Pretraga

Policija nakon 2 godine završila istraživanje na PBF-u: Zaposlenici su krali preko studentskih ugovora

A- A+

Policija je završila istraživanje nad muškarcem i tri ženske osobe koji su kao zaposlenici visokoškolske ustanove iz Zagreba počinili više kaznenih djela. Riječ je o aferičnoj bivšoj dekanici PBF-a Jadranki Frece koja je kupovala Chanel karticom faksa i angažirala privatnu detektivku. U peglanju kartice sudjelovao je i bivši dekan Damir Ježek koji je na toj poziciji bio prije Frece, a glavna je sumnja da si je preko studentskih ugovora isplaćivao novac.

jadranka frece

Foto i obrada: Screenshot Sveučilišni Zagreb | obrada srednja.hr

Više od dvije godine nakon prvog medijskog teksta o suspektnom trošenju novca na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF) u Zagrebu policija je završila kriminalističko istraživanje. Policijska uprava zagrebačka objavila je kraj istraživanja nad muškarcem od 57 godina te tri ženske osobe starosti 58, 66 i 49 godina koji su počinili kaznena djela kao zaposlenici visokoškolske ustanove, a Telegram je doznao da je riječ o zaposlenicima PBF-a.

Potvrđeni navodi o čudnim isplatama kroz studentske ugovore i o kupnji kozmetičkih usluga

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 57-godišnjak kao zaposlenik visokoškolske ustanove iz Zagreba zajedno sa sumnjičenom 58-godišnjom zaposlenicom i uz pomoć osumnjičene 66-godišnje zaposlenice od kraja listopada 2018. do rujna  2019. godine u nakani da se nepripadno okoriste, isplatama po osnovi nepostojećeg rada studenata, na način da su pronalazile studente koji su uz dogovoreni postotak od oko 10 posto od iznosa vrijednosti navodno obavljenog posla, najprije pribavljali studentske ugovore i neispunjene ih potpisivali te ih potom predavali drugo i trećeosumnjičenoj, objašnjava zagrebačka policija.

U ugovorima su bili, nastavlja policija, neistiniti podatci o opisu poslova i broju odrađenih sati. Podsjetimo, Telegram je još 2021. objavio audio snimku u kojem se čuje kako Damir Ježek, bivši dekan PBF-a i bliski suradnik Jadranke Frece, sa studentima dogovara isplatu iz studentskih ugovora. Studenti su njemu davali pet tisuća kuna, a sebi su zadržavali 500 kuna. Nakon toga krenuo je proračunski nadzor na PBF-u. Iznos koji je isplaćen ugovorima, navodi policija, još nije utvrđen, ali svakako je veći od 7.960 eura te je time oštećena visokoškolska ustanova.

– Sumnja se da je prvoosumnjičeni od prosinca 2018. do ožujka 2020. godine u nakani da se nepripadno okoristi putem službene bankovne kartice plaćao privatne troškove za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle, ugostiteljske, hotelske i druge usluge pri čemu je na račune po ostvarenim takvim troškovima neistinito navodio da su oni učinjeni u službene svrhe te ih ovjeravao svojim potpisom i na koji način je pribavio sebi nepripadnu korist u ukupnom novčanom iznosu od oko 9.680 eura, za koliko je oštetio visokoškolsku ustanovu i na koji način je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti  te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, objašnjava policija za Ježeka.

Izdvojeni članak
Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu

Dekanica PBF-a koja je karticom faksa kupovala Chanel: ‘Nikako se ne smatram rastrošnom’

Ukupna šteta smatra se većom, slučaj sada preuzima DORH

Također, policija govori da je jedna osumnjičena od listopada 2019. do travnja 2021. godine službenom bankovnom karticom plaćala i odobravala privatne troškova za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle te ugostiteljske usluge. Taj iznos bio je 1.200 eura. Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima još nije neutvrđena, a cijeni se većom. Slučaj sada preuzima Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.

Podsjetimo, prije dvije godine Dora Kršul, novinarka Telegrama, objavila je prvi članak o tome kako dekanica Frece troši fakultetski novac na PBF-u. Nakon njenog otkrića o peglanju službene kartice, u čemu je sudjelovao i dekaničin tadašnji suradnik Damir Ježek, Ministarstvo financija poslalo je proračunsku inspekciju na taj fakultet. Proračunska inspekcija potvrdila je novinarska otkrića. Kršul je tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023. na Telegramu objavila seriju članaka koji su pokazali razmjere trošenja fakultetskog novca na PBF-u. Među ostalim, PBF je u jednom trenutku fakultetskim novcem angažirao privatnu detektivku. Kršul je za svoja otkrića dobila i godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: