Pretraga

Djevojke nemojte ovo zanemariti: Provjerite gdje možete posjetiti ginekologa i besplatno napraviti PAPA test

A- A+

Studenti koji dolaze studirati u Zagreb iz drugih krajeva, često ne znaju kome se obratiti kada imaju zdravstvene tegobe. Kada je riječ o reproduktivnom zdravlju, studentice u Zagrebu rijetko imaju svog primarnog ginekologa. Privatni ginekolozi nisu jeftini, a PAPA test preporučljivo je napraviti jednom godišnje. Nastavni zavod za javno zdravstvo, dr. Andrija Štampar, nudi mogućnost besplatnog PAPA testa i savjetovanja o reproduktivnom zdravlju za studente i učenike. Osim toga, moguće je i testirati se na spolne bolesti.

Ako želite napraviti redovni PAPA test, obaviti ginekološki pregled ili se testirati na spolno prenosivu infekciju – postoji rješenje. Pri Centru za mlade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, djeluje Savjetovalište za zaštitu reproduktivnoga zdravlja mladih. Nisu samo djevojke u fokusu Savjetovališta, već i mladići koji imaju različite tegobe, a najbolje od svega je što je sve besplatno.

O mladima koji se jave u Savjetovalište skrbi multidisciplinarni tim: specijalist školske i adolescentne medicine, specijalist ginekologije, psihoterapeut u superviziji, viša medicinska sestra, specijalist kliničke mikrobiologije, specijalist epidemiologije, psiholog i drugi stručnjaci prema potrebi.

Tko se sve i kako može javiti?

U Savjetovalište se mogu javiti studentice i učenice srednjih škola grada Zagreba koje nisu prijavljene kod primarnog ginekologa ili im se ginekolog nalazi izvan mjesta studiranja. Studenti i učenici srednjih škola grada Zagreba koji imaju problema ili se žele savjetovati o reproduktivnom zdravlju, također se mogu javiti. Podaci osoba koje se jave su strogo povjerljivi. Djevojke i mladići na preglede i savjetovanja mogu dolaziti pojedinačno ili s partnerom/icom.

Izdvojeni članak

Zbog ovih stvari morate posjetiti ginekologa

Naručiti se može na mail adresu [email protected] ili na broj telefona 01/ 46 96 281. Uputnice nisu potrebne, a sve usluge osim cjepiva su besplatne. U hitnim slučajevima narudžba nije potrebna, a savjetovanje je moguće i samo putem telefona ili maila. Savjetovalište se nalazi na adresi Mirogojska cesta 16.

Što se sve može obaviti u Savjetovalištu?

Ako djevojka treba napraviti redoviti PAPA test ili obaviti ginekološki pregled, uzimati oralne kontraceptive, sumnja na trudnoću ili treba pomoć zbog problema s menstruacijom, samo su neki od slučajeva kada se može javiti u Savjetovalište.

Mladići koji sumnjaju na spolne bolesti te se žele testirati ili imaju izraslinu na testisu te osjećaju tegobe u anogenitalnom ili urogenitalnom području, također se mogu javiti.

Kada se javiti?

– kad spolno aktivna djevojka nikad nije bila na ginekološkom pregledu;
– kad je od ginekološkog pregleda proteklo više od godinu dana;
– kad djevojka treba učiniti redoviti godišnji PAPA test;
– kad djevojke ili mladići imaju tegobe u anogenitalnom i/ili urogenitalnom području;
– kad djevojke ili mladići sumnjaju na spolno prenosivu infekciju;
– kad se djevojke ili mladići žele testirati na spolno prenosive infekcije;
– kad mladići trebaju pregled zbog sumnje na kilu, varikokelu, izraslinu na testisu i dr.;
– kad se mladi žele savjetovati o kontracepcijskim sredstvima i/ili metodama;
– kad djevojke žele uzimati oralne kontraceptive;
– kad postoji sumnja na trudnoću;
– kad djevojke žele pomoć zbog neredovitih, bolnih ili obilnih mentruacija;
– kad postoji potreba za hitnom postkoitalnom kontracepcijom (pilula za jutro poslije);
– kad se djevojke žele cijepiti protiv HPV-a;
– kad se mladi žele savjetovati o unapređenju partnerskog odnosa;
– kad mladi žele znati više o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Izdvojeni članak

Naši čitatelji o HPV-u i spolnom odgoju znaju samo za ocjenu dovoljan

Testiranje na klamidiju i mikoplazmu

Studentice i studenti mogu se besplatno testirati na klamidiju i mikoplazmu. To su bakterije koje se prenose spolnim kontaktom. Znakovi i simptomi često izostaju, pa je važno testirati se. Testiranje je besplatno za sve između 18 i 24 godine.

Ove spolno prenosive bolesti lako se liječe antibioticima, no ako se ne liječe mogu dovesti do ozbiljnijih problema. Testiranje je bezbolno i anonimno, a provodi se iz uzorka mokraće.