Pretraga

Buduća učiteljica prodaje seminarske i završne radove: ‘Kako spavaš znajući da si nekom kretenu omogućila diplomu?’

A- A+

Fakulteti možda nisu otvoreni, ali posao kupnje i prodaje akademskih radova u punom je cvatu, posebice zato što prodavači takvih radova posao mogu obavljati iz udobnosti svoga doma. I dok bi se posebice od studenata učiteljskih i nastavničkih smjerova očekivalo da se ne upuštaju u takvu neetičnu vrstu radnje, sljedeći primjer dokazuje suprotno.

Foto: John Schnobrich; Unsplash

I dok je u nekim ne baš davnim vremenima plava kuverta u indeksu bila sinonim za kupnju ispita, a time i diplome, pojedini pripadnici nešto novijih generacija pronašli su drugačiji način – kupnjom akademskih radova uglavnom putem društvenih mreža.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj imamo registriranu tvrtku koja se bavi prodajom maturalnih i diplomskih radova

U tim slučajevima većina osuda pada na leđa onih koji kupuju radove, no podjednaku krivnju za njegovanje ‘prepisivačke’ kulture (koja kasnije prerasta u ozbiljan problem zvan korupcija) snose i oni koji prodaju radove. U Hrvatskoj takvi idu toliko daleko da čak registriraju i tvrtke koje se bave tom djelatnošću.

No, od akademskih građana, a posebice studenata učiteljskih fakulteta ili nastavničkih smjerova, očekivalo bi se da shvaćaju neetičnost u postupku kupnje i prodaje rada i u takve se radnje ne upuštaju. U normalnom svijetu podrazumijevalo bi se da njima, kada jednoga dana postanu učitelji, ne bi bilo drago da ih učenici i studenti prevaranti tako ‘vuku za nos’.

Ipak, jedna studentica Učiteljskog fakulteta, dakle buduća učiteljica, očito ne smatra da je njen posao problematičan. U velikoj studentskoj grupi Tražim/nudim studentski posao ponudila je uslugu pisanja akademskih, ali i učeničkih radova i pritom se pohvalila kako su svi završni radovi koje je ona pisala uspješno obranjeni. Dakle, buduća učiteljica s ponosom je istaknula kako je nekome tko je nesposoban i/ili lijen napisati rad od par stranica pomogla doći do diplome, odnosno završne svjedodžbe.

Izdvojeni članak

Uhvatili smo profesoricu kako traži osobu koja bi napisala maturalni rad umjesto učenika

– Ne da ti se pisati seminarski rad (završni, esej, osvrt, lektiru, bilo kakav oblik pisanog rada i zadatka ili prezentaciju na bilo koju temu)? Možda mogu pomoći. Studentica sam Učiteljskog fakulteta sa završenom klasičnom gimnazijom. Pomažem pri pisanju radova već duži niz godina. Do sada su svi uspješno odbranjeni (valjda je mislila obranjeni, op.a.) na fakultetima, višim školama i školama. Pišem izuzetno brzo, sve je originalno i u konzultaciji s vama. Također, radim i dopune radova, ispravke i sve ono što profesori zahtijevaju od vas!, dio je oglasa studentice Učiteljskog.

No, na njenu žalost, baš i nije naišao na odobravanje dijela članova grupe, pa su je mnogi zbog njenog malog ‘biznisa’ osudili.

– Iskreno se nadam da će svatko kome napišeš rad pasti na obrani i opametiti se. Ne znam kako spavaš po noći znajući da si omogućila diplomu nekom kretenu koji ne zna sam napisati rad o onome što studira. Dno dna, jedan je u nizu komentara na oglas.

Na posljetku je studentica isključila mogućnost komentiranja svoje objave, a kasnije je i u potpunosti uklonila svoj oglas.

Screenshot: Facebook grupa Tražim/nudim studentski posao