Pretraga

Dekanica službenom karticom kupuje Chanel: Članica je Senata, tijela koje, kao, upravlja Sveučilištem

A- A+

Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, službenu karticu faksa koristila je na dosta zanimljiv način. Među troškovima se tako nalaze Chanel parfemi, Hugo Boss odjeća i računi iz parfumerije Douglas.

jadranka frece

Foto i obrada: Screenshot Sveučilišni Zagreb | obrada srednja.hr

Kako je otkrio Telegram, Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta na zagrebačkom sveučilištu službenu karticu faksa koristila je u razne svrhe. Tom su se karticom plaćali računi u Hugo Bossu, Chanel parfema, ekskluzivnim dućanima u duty free zoni na aerodromu na Baliju, u parfumeriji Douglas, optici Ghetaldus.

Chanel, Hugo Boss, Douglas

Iznosi tih računa broje se u više tisuća kuna, a dekanica Frece, na upit Telegrama, nije imala baš puno za reći. Prvo ih je upozorila da je financijska dokumentacija iz koje su crpili informacije, ako ju posjeduju, pribavljena “na nezakonit način”. Tomu je tako, istaknula je, jer dokumente nisu dobili niti od nje kao dekanice niti od PBF-a. Nadodala je i kako ne daju privolu da novinari Telegrama na bilo koji način i u bilo kojem obliku koriste njene osobne podatke.

Naglasila je da je kao dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta ovlaštena koristiti službenu karticu za plaćanja u inozemstvu, plaćanja računa fakulteta koji zahtijevaju kartično plaćanje, troškove reprezentacije i ugošćivanja. Frece u odgovoru Telegramu ističe i da je troškove po službenoj kartica provjerila revizija te utvrdila da s danom 30. lipnja 2020. “nije bilo nepravilnosti u pogledu trošenja istih”.

Iz dokumentacije u posjedu Telegrama vidjelo se da je neko vrijeme službenu karticu koristio i prodekan za financije i poslovanje Damir Ježek, no on im je ponudio objašnjenje za troškove. Kako je rekao, u studenome 2019. plaćali su se troškovi prehrane i smještaja na Baliju gdje je zajedno s dekanicom Frece održao izlaganje na znanstvenoj konferenciji.  Za ostale troškove po dućanima Ježek kaže da se radilo o kupnji “poslovnih poklona organizatorima Znanstvenog kongresa na Baliju, za 12 članova znanstvenog odbora, kao uzvratne geste za poklone koje smo dobili od njih prilikom njihove posjete nama”. Međutim, kako je podcrtao Telegram, konferencija je održana od 18. do 19. studenog, a plaćanje u duty free shopu na aerodromu izvršeno je 20. studenoga što je ujedno i posljednji datum u kojemu su zabilježena plaćanja na Baliju. Više detalja o ovoj aferi popratite u tekstu Telegrama.

Afere na zagrebačkom sveučilištu

Iako ova priča po sebi govori već dovoljno, nije zgorega smjestiti je u kontekst zbivanja na zagrebačkom sveučilištu. Otkako je na čelo uprave kao rektor došao Damir Boras, što je bilo prije gotovo sedam godina, zaredao je niz afera i skandala. Posljednjih nekoliko mjeseci te su afere, zahvaljujući masovnom valu prijava za seksualno uznemiravanje na fakultetima, došle do vrhunca. Saznalo se da je rektor počasnom titulom nagradio profesora koji je optužen za seksualno uznemiravanje, s čim je Boras bio upoznat. Nakon toga, rektor i supruga cijepili su se preko reda.

Jedan od njegovih najbližih suradnika prorektor Ante Čović, prema mišljenju državne inspekcije, nezakonito radi na Sveučilištu, a neki bliski suradnici, poput prorektorice Mirjane Hruškar podnijeli su ostavke. Protiv Borasovog upravljanja Sveučilištem progovorili su i članovi Odbora za proračun istaknuvši, ukratko, da nerijetko nisu imali uvid ni kontrolu nad trošenjem javnih sredstava u Borasovoj upravi. Zašto je ovo sve važno? Važno je upravo zato što se u zadnje vrijeme stalno spominje kako je Senat zagrebačkog sveučilišta, tijelo od 70 članova koje tim sveučilištem – zakonski i statutarno – treba upravljati, upravo tijelo pred kojim je Boras odgovoran.

Chanel dekanica bi trebala, kao, nadzirati Borasa

Zgodno je ovdje napomenuti da je jedna od članica Senata, dakle tijela koje bi Borasa kao trebalo pozvati na odgovornost te osigurati transparentno i kvalitetno upravljanje Sveučilištem, upravo dekanica Jadranka Frece. Od dekanice, ponovimo, koja je službenu karticu faksa peglala za Chanel parfeme, parfumeriju Douglas i Hugo Boss očekuje se da bude punopravna članica tijela koje bi u svakom smislu trebalo biti kontrola bilo kojoj upravi u rektoratu, pa tako i u Borasovoj.

Od nje se, kao i od njenih kolega, ne šalimo se, očekuje i da o mnogobrojnim skandalima koje su u posljednje vrijeme pogodili zagrebačko sveučilište nešto kaže, uputi neku kritiku ili primjedbu za poboljšanje. Očekuje se da prozove rektora za dubioznu nagradu profesoru optuženom za seksualno uznemiravanje, za netransparentno trošenje javnih sredstava, za vjerojatno nezakonito zaposlenje njegova najbližeg suradnika, za cijepljenje preko reda, i tako dalje.

Ne samo da se od nje kao senatorice to očekuje na papiru, temeljem zakonskih, statutarnih i inih drugih regulatornih odredbi, već to, izrijekom, kažu i institucije. Tako je na prošlotjednoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, koja je sazvana tematski ne bi li se raspravilo aktualno stanje na zagrebačkom sveučilištu, na Senat sasvim ozbiljno apeliralo barem dvoje sudionika. Ministar Fuchs isticao je što bi trebao napraviti Senat, jer “ne može to on”, a zadarska rektorica Dijana Fuchs ponovila je više puta da je Senat važno tijelo i da je ono iznad rektora.