaže nam Marija, žele ukloniti stigmu oko menstruiranja i menstrualni sram. Projekt se trenutno provodi na riječkom sveučilištu, a u prvoj će fazi na fakultet, u menze i Sveučilišnu knjižnicu postaviti uloške i tampone. Svatko kome treba te će proizvode moći slobodno uzeti. Osim toga, idući utorak, 7. prosinca održat će se tribina Ciklus 28, kao jedan od događaja u sklopu 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja, pod projektom University and gender mainstreaming.

– Nakon održane tribine, na Sveučilišnim sastavnicama će biti postavljeni plakati koji će upućivati gdje, to jest u kojem će se toaletu nalaziti postavljene kutije s menstrualnim potrepštinama. U kutijama će biti postavljeni ulošci i tamponi, a brigu o distribuciji i održavanju vodit će studenti volonteri, kaže nam Marija.

Ovaj projekt studentski su predstavnici, prepričava nam naša sugovornica, pokrenuli inspirirani aktivizmom udruge PaRiter. Ta je udruga, podsjetimo, ove godine objavile ekstenzivne rezultate istraživanja koji pokazuju porazno stanje glede menstrualnog siromaštva. Konkretno, pokazuju da trećina ispitanih žena nema dovoljno novca da si kupi potrebnu količinu uložaka ili tampona. Inspiriralo ih je i kako je Rijeka u osnovnim školama, potaknuta PaRiterovim aktivizmom, uvela besplatne menstrualne potrepštine u osmoljetkama.

Izdvojeni članak
ulošci i tamponi

Vlada uporno odbija smanjti porez na uloške i tampone, sad je pokrenuta petcija koja to želi promijeniti

Do kraja iduće godine na sve fakseve

Projekt je podijeljen u više faza. Unutar iduće, službeno druge faze cilj je oformiti ‘sigurna mjesta’ gdje će osobe slabijeg socio-ekonomskog statusa koje menstruiraju moći besplatno preuzeti veće količine menstrualnih potrepština za trajanje ciklusa. Sveučilište u Rijeci je, kaže nam Marija, impresionirano projektom i u potpunosti podržava studentske predstavnike. Na gore spomenutoj tribini koja će se održati idući utorak sudjelovat će i rektorica Snježana Prijić Samaržija, a osim riječkog sveučilišta suradnici su Studentski kulturni centar te Studentski savjetovališni centar.

– Daljnji su planovi širenje projekta na sva sveučilišta u Hrvatskoj, za što smo dobili i potporu Hrvatskog studentskog zbora. Dodatno, planiramo poticati županije da osiguraju menstrualne potrepštine u srednjim školama, organizirati tribine, panele i konferenciju kojima će se educirati šira javnost te destigmatizirati menstruacija kao pojam. Jedan od ciljeva je i poticanje svih edukacijskih ustanova u RH da naprave isto. Međutim, krajnji je cilj projekta podizanje razine osviještenosti i razine menstrualnog znanja. Smatramo kako menstruacija, kao i reproduktivni sustav ne treba biti taboo tema te da se kroz edukaciju, razgovor i činjenice potkrijepljene znanošću trebaju mijenjati zastarjeli stavovi čiji su temelji ukorijenjeni u okvirima srama i straha, zaključuje naša sugovornica navodeći kako će vjeruje da je ovaj projekt moguće realizirati na svim sveučilištima u Hrvatskoj kroz iduću kalendarsku godinu.

Na kraju poziva sve da potpišu peticiju za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine.