Pretraga

Bez COVID potvrde nema ulaska ni u najveću knjižnicu u Hrvatskoj, NSK objavio upute

A- A+

Uskoro započinju kolokviji na fakultetima, što bi značilo da se studenti ovih dana za njih pripremaju i uče. No, studenti i ostali korisnici koji nemaju COVID potvrdu neće moći učiti Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Kako stoji u obavijesti NSK, od ponedjeljka u zgradu mogu ući samo oni koji imaju važeću COVID potvrdu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica; foto: srednja.hr

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu objavila je kako za njihove korisnike i dalje vrijede zaštitne mjere za propisane u prosincu 2020. i prilagodba mjera u svibnju 2021. godine. Prema njima u knjižnici može boraviti 461 korisnik na propisanim označenim mjestima za rad. No, od ponedjeljka će za ulazak u zgradu biti potrebne COVID potvrde, a to se odnosi i na zaposlenike i korisnike.

– Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu javna je ustanova u koju je, prema najavama Stožera civilne zaštite, od 15. studenoga 2021. godine dopušten ulazak korisnicima, poslovnim suradnicima i zaposlenicima samo uz predočenje valjane i važeće EU COVID potvrde, što podrazumijeva i istodobno predočenje identifikacijskoga dokumenta. Korisnici koji nisu u mogućnosti predočiti valjanu i važeću EU COVID potvrdu, neće moći ući u zgradu NSK. Za osobe koje se zbog zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti i o tome imaju odgovarajuću potvrdu, bit će donesene posebne mjere – ili ulazak s COVID potvrdom na temelju negativnoga testa ili iznimno klasične protuepidemijske mjere ako će ih za pojedinu korisničku potrebu biti moguće provesti, piše u obavijesti NSK.

Izdvojeni članak
online nastava ZOOM

I neki fakulteti od danas na online nastavi: ‘Izbjegavajte konzumiranje hrane kad je kamera uključena’

Dodaju i da će na Info točki EU COVID svim korisnicima Knjižnice bit će pružena tehnička potpora oko preuzimanja EU COVID potvrda iz sustava e-Građani onima koji imaju pristup te podrška za instalaciju aplikacije.

Od drugih ključnih mjera bitna je i ona da u NSK dizalo smiju istodobno koristiti najviše četiri osobe, a za večernji rad usluga je dostupna od 21 do 24 sata na razini nula, i to najviše 73 osobe istodobno. Ulazak u Knjižnicu za potrebe Večernjega rada dopušten je do 21.30.

Klasične protuepidemijske mjere vrijede do daljnjega, a obuhvaćaju pravilno nošenje odgovarajuće zaštitne maske tijekom boravka u Knjižnici, mjerenje temperature na ulazu u Knjižnicu, evidenciju korisničkoga radnog mjesta na informacijskim pultovima Knjižnice, dezinfekciju ruku te pridržavanje mjera osobne higijene i higijene radnoga prostora te održavanje najmanje fizičke udaljenosti od dva metra među osobama.