Pretraga

Faks u Zagrebu povećava upisne kvote: Ovo je mogla biti lijepa priča, ali dekan ne odgovara na mailove

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije želi povećati kvote na svoja dva diplomska studija – Kemijsko inženjerstvo ‘pojačali’ bi za 15 upisnih mjesta, a studij Primijenjena kemija za 10 mjesta. Analiza tržišta je pokazala da stručnjaka nedostaje, a studenti su pokazali visok interes. To je sve što o tome znamo jer na naš upit, koji smo u dva navrata poslali do 24. svibnja, dekan tog faksa Ante Jukić – ne odgovara. Ovo je mogla biti jedna lijepa priča o faksu koji se mijenja sukladno potrebama tržišta. Takve priče redovito objavljujemo na srednja.hr. No, uz najbolju volju, ne možemo vam reći ništa više od ovoga jer odgovora na naše upite nema.

studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu posljednjih je nekoliko mjeseci značajno poboljšalo svoju komunikaciju s javnosti. Nakon svake sjednice Senata, temeljnog tijela koje upravlja našim najvećim javnim sveučilištem, na stranicama rektorata objavljuje se izvještaj. Tu se nalaze sve ključne informacije, preciznije ‘istaknuti zaključci i odluke’, što novinarima itekako olakšava posao. Informacije sa sjednice Senata, one najvažnije, tako stignu dobiti prije objave zapisnika s te sjednice, što je obično mjesec dana nakon budući da se zapisnici moraju verificirati. Tako smo 18. svibnja, čitajući na sveučilišnim web stranicama izvještaj s 8. redovite sjednice Senata, došli do podatka Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije predlaže povećanje upisnih kvota na svojim diplomskim studijima.

FKIT želi povećati kvote na dva studija

Konkretno, FKIT je odlučio na studiju Kemijsko inženjerstvo kvotu povećati za 15 upisnih mjesta, a na studiju Primijenjena kemija za 10 upisnih mjesta. Sve to zbog stanja na tržištu rada koje, očito, zahtijeva više visoko obrazovanih stručnjaka iz tog područja no što ih po sadašnjim kvotama s faksa svake godine izađe.

Stanje na tržištu rada FKIT poznaje, razvidno je iz kratkog izvještaja sa sjednice Senata, jer svake tri godine provodi temeljite analize. Osim toga, stoji u spomenutom izvještaju objavljenom na stranicama zagrebačkog sveučilišta, studenti trećih godina prijediplomskih studija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije pokazali su povećano zanimanje za nastavak studija upravo na diplomskoj razini.

Upisne kvote u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja nisu uvijek smislene, a njihova povećanja nemaju uvijek uporište u stvarnoj potrebi stručnjaka koji se obrazuju na pojedinim studijima; bilo da se radi o privatnom ili javnom sektoru. Budući da je ovdje do prijedloga povećanja došlo citirajući upravo potrebe tržišta rada, odlučili smo kontaktirati FKIT te ih upitati da nam nešto više kažu o tome.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Ministarstvo ‘stislo’ rektora zbog sumnje na nepravilnosti na studentskim izborima: Ne odgovara na upit

Ovo je mogla biti lijepa priča, ali…

Zaista smo imali najbolju namjeru, sasvim besplatno i samoinicijativno, ispričati ovu priču s FKIT-a. Priču o tome kako, slušajući tržište, uvode neke promjene na svoje studiju. Očekivali smo da ćemo javnosti objasniti kako su na tom faksu došli do odluke o povećavanju upisnih kvota i što su im točno sugerirali podaci iz analize tržišta. Računali smo na to da ćemo dobiti informaciju o nekim daljnjim proširenjima upisnih kvota, kao i drugim potezima koje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije planira poduzeti u doglednom periodu. Ante Jukić, dekan FKIT-a, o svemu je navedenome dobio upit portala srednja.hr, prvi puta još 24. svibnja.

Upit smo poslali na njegovu službenu mail adresu navedenu na stranicama Fakulteta. Kako odgovor od dekana nismo dobili ni nakon gotovo mjesec dana, 21. lipnja smo ponovili upit na istu mail adresu. Do trenutka zaključenja ovoga teksta odgovor dobili nismo pa vam ni jedan detalj, koji bi vas potencijalno o povećanju kvota na FKIT-u mogao zanimati, ne možemo dati. Ako kojim slučajem dobijemo odgovor dekana, objavit ćemo ga na portalu srednja.hr.


OVO NIJE PRVI TAKAV FAKS

Napomenimo da ovo nije prvi put da o nekom javnom fakultetu na srednja.hr planiramo objaviti dosta lijepu priču, no unatoč tome, nailazimo na neshvatljivu šutnju s druge strane. Početkom travnja tako smo o novom specijalističkom studiju Mentalno zdravlje obitelji, djece i mladih u zajednici na Učiteljskom fakultetu poslali upit pravi. Dekan Siniša Opić nikad nam nije odgovorio pa lijepa priča o novom studiju nikad nije ugledala svjetlo dana.