Pretraga

Da se ne crvenite na blagajni menze: Evo kako najbrže provjeriti imate li novca na x-ici

A- A+

Nisu rijetke situacije u kojima studentima na blagajni u menzi bude odbijena x-ica, a zato što su potrošili svu dodijeljenu im subvenciju. No, takve se situacije zapravo vrlo lako mogu izbjeći, jer postoji način na koji je stanje x-ice moguće provjeriti i online putem.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata propisuje kako se studentima subvencija na X-ici dodjeljuje za dva razdoblja u mjesecu: od prvoga do četrnaestoga dana u mjesecu, te od petnaestoga dana do kraja mjeseca. Neiskorišteni dio iznosa dnevne potpore može prenositi isključivo na preostale dane prvoga, odnosno, drugog razdoblja u mjesecu.

Izdvojeni članak
SC menza, menza u Studentskom centru u Zagrebu

Doznajte koju razinu prava na x-ici možete koristiti i kome se žaliti ako vam je dodijeljeno manje novca

Potrošnju subvencije na x-ici ponekada je teško pratiti pa se zna dogoditi da studenti tek na blagajni menze shvate da im je x-ica odbijena i to upravo iz razloga što su već sva sredstva s nje potrošena. No, postoji način putem kojeg je i prije odlaska u menzu moguće doznati kakvo vam je stanje na x-ici. Evidentiranje i praćenje prava studenata provodi se uz pomoć Informacijskog sustava studentskih prava (ISSP).

– Najpoznatija usluga koja koristi ISSP je Sustav studentske prehrane. Namjena sustava je da omogući korištenje različitih iznosa subvencije za prehranu u studentskim restoranima sukladno razinama prava propisanim od strane Ministarstva te precizno evidentira potrošnju studenata, stoji u opisu na stranicama Sveučilišnog računskog centra.

Dakle, svi koji žele provjeriti stanje na x-ici i prije dolaska na blagajnu menze samo trebaju otvoriti ovu poveznicu. Potom je potrebno kliknuti na ikonu prijava, nakon čega se otvara obrazac u kojemu studenti upisuju svoje korisničko ime i lozinku AAI@EduHr računa, nakon čega su im dostupni i traženi podaci o stanju na x-ici.

Inače, četiri su razine prava koje studenti mogu ostvariti na x-ici – razina 1, razina 2 i razina 2,5. Razlikuju se s obzirom na status u kojemu student studira (redovno, izvanredno…), s obzirom na prebivalište ili, primjerice, stanovanje u domu. Koja razina prava pripada vama možete provjeriti na ovoj poveznici.