Pretraga

Dobri Damir vs Damir Boras: Jedini profesor sa Senata koji je ustao za pravdu kandidira se za rektora!

A- A+

Damir Bakić službeno nam je potvrdio svoju kandidaturu za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Član je Senata Sveučilišta i profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Unatrag godinu dana, Bakić se na Senatu istaknuo opetovanim  ukazivanjem na brojne nepravilnosti i sporne odluke uprave Sveučilišta na čelu sa sadašnjim rektorom Damirom Borasom.

Damir Bakić u krugu Foto: osobna arhiva i Sveučilište u Zagrebu

Nakon prošlotjednog pokretanja postupka za izbor rektora Sveučilišta u Zagrebu, rektorska trka počela se zahuktavati. Profesor Damir Bakić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu potvrdio nam je da će se kandidirati za rektora najvećeg i najstarijeg hrvatskog sveučilišta.

– Da, odlučio sam kandidirati se za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Zapravo, radi se tek o namjeri jer formalnu kandidaturu tek treba poduprijeti, odnosno podnijeti moj fakultet i Vijeće prirodoslovnog područja, rekao nam je Bakić.

‘Treba nam nada i prije svega vjera i optimizam da sveučilište koje sada osjećamo otetim možemo vratiti svima koji ga čine: fakultetima, studentima i profesorima’

Smatra da Sveučilište nije u dobrom stanju te da su potrebne promjene.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Profesor Damir Bakić, član Senata SuZG: Kredibilitet uprave i Senata ozbiljno je doveden u pitanje

– Rektor i Uprava Sveučilišta su ne samo trenutno, nego zapravo sve vrijeme u ovom mandatu s nekim u zavadi: s Ministarstvom, sa Sindikatom, s nekim fakultetima, s profesorima, sa studentima pojedinih fakulteta, ponekad sa svima. Mnogo je otvorenih problema, neodgovorenih pitanja, sve više je netransparentnih odluka i sve manje poštivanja procedure i sveučilišnih tijela. Nije onda ni čudno da se u takvoj atmosferi donose i odluke koje nisu zakonite, te da nas (i Upravu, a onda, na žalost, i Senat) i akademska zajednica i javnost sve češće percipiraju kao neslobodni i klijentelistički klub, kaže profesor Bakić.

Naglašava nužnost snažnog zaokreta, odnosno povratka izvornim sveučilišnim principima kao što su otvorenost, tolerancija i dijalog.

– Zapravo, povratak svemu onome od čega su nas ovaj rektor i ova Uprava poprilično udaljili. Treba nam novi impuls. Treba nam nada i prije svega vjera i optimizam da sveučilište koje sada osjećamo otetim možemo vratiti svima koji ga čine: fakultetima, studentima i profesorima, zaključuje profesor koji je prvi službeno potvrdio svoju kandidaturu.

Neugodna pitanja upravi Sveučilišta, konkretnih odgovora nema

Izdvojeni članak

PMF-ovac i član Senata Damir Bakić javno postavlja 6 neugodnih pitanja rektoru Damiru Borasu

U posljednjih godinu i pol, Bakić je na Senatu Sveučilišta raspravljao i upozoravao na brojne sporne odluke koje je pred Senat stavljala Uprava Sveučilišta na čelu s rektorom Damirom Borasom. Između ostaloga, upozoravao je na otežanu situaciju na Filozofskom prošle godine, proizašlu iz raspuštanja Studentskog zbora; u ‘slučaju Previšić’ pitao je može li Senat suspendirati profesora koji je po sili zakona već u mirovini; upozoravao je na prenošenje koeficijenata s jedne na drugu sastavnicu bez suglasnosti nadležnog vijeća i pitao o prekoračenom obračunskom koeficijentu Sveučilišta; pitao je o pravnom utemeljenju odluke kojom su imenovani o.d. prodekani FFZG-a; uporno je tražio očitovanja sveučilišnog Odbora za statutarna pitanja oko spornih odluka; upozoravao je na zakonski upitnu odluku o promjeni pravnog statusa Hrvatskih studija i jedini je član Senata koji je glasovao protiv ukidanja kvota za dvopredmetni studij filozofije na Hrvatskim studijima.

Na svoja pitanja na Senatu rijetko je kad dobivao konkretne odgovore pa je sredinom rujna javno postavio 6 neugodnih pitanja rektoru Borasu. Koliko je poznato iz zapisnika Senata, odgovore na ta pitanja još uvijek nije dobio.

Dva Damira u utrci za rektorski mandat

Izdvojeni članak

Kozmička providnost: Oglas za posao koji idealno odgovara rektoru Borasu

Isticanjem svoje kandidature, Bakić je postao prvi protukandidat trenutačnom rektoru, 66-godišnjem Damiru Borasu. Naime, gotovo je sigurno da će Boras ići po drugi rektorski mandat nakon nevjerojatnih manevara kozmičkih razmjera koje je poduzimao tijekom protekle akademske godine kako bi dobio produljenje ugovora o radu nakon 65. godine života. Tako se, uz pomoć kozmičke providnosti, zaposlio na Učiteljskom i Grafičkom fakultetu nakon što je postalo upitno hoće li mu vijeće njegovog matičnog Filozofskog fakulteta odobriti nastavak rada nakon 65. godine života. Nakon zaposlenja na Učiteljskom, vijeće tog fakulteta to mu je odobrilo, čime više nije bilo prepreka za pohod na drugi rektorski mandat. Ukoliko ga osvoji, Damir Boras po njegovu će završetku 2022. godine s čela Sveučilišta otići u 71. godini života.

U rektorsku trku, dakle, ide još jedan Damir, no šest godina mlađi od trenutačnog rektora Borasa. Ime novog rektora ili rektorice bit će poznato najkasnije do 2. ožujka 2018.

Pročitajte kratki životopis Damira Bakića

Damir Bakić rođen je 1957. godine, diplomirao je matematiku na PMF-u u Zagrebu, gdje 1990. stječe doktorat u području prirodnih znanosti, polje matematika. Od 1981. zaposlen je na PMF-u.

Izdvojeni članak

Pokrenut izbor za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu: Do 2. ožujka znat ćemo nastavlja li se Borasova samovolja

Autor je više od 30 znanstvenih radova, urednik dvaju zbornika radova, autor jednog udžbenika i četiri skripta, mentor pri izradi osam doktorskih disertacija, većeg broja magistarskih i završnih specijalističkih radova, te preko 40 diplomskih radova. (Su)organizator je više međunarodnih znanstvenih skupova, član uredništva tri znanstvena časopisa, autor većeg broja stručnih radova u području mirovinskog osiguranja, supokretač jednog diplomskog studija i jednog poslijediplomskog specijalističkog studija na PMF-u.

Bio je voditelj nekoliko znanstvenih i stručnih projekata, trenutačno je voditelj znanstvenog projekta kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost. Područje njegova znanstvena djelovanja jest matematička analiza.

Akademsku godinu 2003./2004. proveo je, kao Fulbrightov stipendist, na Washington Universityju u St. Louisu, SAD.

Do sada je obnašao niz stručnih i upravnih dužnosti: uz ostalo, bio je predsjednik Vijeća prirodoslovnog područja Sveučilišta u Zagrebu, u dva mandata pročelnik Matematičkog odsjeka PMF-a, te član Matičnog odbora za matematiku. Trenutno je član Vijeća prirodoslovnog područja i Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Više pročitajte ovdje.