Pretraga

Europski tužitelj na Geodetskom faksu: Profesori pod sumnjom za korupciju i nepropisno trošenje EU novca

A- A+

Europski tužitelj započeo je u suradnji s hrvatskim PNUSKOK-om kriminalističku istragu na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Više profesora sumnjiče da su počinili subvencijsku prevaru i korupciju, a sve na financijsku štetu Europske unije.

Foto: Pexels

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) provodi hitne dokazne radnje na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti.

Navedene aktivnosti provode se protiv više hrvatskih državljana

Ove hitne dokazne radnje, ističu na svojim stranicama, provode se u sklopu kriminalističkog istraživanja koje EPPO provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). Navedene aktivnosti provode se protiv više hrvatskih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i koruptivnih kaznenih djela na štetu financijskih interesa Europske unije.

O daljnjem postupanju u predmetnom slučaju javnost će biti, napominju u priopćenju, pravodobno obaviještena. Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) neovisan je ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a. Ove vijesti dolaze nakon što je novinarka Dora Kršul za Telegram otkrila razmjere afere na Geodetskom fakultetu.

Izdvojeni članak
dvojica policajaca ispred sivog land rover discovery sport auta, ilustracija

Konačno se i to dogodilo: Nakon afere s Land Roverom i luksuznim brodom, policija upala na Geodetski faks

Koristili automobile u privatne svrhe

Kako je ranije pisala novinarka Telegrama, Geodetski fakultet je, konkretno, novcem pribavljenim iz EU fondova kupio dva automobila – Ford Ranger i Land Rover – sve kako bi ih koristili za terenska istraživanja. Kako su iz uprave faksa kazali Telegramu, trebali su im takvi automobili jer ponekad provode ispitivanja na terenima koja nisu pristupačna običnim vozilima. Ta su dva automobila koštala 624.500 kuna, odnosno oko 82.935 eura.

To uopće ne bi ni bila vijest da nije sljedećih dviju, očigledno spornih okolnosti. Prva je ta da su prilikom nabave s Geodetskog fakulteta, kada su uzimali automobile, bili nevjerojatno specifični. Za Land Rover su, tako, specificira novinarka Telegrama, tražili da ima kožna sjedala i da bude, pazite sad, sive boje s efektom. Javio im se, tako, samo jedan ponuđač. Druga okolnost je ta da automobile, koji su navodno namijenjeni istraživanjima o sprječavanju prirodnih katastrofa, kako podcrtava Telegram, i privatno voze dva zaposlenika faksa – profesor Boško Pribičević i stručni suradnik Robert Rodbinić. Pribičević vozi Land Rovera, a Rodbinić Ford Rangera. Dekan tog faksa Almin Đapo u medijima je poricao da je bilo ikakvih nepravilnosti.

Telegramovi reporteri su sve te navode provjerili na terenu pa se i uvjerili da dvojica zaposlenika uredno na svojim privatnim adresama parkiraju navedene automobile, njima se voze na posao, a pritom, nemaju naljepnice koje trebaju imati kao automobili kupljeni za projekt, europskim novcem. Samo nekoliko dana nakon Telegramovog otkrića, policija je upala na Geodetski fakultet i počela provoditi izvide, a slučaj je sada dobio, za domaću akademiju, gotovo pa neviđen epilog.