Pretraga

Europski tužitelji provode hitne pretrage oko Geodetskog: Policija upala u Ministarstvo kulture

A- A+

Iz Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj objavili su da danas provode hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage slučaja Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Naveli su da je cilj aktivnosti prikupljanje dokaza, a one se odnose na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela na štetu financijskih interesa EU. Doznaje se da je policija jutros upala u Ministarstvo kulture.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, bivši profesori Geodetskog Almin Đapo i Boško Pribičević foto Geodetski fakultet u Zagrebu, Ministarstvo kulture, Danas.hr, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, bivši profesori Geodetskog Almin Đapo i Boško Pribičević foto Geodetski fakultet u Zagrebu, Ministarstvo kulture, Danas.hr, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske

Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj objavio je da se danas provode hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Cilj aktivnosti je, stoji u njihovom priopćenju, prikupljanje dokaza.

Policija upala u Ministarstvo kulture, pretražuju se i domovi službenika

– Ove aktivnosti odnose se na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu financijskih interesa Europske unije. Prikupljanje dokaza odvija se u nastavku istrage koju provodi EPPO u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, naveli su u priopćenju.

Kako doznaje Jutarnji.hr, jutros je policija upala u Ministarstvo kulture. Istražitelji su, navodi istoimeni medij, ušli u to ministarstvo kako bi obavili pretrese ureda određenih službenika. Uhićenja nema, piše Jutarnji.hr, no krenulo se i u pretrese njihovih domova. Prvenstvo se želi doći do e-mail korespondencije i mobilnih uređaja.

Izdvojeni članak
đapo i pribičević

Bivši dekan i profesor Geodetskog dobili otkaz: Jedan od njih još ostaje u istražnom zatvoru

Ministrica je Geodetskom za snimanje zgrade HAZU-a dala osam puta više nego što to inače košta

Podsjetimo, Nina Obuljen Koržinek osobnom odlukom Geodetskom fakultetu dala je 19,1 milijuna kuna za posao dubinskog snimanja zgrada nakon potresa 2020. godine. Natječaja nije bilo zbog hitnosti radova, no problematičnost toga posla je da su cijene snimanja višestruko veće od cijena koje bi tražile privatne tvrtke, a sporna je i manjkava cijela dokumentacija projekta. Uz navedeno, ministrica kulture Geodetskom je za snimanje zgrade u vlasništvu HAZU-a dala osam puta više nego što to inače košta.

Krajem siječnja u Ministarstvu kulture i medija bio je i PNUSKOK po nalogu Ured europskog javnog tužitelja. Istraživali su snimanja zgrada nakon potresa i plaćanja Geodetskom fakultetu. Sredinom siječnja pak su bivši dekan Geodetskog Almin Đapo i profesor Boško Pribičević dobili otkaz nakon što su u studenom uhićeni zbog malverzacija u postupcima javne nabave. Sumnja se da su manipulirali u čak 28 postupka nabave kroz koje su sami ostvarivali profit. Sumnja se i da su u 317 navrata lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo, ne samo za sebe nego i članove istraživačkog tima. Novac je dvojac s Geodetskog trošio i na uređenje vikendica.

Dopuna teksta 16. veljače u 12:14

Ministrica Nina Obuljen Koržinek obratila se javnosti. Ponovila je da je Saboru predala detaljno izvješće o cijelom procesu. Naglasila je da joj je u interesu da svi izvidi potvrde da je u Ministarstvu sve bilo u skladu sa zakonom. Napomenula je da ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio da se financijski okoristi, odgovarat će, prenosi Dnevnik.hr.

– Sve je plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikad nismo povukli europska sredstva. Koliko ja znam ovo su izvidi, a izvidi su tajni. Ja ne moram nikoga ništa uvjeravati, nama je i u interesu da se sve istraži i da se utvrde činjenice. Cijelo vrijeme dostavljamo sve materijale i dokumente koje nas traže. Mislim da je to odgovorno ponašanje. Slučaj koliko ja razumijem se odnosi na istrage koje su pokrenute na Geodetskom fakultetu, a jedan dio u Ministarstvu kulture. U kriznim situacijama smo spašavali ljude. Podaci da se radi o preplaćenim iznosima, jednostavno nisu točni. Izračunali smo, rekla je ministrica.